Tilakeskus hyvästelee pian keittäjät ja siivoojat

Koulujen keittiöissä on kiirettä riittänyt. Millainen on työtahti uudessa yhtiössä, sitä ei vielä tiedä.

Pekka Salonen

Vantaan säästötoimet jatkuvat. Ateriapalvelu- ja laitoshuollon henkilöstö sekä vahtimestarit työskentelevät ensi vuoden alusta uuden palveluyhtiön lukuun.

Muutos koskee noin tuhatta työntekijää, eli kymmenesosaa koko kaupungin henkilöstöstä. Moni siirtyjistä työskentelee kouluissa ja päiväkodeissa.

Työntekijät siirtyvät yhtiöön kaupungin tilakeskuksen johtajan Mika Savolaisen mukaan vanhoina työntekijöinä. Todennäköisimmässä, eli Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen PTY:n työehtosopimuksessa, he säilyttäisivät suurin piirtein palkka- ja lomaetunsa.

– Yhtiötä koskevat kaupungin linjaukset turvatusta työsuhteesta. Ketään ei siis lomauteta tai irtisanota, Savolainen sanoo.

Yhtiön omistaa sataprosenttisesti Vantaan kaupunki. Se tuottaa ainakin alkuvaiheessa 80 prosenttia alansa palveluista.

Yhtiöittämiseen mennään Savolaisen mukaan tehostamisen ja vertailtavuuden takia.

Yhtiöittämisestä sovittiin kuuluisassa Vantaa-sopimuksessa pari vuotta sitten. Kyseessä oli säästöpaketti, jonka puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta allekirjoittivat.

– Näin tehdään, koska päättäjät vaativat meiltä yhä suurempaa tehokkuutta, Savolainen perustelee.

Jos oma yhtiö tuottaa palvelut kalliimmalla kuin muut, silloin kaupungin on hänen mukaansa päätettävä, halutaanko yhtiö omistaa.

– Jos halutaan omistaa, kyse olisi siinä tapauksessa tukityöllistämisestä.

Uusi yhtiö saa jo huomenlahjaksi rajoitteen, joka haittaa kilpailukykyä. Yhtiö ei nimittäin saa tarjota palveluja muualle kuin Vantaan kaupungille – päinvastoin kuin esimerkiksi Helsingin Palmia.

– Otamme tämän tekijän huomioon kustannusvertailussa, Savolainen lupaa.

Kaikesta huolimatta henkilöstö suhtautuu muutokseen luottavaisella odotuksella.

– Olemme tyytyväisiä, jos työehtosopimukseksi tulee palvelutyönantajien sopimus, niin kuin Savolainen näyttää lupaavan, toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n Vantaan yhteisjärjestön pääluottamusmies Marjo Alander.

– Mitään sopimusneuvotteluja henkilökunnan kanssa ei ole kuitenkaan vielä käyty, hän huomauttaa.

Neuvottelut eivät voi Alanderin mukaan käynnistyäkään ennen kuin uusi yhtiö on saanut toimitusjohtajan, josta tulee työntekijöiden vastaneuvottelija.

– Neuvoteltavana on iso paketti, johon kuuluvat palkkojen ja lomien lisäksi irtisanomissuoja, eläke-edut, työterveys ja virkistys aina uimahallilippuja myöten.

Kommentit

Ihan perseestä. Joku taisi sanoa tästä vuosi sitten. Luodaan "säästöjä". Seuraava versio on varmaan terveyskeskuksen ja Peijaksen ulkoistaminen Medonelle. Tuskin kunnon kilpailutusta edes käydään.

Hannu

Hyvähän asiahan tämä on. Ulkoistuksen jälkeen se tarkoittaa kaupungin rengillekkin samaa kuin yksityisellä sektorilla; tulos tai ulos. Keittäjillä ja siivoojilla ei tämän jälkeen ole enään aikaa huudella vieraisiin pöytiin, vaan tehdä oikeasti hartiavoimin töitä.

suojatyöpaikat poisQ

Hyvähän asiahan tämä on. Ulkoistuksen jälkeen se tarkoittaa kaupungin rengillekkin samaa kuin yksityisellä sektorilla; tulos tai ulos. Keittäjillä ja siivoojilla ei tämän jälkeen ole enään aikaa huudella vieraisiin pöytiin, vaan tehdä oikeasti hartiavoimin töitä.

suojatyöpaikat poisQ

Tilakeskuksen touhut nyt on ollut mitä sattuu viimeiset 5 vuotta. Koko Savolaisen valtakauden ajan siis. Hauskaa on seurata toteutuuko osakeyhtiö- ja liikkeenluovutuskuviot aikatauluissaan. valituksia on tehty kuulemma lautakuntaan ja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Etenkin jälkimmäisen instanssin tutkiessa asiaa saattaa vierähtää pikipäin vuosi- pari. Juttuja jonossa rutkasti ja vaikka vantaalla ehkä luullaan, "case-tilakeskus" ei saa mitään jonon ohi kohtelua.........

Mika-Pekka

Taas täällä vaahdotaan. Yritys tai kaupunki työnantajana mitä väliä??
– Yhtiötä koskevat kaupungin linjaukset turvatusta työsuhteesta. Ketään ei siis lomauteta tai irtisanota, Savolainen sanoo.
Jos kaupunki kerran omistaa yhtiön kokonaan niin eiks oo aika paljon parempi ettei tarvii lähtee yksityisten firmojen kanssa kilpailemaan kun että pitäis sekin vielä tehdä ja hankkia oikeesti tulos muualta ku kaupungin tilauksista???
SItäpaitsi kyl mun mielestä kaupungin vastuu on työllistää ja tukityöllistää. Vaikka sitten yhtiössö??

järki käteen

Toivottavasti joku käy kysymyssä ulkoistettujen palveluiden saajien näkemystä siitä, millaista vastinetta kaupungin rahalle saadaan. Omalla työpaikalla siivous ja ruokahuolto siirtyi kilpailutetulle toimijalle vuoden alusta. Vielä tähän päivään mennessä hommaa ei ole toimimaan kunnolla. Esimerkiksi: Käsipyyheautomaatit "menivät rikki" samana päivänä kun toimija vaihtui. Oikeasti kyse on siitä, että siivooja ei osaa käyttää monimutkaista laitetta eikä työnjohtaja opettaa kyseistä taitoa. Joka tapauksessa käsiä ei ole työsaleissa tarvinnut kuivata pesun jälkeen koko keväänä. Toisena esimerkkinä on vessapaperi loppuminen, jollaista ei ollut tilakeskuksen siivouksen aikaan kertaakaan. Nyt pitää vessaan mennessä ensimmäiseksi tarkistaa, onko paperia talon puolesta vai pitääkö hakea omaa.

Ruokahuolto on oma lukunsa. Valitettavasti nykyinen toimija on valinnut linjaksi sen, että tehdään niin mautonta tai peräti epämiellyttävän makuista ruokaa, että opiskelijat ymmärtävät mennä jonnekin muualle syömään. Näin ruokaa voidaan tehdä vähemmän ja jakokelpoista osinkoa jää enemmän. Kuvaava ruuan laadulle on se, että edes keittiöhenkilöstö ei syö sitä kuin satunnaisesti. Edellisen toimijan aikaan opettajat ostivat ruokaa kotiin vietäväksi ja opiskelijat kehuivat makua hyväksi.

Laadultaan kelvottoman ja melkein kelvollisen rajamailla oleva toiminta palvelee jollakin tavalla sitä yritystä, joka on halvimmalla luvannut olla tekevinään sen, mitä kaupunki haluaisi ostaa. Kaupunki ja varsinkaan kaupunkilaiset (siis ne, joita varten me kaupungilla olemme töissä) eivät tällaisesta hyödy mitenkään. Palveluntuottajan lasku voi olla hieman pienempi kuin kaupungin oman toiminnan hinta, mutta rahalle saatava vastine on paljon pienempi. Harva kuluttaja ostaa puoli litraa vedellä jatkettua maitoa 90 sentillä, jos litran täyttä tavaraa saa eurolla. Valitettavasti kaupunki tuijottaa tuota 10 sentin säätöä eikä sitä, millaista "maitoa" ja millaisen määrän tuolla rahalla saa.

Amiksen opettaja