Puheenaihe

"Maksut ajavat ikäihmiset ahdinkoon" – Kristillisdemokraatit vaatii vanhusten palveluasumiseen maksukattoa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Vesa Valtonen

Monet kunnat ovat muuttaneet vanhustenhuollon ympärivuorokautisen laitoshoidon yksiköitä tehostetun palveluasumisen yksiköiksi, todetaan kristillisdemokraattien (kd) kannanotossa. Puolueen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että asukkaiden hoito pysyy samana, mutta aiempi eläketuloon suhteutettu palvelumaksu vaihtuu moninkertaisesti korkeammaksi palvelumaksuksi.

Kristillisdemokraatit käyttää esimerkkinä Helsingin palveluasumista, jonka keskihinta on puolueen mukaan 4 700 euroa kuukaudessa.

– Maksukäytännöt vaihtelevat suuresti eri kunnissa, mutta kaikkialla Suomessa tehostetun palveluasumisen hinta ylittää reilusti keskimääräiset 1600 euron kuukausittaiset työeläketulot, todetaan kannanotossa.

Kd:n mukaan vanhustenhuollon palveluihin on viety kaikessa hiljaisuudessa läpi raju palvelumaksukorotus, joka on moninkertaistanut hoidosta perittävät maksut ja ajaa ikäihmisiä taloudelliseen ahdinkoon.

– Kristillisdemokraatit vaatii, että palveluasumiseen asetetaan valtakunnallinen maksusääntö, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina. Tehostetun palveluasumisen hinnalle on asetettava asiakkaan tuloihin suhteutettu maksukatto, puolue vaatii.

Kd:n mukaan tällä hetkellä kunnat tai muut palveluntuottajat voivat päättää palveluasumisen maksuista, jotka voivat olla jopa moninkertaiset henkilön tuloihin nähden. Laki sallii maksujen kohtuullistamisen, mutta kristillisdemokraattien mukaan useimmissa kunnissa tätä ei joko tiedetä tai tahdota toteuttaa.

– Silloin kun kyse on tosiasiallisesti laitoshoidosta, hoitomuodon muuttaminen nimellisesti tuetuksi vuokra-asumiseksi tai tehostetuksi palveluasumiseksi on epäeettinen silmänkääntötemppu, puolue toteaa kannanottonsa lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu