Makumaailma

Seuraavaksi Michelin-tähti? Omintakeinen ja tyylikäs Grön aikoo kehittyä vielä paremmaksi

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille.

Pekka Mustonen

Pieni helsinkiläisravintola Grön pokkasi tällä viikolla Suomen vanhimman ruokaseuran tunnustuspalkinnon ja nimitettiin Vuoden ravintolaksi 2017. Ensi viikolla ratkeaa, ovatko myös Michelin-tarkastajat lämmenneet nuorelle laaturavintolalle.

Vuoden ravintola ja Michelin tähdet ovat kulkeneet sekä tiukassa kytkyssä että omia teitään. Ask sai tittelin ja tähdet 2014. Usein Vuoden ravintola on saanut odotella tähteä vuoden tai kaksi. Savoy on valittu Vuoden ravintolaksi kahdesti, 1999 ja 2007, mutta ei ole päässyt Michelin-oppaaseen kertaakaan.

Vasta vähän yli vuoden toimineen Grönin nousu on joka tapauksessa ollut nopea.

Vuoden ravintola -valinnasta 32 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Grönin rohkeudella, yllätyksellisyydellä ja laadukkuudella.

Niinpä juhlamaljat skoolataan vihreällä samettikukkamehulla.

Ravintolan sielu, hallitseva Vuoden kokki Toni Kostian on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia. Ravintolan persoonallinen, Suomen luonnosta ammentava tyyli vakuutti seuran jäsenet jo ensikäynneillä vuoden 2015 marraskuussa. Tasalaatuisuus kuulostaa tässä yhteydessä latteudelta, mutta pitää paikkansa: jokainen ravintolan tarjoilema ateria on yhtä kohottava, perustellaan valintaa.

Punaisena lankana kulkee makujen rohkea yhdistely."

Reilun vuoden toiminta-aikanaan Grön on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Toni Kostian tiimeineen huolehtii, että kasvukauden satoa riittää hyödynnettäväksi eri tavoin säilöttynä läpi talven. Pienen ravintolatilan takaseinällä on hylly täynnä satoa eri tavoin purkitettuna.

– Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää.

Annokset saavat gastronomit hämmästelemään aikaa ja paikkaa. Olemmeko Suomessa, onko tämä nyt? Keittiö loihtii perinteisiä makuja aivan uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

– Jokaisessa annoksessa oli oma koukkunsa ja vahva yllättävyys. Annoksissa oli paljon vastakkainasettelua – tuoretta ja säilöttyä, raakaa ja kypsää, hapanta ja makeaa, pilkottua ja soseutettua, mutta ei niin, että niissä olisi ylimääräistä kikkailun makua, kuvailee Vuoden ravintola -raati.

Ravintoloitsija Toni Kostianin mukaan on mahtavaa nähdä Grön Vuoden ravintoloiden listalla.

– On todella hienoa saada näin tärkeä tunnustus. Ravintolan onnistumisen taustalla on aina mietittyä ja tarkkaa tiimityötä, siihen ei kukaan pysty yksin. Jokainen ansaitsee suuren kiitoksen - aina työntekijästä asiakkaisiin, Kostian sanoo.

Kostian uskoo tunnustuksen olevan hyvä potku kehittää toimintaa vielä pidemmälle ja paremmaksi.

– Meille on koko projektin ajan ollut tärkeää ajaa itseämme ja ravintolaamme eteenpäin.

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on myös hyvä hinta-laatu-suhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Suomen vanhin ruokaseura on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Grön on 27. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Entä juhlitaanko Grönissä ensi viikolla Michelin-tähteä, kuten esimerkiksi Henri Alén ennustaa twitterissä?

– En usko, epäilee Lauri Kähkönen, joka on toinen Grönin perustajista ja chefeistä.

– Mutta kyllä se meille kelpaisi tietysti.

Michelin julkistaa vuoden 2017 pohjoismaisen ravintolalistauksen 22. helmikuuta. Vuonna 2016 tähden saivat Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo. Hyvästä hinta-laatu-suhteesta kertovan Bid Gourmand -merkinnän saivat Boulevard Social, Emo, Gaijin ja Farang.

Suomen Gastronomien Seuran Vuoden ravintolat

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola SPIS, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu