Paikalliset

Rähjäisyys katosi Myyrmäen asemalta – "Tämä ei ole enää slummiasema"

KAUPUNKITILA Rähjäisyys katosi remontissa, mutta poliisia tarvitaan edelleen.

Enna Angervuori pitää Myyrmäen asemaa nykyisin viihtyisänä. Turvattomuutta hän ei ole siellä aiemminkaan kokenut. Tytär Aminata Ndiaye, 4, tykkää myös muraaleista.

Armi Suojanen

Remontin alta vajaat kaksi vuotta sitten kuoriutunut Myyrmäen rautatieasema on ilo silmälle. Paikat ovat siistit ja valoisat ja suuret muraaliseinät piristävät ohikulkijoita.

– Onhan tämä hauskemman näköinen kuin ennen. Ennemmin näitä kattelee kuin harmaita sementtiseiniä, eläkeläinen Etti Tuomela sanoo.

Hän ei käytä junaa, vaan bussia, mutta odottaa sitä asemahallissa, Mike's Dinerin penkillä.

Mike's Diner on grilli, kahvila ja hampurilaisravintola, joka avasi samoihin aikoihin, kun asema otettiin käyttöön remontin jälkeen 2015. Ravintolan yrittäjä Mikko Sorjolahti on pitkän linjan grillimies, joka piti aiemmin Liesi-grilliä asemalla sekä Paalutorilla. Hänellä on ollut myös Liesi-kioski asemahallissa 2000-luvun alussa.

– Myyrmäki on nyt kuin toinen asema, sivistyneempi. Tämä ei ole enää slummiasema. Häiriköinti on poistunut lähes täysin.

Sorjolahden mukaan aseman kohenemisen ansio kuuluu "koko paketille". Kun paikka on siisti, sitä ei sotketa ja sosiaalinen kontrolli hoitaa loput.

Poliisin näkökulmasta Myyrmäen asema ja sen lähiympäristö eivät ole yhtään sen rauhallisempia kuin ennen kunnostusta. Rikosilmoitusten tai poliisin hälytystehtävien määrässä ei näy mitään suurta pudotusta, arvioi vanhempi konstaapeli Jukka Ritamaa Itä-Uudenmaan poliisista.

– Myyrmäen asema kuuluu edelleen poliisin niin sanottuihin painopistepaikkoihin. Niin kuin useimmat muutkin Vantaan asemanseudut, Ritamaa sanoo.

Rautatieasemien tuntumassa, ravintoloiden edustoilla ja muualla, missä ihmisiä liikkuu paljon, on poliisilla aina töitä.

Myyrmäen aseman ympäristössä on syyskuun loppuun mennessä tänä vuonna tapahtunut alle 30 väkivaltarikosta. Häiriökäyttäytymisiä on kirjattu 550. Ne ovat tavallisia määriä Myymäen aseman tuntumassa.

Eri paikkoja on vaikea vertailla pelkkien lukujen perusteella, sillä ihmisten ilmoituskynnyskin vaihtelee eri paikoissa, Ritamaa huomauttaa.

Hän sanoo, että asemien alkoholia myymättömillä ruokapaikoilla on vaikutusta: Ne lisäävät ihmisten turvallisuuden tunnetta, kuten Mike's Diner Myyrmäessä.

– Se on tosi hyvä. Pimeä loukku on muuttunut valoisaksi ja värikkääksi.

Poliisi teki 1 500 oma-aloitteista käyntiä Myyrmäen asemalla ja sen välittömässä läheisyydessä tammi–syyskuun aikana. Ritamaa kehuu, että ”ainakin puolessa” käynneistä on kaikki ollut hyvin.

Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petteri Niskanen sanoo, että parhaiten aseman seudun rauhoittuminen näkyy päiväsaikaan.

– Kirpputoritoiminta on karkottanut lievetoimintaa. "Nappikaupasta" on siirrytty konkreettisen nappikauppaan, hän muotoilee.

Se tarkoittaa, että huumeiden myynti on väistynyt muualle.

Aseman muraaleista Niskanen on saanut pelkästään positiivista palautetta. Lisäksi siistiytynyt ja kunnostettu asema lähialueineen koetaan aiempaa turvallisemmaksi.

– Ihmiset kokevat myös ylpeyden tunnetta.

Myyrmäen asema

Rautatieasema valmistui 1970-luvun puolivälissä.

Kehnoon kuntoon päässeen aseman kunnostus alkoi, kun asemasta oli tulossa yksi uuden kehäradan asemista.

Uudistettu asema avattiin suurilla seinämaalauksilla, muraaleilla koristeltuna maaliskuussa 2015. Sen jälkeen asemalle on tullut vielä lisää muraaleja.

Helsingin seudun liikenteen tilaston mukaan Myyrmäen asema arkivuorokauden matkustajamäärä oli 11 358 vuonna 2015.

Lisää aiheesta: 

Ojahaan eskarilaiset muuttivat Myyrmäen asemahallin joulumaaksi24.11.2016 11.56
Viimeinenkin muraali valmistui Myyrmäen juna-asemalle – katso kuva uusimmasta teoksesta26.9.2016 16.10
Nakki-Mikko avaa Myyrmäen asemalle fiftariravintolan15.3.2015 06.00
Näin syntyi Myyrmäen aseman upea seinämaalaus – katso video5.6.2015 13.51

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu