Puheenaihe

Rottayhdyskunta paisuu Myyrmäessä – "Joku tuo tähän ruokaa ja pitää yllä rottakantaa"

INVAASIO Jyrsijöitä vilisee sadoittain Kilterin koulun ja Paalutorin välisellä pusikkoalueella. Niistä koituu monenlaisia ongelmia.

Pirjo Turusen mukaan joku syöttää tahallaan rottia, vaikka eläinten ruokkiminen on alueella kielletty. Rottakanta kasvaa nopeasti, ja siksi Vantaa yrittää nyt hävittää sen. Yksi naaras voi saada 20 jälkeläistä.

Tuomas Massinen

Valtava rottayhdyskunta on vallannut Kilterin koulun ja Paalutorin välisen pusikkoalueen Myyrmäessä.

Alueella asustelee jo satojen, ellei tuhansien rottien lauma, kertoo Vantaan kaupungin terveydensuojelutarkastaja Pirjo Turunen.

– Täällä on ruokintakieltokyltit, mutta joku tuo silti tähän jatkuvasti leivänsiivuja ja muuta ruokaa ja pitää yllä rottakantaa. Se on silkkaa kiusantekoa ja ilkivaltaa, Turunen paheksuu.

Alue on rotille suotuisa elinympäristö myös siksi, että sen roskiksista löytyy lähiravintoloista ja torimyyjiltä yli jäänyttä ruokaa.

– Oksennuksiakin ne syövät, Turunen sanoo.

En suosittele kenellekään sammumaan tähän."

Rottaongelma on pahentunut vähitellen viime vuoden lopulta lähtien. Viime viikkoina kaupungin ympäristökeskus on saanut rotista toistakymmentä ilmoitusta kansalaisilta.

Maanantaiaamuna pajuangervojen lähitienoo on täynnä koloja ja rottien luomat polut voi erottaa lumesta selvästi. Jyrsijöitä ei juuri nyt näy. Ne vilistävät pääosin pimeän aikaan.

– Jos tuonne pusikon keskelle menisi kävelemään, maa pettäisi varmasti alta onkaloiden takia, Turunen osoittaa.

Vantaa yrittää nyt päästä siimahäntäisistä eroon – muuten yhdyskunta vain paisuu lisää ja tuholaisten aiheuttamat ongelmat lisääntyvät. Viime viikolla pusikkoalueelle tuotiin muutama myrkkylaatikko.

– Rotat syövät myrkkyä ja saavat sisäistä verenvuotoa. Raatoja ei nyt näy, koska toiset rotat syövät ne.

Turusen mukaan muuallakin Vantaalla voi nähdä rottia, koska "hyväntahtoiset höppänät" ruokkivat niitä.

– Esimerkiksi Hiirilampien alueelle (Simonkylässä) kannetaan kassikaupalla ruokaa: maassa on leipäkasoja ja puihin tökitään vanhoja sämpylöitä ja leivänsiivuja.

Myyrmäessä rottatilanne on kuitenkin äitynyt pahemmaksi kuin muualla. Siellä jyrsijöitä on hävitetty joskus aiempinakin vuosina.

Rotat elivät aiemmin Kilterin koulun viereisellä kaistaleella, mutta kun kasvillisuus poistettiin viime kesänä, ne siirtyivät nykyiseen paikkaan.

Rotista koituu monenlaisia ikävyyksiä: ne aiheuttavat salmonellaa sekä repivät ja rikkovat rakenteita, kaapeleita ja sähköjohtoja.

– En usko, että ne käyvät ihmiseen kiinni. En kuitenkaan suosittele kenellekään sammumaan tähän pusikon luo, Turunen toteaa.

Rotat voivat myös tunkeutua sisätiloihin. Turusen tiedossa ei ole, että ne olisivat päässeet viime aikoina kouluun tai Myyrmanniin sisään.

– Koulun seinustan vieressä on kuitenkin koloja.

Rattus norvegicus

Rotat (Rattus) on jyrsijöiden suku, johon lukeutuu 55 lajia.

Suomessa eläviä lajeja ovat isorotta (Rattus norvegicus) ja mustarotta (Rattus rattus).

Myyrmäen jyrsijät ovat nimenomaan isorottia.

Mustarotta ei enää elä vakituisesti Suomessa.

Polynesianrotta, "kiore" (Rattus exulans) on maailman kolmanneksi yleisin rottalaji.

Lemmikkieläiminä pidettävät kesyrotat on kesytetty isorotasta.

www.wikipedia.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kuvat: Näin härskisti rottia syötetään – Helsingissä pohdittu sähköloukkuja13.2.2017 19.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu