Puheenaihe

Tässäkö unelmatalo? Lupauksena terve sisäilma ja tarkasti valitut materiaalit

RAKENTAMINEN Hakunilaan nousee kerrostalo, joka rakennetaan Joutsenmerkit täyttävin kriteerein.

Joutsenmerkki-kerrostalon on määrä valmistua Hakunilaan elokuussa 2018. Kaskelantielle tulevan rakennuksen pohjatyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Arkkitehtitoimisto Kanttia2

Hakunilaan nousee pian kerrostalo, joka rakennetaan Joutsenmerkki-vaatimusten mukaiseksi. VAV Asunnot Oy:n ja NCC:n yhteisprojektin on tarkoitus valmistua elokuussa 2018. Joutsenmerkin kriteerit huomioivan kerrostalon asunnoista tulee kenen tahansa vantaalaisen vuokrakoteja. Kriteerit liittyvät muun muassa rakennuksen energian käyttöön ja kemikaalihallintaan.

Kerrostaloon tulee kaikkiaan 127 asuntoa. NCC:n projekti-insinööri Emma Suokkaan mukaan suunnittelutyötä on tehty jo vuoden verran.

– Sopivien materiaalien löytäminen on vienyt enemmän aikaa kuin yleensä. Olemme löytäneet useita uusia yhteistyökumppaneita, mutta myös kehittäneet uusia ratkaisuja tuttujen toimijoiden kanssa, Suokas kertoo.

Mikä talossa on erilaista kuin muissa kerrostaloissa?

– Esimerkiksi lattialaminaatti on valittu siten, että formaldehydipitoisuudet ovat todella pieniä. Rakennuksessa käytettävät puutuotteet kuten jalkalistat ja saunaosaston paneloinnit valitaan siten, etteivät ne ole Pohjoismaisen ympäristömerkinnän kiellettyjen puulajien listalla, Suokas selvittää.

– Rakennuskemikaalien osalta valinnoissa tulee olla todella tarkkana. Joutsenmerkki on listannut tarkasti mitä aineita materiaalit eivät saa sisältää, hän jatkaa.

Kerrostalon käyttövesiputkisto tulee olemaan komposiittia.

– Pääkaupunkiseudulla lähes kaikissa rakennuksissamme käytetään kupariputkia, joten komposiittiputkien käyttö on tällä seudulla kohtuullisen uutta.

Suokkaan mukaan talon lähtökohtana on terve sisäilma ja tehokas energian käyttö. Hakunilan talossa kustannukset nousevat hieman tavanomaista kerrostaloa korkeimmiksi, mutta lähinnä selvitystyön vaatineen ajan vuoksi, ei niinkään materiaalien.

– Nyt kun taustatyö on tehty, toivomme voivamme hyödyntää tietoja ja rakentaa mahdollisesti uuden Joutsenmerkityn kerrostalon jonnekin toisaalle.

VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankosken mukaan asunnoista tulee kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joita kuka tahansa vantaalainen voi hakea. Valtaosa asunnoista tulee olemaan alle 50 neliöisiä yksiöitä tai pieniä kaksioita.

– Asuntoja voi hakea kuka tahansa, uskon kuitenkin allergikkojen kiinnostuvan asunnoista erityisesti. Mitään erityisiä kriteereitä ei tule, kuten lemmikkieläinkieltoa, Ojankoski sanoo.

Rakennuskustannukset tulevat Ojankosken mukaan olemaan noin 2 915 euroa neliö ja kokonaiskustannus noin 3 639 euroa neliö. Vuokrahinta tulee olemaan arviolta 15 euroa neliö.

Kaskelantielle nousevan rakennuksen pohjatyöt ovat parhaillaan käynnissä. Varsinainen rakentaminen alkaa kevään aikana.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on rahoittanut projektia.

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä.

Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka huomioivat tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen. Lisäksi vaatimuksia asetetaan laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle.

Suomessa Joutsenmerkin myöntää ja sen käyttöä valvoo Ympäristömerkintä – Motiva Services Oy.

Hakunilaan vuonna 2018 valmistuva talo tulee olemaan suurin Suomessa rakennettu pohjoismaisen Joutsenmerkin saama rakennus.

Talon rakentamisessa käytettävät kemialliset tuotteet ja rakennusmateriaalit eivät saa luokittua ympäristölle tai terveydelle vaarallisiksi. Ne eivät saa sisältää mm. CMR-aineita, booriyhdisteitä tai raskasmetalleja. Tuotteiden sisältämien herkistävien säilöntäaineiden määrää on rajoitettu. Katoissa ja vesijohdoissa on kuparikielto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ruuanlaitto, kynttilät ja suitsukkeet – nämä 10 yllättävääkin asiaa pilaavat sisäilman21.10.2016 09.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu