Puheenaihe

Tupakointikiellon hakeminen maksaa rahaa – "Se on 50 euroa tunnilta"

TUPAKKA Parveketupakoinnin kieltäminen ei ole taloyhtiöille ihan vaivatonta.

Parveketupakoinnin kieltäminen ei käy ihan käden käänteessä vaan hakemukseen liittyy monia koukeroita.

Anton Soinne

Taloyhtiöt ovat voineet tämän vuoden alusta hakea tupakointikieltoa talonyhtiön parvekkeille. Koska kielto on käsiteltävä ensin yhtiökokouksessa, ei hakemuksia ole alkuvuonna ehtinyt saapua.

– Kyselyjä on sen sijaan ollut jo paljon ja ennen vuoden vaihdettakin, kertoo Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka.

Myös tupakoitsijoita pitää kuulla ennen hakemista."

Ympäristökeskus on se viranomainen, jolta kuntien taloyhtiöt voivat hakea parveketupakoinnin kieltämistä. Suurkuukka muistuttaa, että asiasta pitää olla yhtiökokouksen päätös.

Jos yhtiökokouksessa enemmistö osakkaista on sitä mieltä, ettei parveketupakoinnin kieltoa tarvita, niin sitten asian eteenpäin vieminen on jo monin verroin vaikeampaa, joskin mahdollista.

– Lisäksi niitä, joita kielto tulisi koskemaan, pitää kuulla, Suurkukka muistuttaa.

Eli taloyhtiöiden on kuultava myös tupakoitsijoita ennen kuin tupakointikieltoa voidaan hakea.

Tupakointikiellon hakeminen ei myöskään ole maksutonta. Ympäristökeskus laskuttaa hakemusten käsittelystä normaalin maksunsa.

– Se on 50 euroa tunnilta. Mitään pakettihintaa en voi antaa, sillä käsittely kestää sitä vähemmän aikaan, mitä perusteellisemmin hakemus on täytetty. Jos hakemus on puutteellinen ja sitä joudutaan palauttamaan hakijalle täydennettäväksi niin se nostaa hintaa, Suurkuukka muistuttaa.

Koska asia on uusi, taloyhtiötkin ovat vielä lähtökuopissa.

– Puhetta on ollut, mutta vielä ei varsinaisia hakemuksia ole tehty. Muutamassa yhtiössä asiaa valmistellaan, kertoo toimitusjohtaja Petteri Lötjönen isännöintitoimisto Vuori Oy:stä.

Vuoren mukaan asia on vielä sen verran tuore, että monessa taloyhtiöissä jäädään vähän odottamaan ja katsomaan, miten lakia tullaan soveltamaan.

– Nyt tänä keväänä arvioisin, että noin viisi prosenttia meidän isännöimistä taloyhtiöistä tulee hakemaan tupakointikieltoa, Lötjönen sanoo.

Lötjösen mukaan osakkaita saattaa arveluttaa asiassa myös se, mitä tupakointikielto tekee asunnon jälleenmyynnille. Onko se myyntiä edistävä vai rajoittava asia, että taloyhtiössä ei saa tupakoida.

Lötjösen mukaan taloyhtiöissä myös vielä odotetaan tarkempia ohjeita kaikista tupakointikiellon hakemiseen liittyvistä asioista.

Tupakointikiellon hakeminen

Tupakointikieltoa on haettava kunnan terveysviranomaiselta.

Hakemus voidaan tehdä yhtiökokouksen hyväksyttyä tupakointikiellon hakemisen.

Ennen hakemuksen jättämistä on kiellon piiriin tulevien olevien asuntojen omistajia ja vuokralaisia kuultava.

Myös kunta järjestää ennen kiellon määräämistä oman kuulemisensa.

Hakemukseen on liitettävä käytännössä rakennuspiirustukset.

Lähde: Isännöintiliitto, lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu