Minne mennä

Vaskivuoren lukion Hairspray-musikaali nauraa ahdasmielisyydelle

TEATTERI Vaskivuoren lukion musikaalin teemana on suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen.

Päivi Tuovinen

Myyrmäenraitille hohkaa kimallus, kun Vaskivuoren lukiolaiset harjoittelevat koulun aulassa tämän vuoden show’taan: Hairspray-musikaalia. Hairspray on koulun 26. musikaaliproduktio. Sen tapahtumat sijoittuvat 1960-luvun Yhdysvaltoihin, rotuerottelun ja kansalaisliikkeen syntyaikoihin.

– Tarina kertoo tavallisesta pullukkatytöstä, joka haaveilee pääsevänsä nuorten suosimaan tv-ohjelmaan. Ohjelmassa hän tutustuu tummaihoiseen poikaan ja ystävystyy tämän kanssa. Pian he huomaavat oppivansa toinen toisiltaan, ohjaaja Anita Dahlström kertoo.

Musikaalin säihkeen keskeltä nousee ilmaan kysymys: Näetkö sinä ihmisen? Ohjaajan mielestä ihmiset määrittelevät toisiaan liian usein ulkoapäin. Ihmisen sisäisestä maailmankuvasta saa Dahlströmin mielestä selkoa vain tutustumalla tähän.

– Luokitteletko sinä ihmisiä ulkonäön perusteella? Tiedostamalla asian voi alkaa kyseenalaistamaan omaa toimintaa, hän jatkaa.

Hairspray-musikaalissa ei luokitella ihmisiä ulkonäön perusteella. Ihonvärillä tai muullakaan ei ole väliä. Musikaali itseasiassa nauraa hohottaa ihmisten ahdasmielisyyksille, eikä malta olla kärjistämättä tilanteita komedian keinoin.

Dahlströmin mukaan työskentely lukiolaisten kanssa on ollut hedelmällistä. Vaskivuorelaisilla on paljon energiaa ja taideaineisiin erikoistunut lukio takaa sen, että joukossa on myös paljon musikaaliin soveltuvaa lahjakkuutta.

– Olemme keskustelleet oppilaiden kanssa paljon rasismista. Vaikka lukiolaiset ovat oppineet tapahtumista 1960-luvun Yhdysvalloissa kirjojen välityksellä, tarjoaa musikaali aivan eri tavalla mahdollisuuden sisäistää noita tapahtumia, ohjaaja lisää.

Produktiossa on mukana noin 100 koulun oppilasta. He toimivat pääasiassa näyttelijöinä, tanssijoina ja orkesterimuusikkoina. Muusta vastaa taiteen ammattilaisista koostuva työryhmä. Musikaalin budjetti on yli 100 000 euroa, kuten viime vuonnakin.

– Tässä ei tehdä näytöstä mitään vanhempainiltaa varten, vaan piinkovaa musikaalia maksavalle yleisölle, tummaihoista poikaa näyttelevä Petrus Tuominen sanoo.

Tuomisen mielestä tilaisuus on hänelle ainutlaatuinen, sillä ”mun ikäinen nuori mies ei vaan muutoin pääse tekemään ammattiproduktiota”.

– Ammattitiimin kanssa työskentely nostaa valtavasti omaa tasoa. Olen aikaisemmin ollut estraadilla joulunäytelmässä, mutta tämä ensimmäinen syvempi roolini. Tummaihoisen pojan rooliin on helppo samaistua, vaikka Baltimoren yläkoulun tanssivelhon saappaisiin ei olekaan helppo hypätä. Siinä roolissa on johdettava pullukkatyttö tanssin saloihin.

Hairspray

Esitykset Kulttuuritalo Martinuksessa (Martinlaaksontie 36)

Ensi-ilta torstaina 12. tammikuuta kello 19.

Muut esityspäivät: pe 13.1, la 14.1, su 15.1, ti 17.1, pe 20.1, la 21.1, su 22.1.

Normaalilipun hinta 25 euroa, alennushintainen lippu 15 euroa. Liput: www.hairsprayvaskivuori.com

Esityksen arvioitu kesto on 2h 20min.

Tuotannosta vastaavat Vaskivuoren lukio ja Vaskivuoren lukion musiikkiseura ry.

Hairspray-musikaali on nähty viimeksi Suomessa Helsingin kaupunginteatterin esittämänä vuonna 2005.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu