Puheenaihe

Hautajaiset voi tilata netistä – "Hinnasta puhuminen ei ole peikko"

KUOLEMA Arkun, kukat, kahvit ja pastorin voi varata verkosta. Seuraavaksi tarvitsee vain kävellä muistotilaisuuteen.

Hautajaisten järjestäjillä on nyt valinnanvaraa. Asiat voi hoitaa koruttomasti netissä tai pitemmän kaavan mukaan hautaustoimistossa, mikä voi olla osa surutyön prosessia.

Arja-Riikka Nikkilä

Helmi-täti kuolee, ja hänet on saatettava haudan lepoon.

Koska Helmi-täti kuoli köyhänä eikä omaisillakaan ole juuri nyt ylimääräistä hienojen hautajaisten järjestämiseen – ne Helmi olisi kyllä mukavana ihmisenä ansainnut – hautajaiset yritetään järjestää säästöbudjetilla.

Tarjouksen pyytäminen on tätä päivää.”

Suomen Hautaustoimistojen liiton mukaan hautaustoimistojen veloittama keskihinta niiden omista palveluista on 1 500 euroa.

Tämä sisältää arkun, vainajan vaatetuksen ja pukemisen, tuhkauurnan sekä kuljetukset.

Ruotsista Suomeen on kuitenkin rantautunut hautaustoimisto Funera, joka lupaa järjestää hautajaiset puoleen hintaan: perushautajaiset seremonialla 750 euroa.

Hintaan sisältyvät edellä mainitun lisäksi kulut seremonian ja tuhkaamisen tilaamisesta. Uurnasta tosin tulee lisäkuluja vähintään 55 euroa.

Funera haastaa markkinat, joilla hintakilpailua ei juuri ole ollut. Hautaustoimistot ovat hyötyneet siitä, että hintojen vertailu ei tunnu sopivan surutyön lomaan.

Funeran tarkoituksena on tuoda läpinäkyvyyttä hinnoitteluun ja tarjontaan.

– Haluamme näyttää esimerkkiä ja uudistaa koko alaa parempaan suuntaan tarjoamalla asiakkaalle enemmän vastinetta rahoilleen, sanoo Funeran maajohtaja Tobias Andersin.

Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen huomauttaa, että keskihinnan sijaan oikea vertailukohde on peruspalvelupaketti, jonka hinnan hän arvioi jäsenliikkeissä olevan 800–900 euroa.

– Keskihintaa taas nostavat arkkuvalinta ja kuljetusmatkojen pituus. Matkat maakunnissa ovat paljon pitempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

– Hautaustoimiston palvelujen hinta on aina yksilöllinen. Kustannusarvion saa kuitenkin etukäteen, Ollonen lupaa.

Ollosen mielestä hautaustoimistoja sopii myös kilpailuttaa.

– Hautajaisten hinnasta puhuminen ei ole peikko. Tarjouksen pyytäminen on tätä päivää, ja sitä enenevässä määrin tapahtuukin.

Hautajaisten tilaaminen Funeran verkkosivuilta on kätevää ja muistuttaa hieman halpalennon varaamista lisäpalveluineen.

Suuri osa kustannuksista tulee hautaustoimistomaksun päälle: kukat, kantajat, muistotilaisuuden tarjoilu, tilavuokra ja niin edelleen. Näin on perinteisilläkin hautaustoimistoilla.

Funeran lisäksi useat hautaustoimistot tarjoavat jo vastaavaa palvelua verkossa. Mirellan Hautauspalvelu kuvaa prosessin osuvasti:

”Meillä asioiminen toimii samalla tavalla kuin verkkokaupoissa: Keräätte haluamanne tuotteet sekä kuljetukset ostoskoriin. Tämän jälkeen täytätte kassalla tarvittavat tiedot ja olette huolehtineet hautajaisjärjestelyistä vaivattomasti!”

Miljoonabisnes

Suomessa on runsaat 500 hautaustoimistoa, joista 350 kuuluu Suomen Hautaustoimistojen liittoon.

Suomessa kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä eli noin prosentti väestöstä.

Hautaustoimistomaksuissa pyörii rahaa karkeasti laskien 75 miljoonaa euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Itse tehty uurna herättää tunteita – "Tein äidilleni viimeisen pesän"27.11.2016 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu