Eikö bussi tai juna tule? Näistä 5 osoitteesta saat tietoa

Junat myöhästelevät tai vuoroja perutaan sääolosuhteiden tai vikojen vuoksi. Ennakoivaa tietoa muutoksista löytyy parhaiten verkosta.

Paavo Rantalainen

JOUKKOLIIKENNE Älypuhelin on matkustajan paras kaveri.

Lumipyryt ja pakkaset aiheuttavat joka talvi ongelmia junille ja busseille. Viime viikolla ja viikonloppuna oli monta ongelmaa varsinkin junilla, kun vaihdeviat ja kiskon katkeaminen hyydyttivät junien kulun pääradalla. Lisäksi lumi tukki vaihteita ja kalustoa.

VR Groupin viestintäpäällikkö Mika Heijari selvittää, että liikennehäiriöstä tiedotetaan useissa eri paikoissa, kuten VR:N, HSL:n ja Liikenneviraston verkkosivuilla sekä Twitterissä.

– Rataverkosta ja sen liikennöitävyydestä vastaava Liikennevirasto tiedotti näistä viime viikon häiriöistä useaan otteeseen medialle.

– Liikennevirasto tiedotti myös rautatieasemilla matkustajille häiriöistä ja niistä johtuvista liikennemuutoksista, Heijari jatkaa.

Vantaan Sanomien pääkirjoituksessa (11.1.) esitetty olosuhdeaikataulu on Heijarin mukaan ollut käytössä "jo parin vuoden ajan".

– Junaliikenne perustuu usean toimijan yhteistyöhön, HSL päättää alueensa liikenteestä, Liikennevirasto vastaa radoista ja junaliikenteen ohjaamisesta ja VR puolestaan liikenteen operoinnista. Näiden kolmen toimijan kesken on sovittu poikkeusaikatauluihin siirtymisestä tarvittaessa.

Liikennettä supistetaan, jos Liikenneviraston mielestä rataverkolla ei pystytä ajamaan normaaleja liikennemääriä.

– HSL ja VR ottavat päätökseen osaa omista näkökannoistaan. Kun lumi tukki vaihteita, viime viikolla supistettiin pääradalla K-lähijunaliikennettä ja rantaradalla E-junaliikennettä, ennalta suunnitellun mukaisesti.

Heijari mainitsee, että marraskuun alussa vaihteita tukkiva lumisade ennakoitiin Helsingissä ja pyryn vaikutuksiin varauduttiin supistetulla liikenteellä. Siitä tiedotettiin matkustajille edellisenä päivänä.

 –  "Olosuhdeaikatauluja” käyttämällä tiheäsyklinen junaliikenne pääkaupunkiseudulla on saatu kulkemaan ilman totaalista puuroutumista.

– Harventamalla vuoroja saadaan liikenne kulkemaan poikkeuksellisissa oloissa ja samalla annetaan radan kunnostajille mahdollisuus mennä radalle töihin, kun he saavat hieman pidemmän ajan olla radalla ennen junan tuloa.

Pääkaupunkiseudulla kulkee yhden vuorokauden aikana 800 lähijunaa ja noin 250 kaukojunaa. Helsingin asemalta lähtee ruuhka-aikana juna joka 40. sekunti.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä