Kulttuuri

Lumolaiset kilpailevat parhaan koulumusikaalin tittelistä Stage-ohjelmassa

Lumon lukiolaiset kilpailevat Stage-ohjelmassa. Eturivissä Laura Ikonen (vas.), Jasmin Jyrä ja Iina Eskola, takarivissä Tuomas Korkia-Aho (vas.), Aurora Ylinen, Olli Lautiola ja Nadia Farghaly.

Eea Leskinen

Lumon monitoimitalon Lumosalissa on meneillään melkoinen tohina. Ryhmä Lumon lukiolaisia harjoittelee tanssikohtausta tulevaan rockmusikaaliinsa, jonka kanssa he osallistuvat Nelosen Stage-ohjelman koulumusikaalikilpailuun. Itse tehty tanssikoreografia on jo hyvin hallussa, vain laulamisen sovittamista liikkeiden mukaan vielä hiotaan. Kuudentoista lukiolaisen ryhmän harjoitukset ovat kestäneet jo muutaman viikon ajan samalla kun musikaalin tarina alkaa kohtaus kerrallaan hahmottua.

Tosi-tv-ohjelma Stage on aivan uusi kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta koulumusikaalia. Sarjassa kuusi koulua luo oman tarinan ja toteuttaa sen pohjalta musikaalin. Koulut kirjoittavat ja harjoittelevat joka viikko uuden kohtauksen, joka esitetään keskiviikkoiltaisessa suorassa lähetyksessä. Live-lähetysten yhteydessä pudotetaan yksi kerrallaan kouluja kisasta pois katsojaäänestyksen ja Marco Bjurströmin luotsaaman tuomariston avulla. Voittajakoulu pääsee esittämään musikaaliaan Linnanmäen Peacock-teatteriin kesällä 2011. Apunaan harjoituksissa jokaisella koululla on oma julkisuudesta tuttu tähtivalmentaja. Lumon lukion luotsina toimii jo monien musikaalien konkari näyttelijä Sami Uotila.

Sarjan kuvaukset käynnistyivät Lumon lukiossa maaliskuun alussa, kun tuotantotiimi järjesti Lumon lukiolaisten oman casting-tilaisuuden. Yli 50 halukkaan joukosta kuudentoista ryhmään valikoitui joukko motivoituneita ja taitavia esiintyjiä.

– Koko ajan jännitti, että pääseekö seuraavalle kierrokselle. Me oltiin tosi hyvä porukka ja meillä oli heti sellanen hyvä yhteishenki! Kaikki kannustivat ja tukivat toisiaan, kun päästiin jatkoon tai kun joku tippui, kertoo lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Anna Sofia Vesterinen.

Lumolaisten musikaalissa seikkailee lukiolaistyttö Anna, jota seitsemän kuolemansyntiä yrittää vuorotellen houkutella valtaansa. Musikaalien maailmassa kun liikutaan, tarinaan mahtuu niin romanttista sutinaa kuin koomisia käänteitäkin. Pääosaroolissa nähdään lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Jasmin Jyrä.

– Roolihahmoni on maailman tavallisin tyttö. Anna on kiltti, hyvä koulussa ja ystävällinen. Sisimmiltään Annassa on kuitenkin paloa, joka ei ole päässyt vielä ulos, Jyrä kertoo.

Tarinan käsikirjoitus luodaan lukiolaisista koostuvan käsikirjoitustiimin toimesta. 17-vuotias Anni Juusela on yksi käsikirjoittajista, hänet nähdään myös lavalla näyttelemässä Kateuden roolia.

– Käsikirjoituksen tekeminen on ihan sikakivaa, varsinkin, kun meillä on ihan mahtava käsistiimi! Kaikki tulevat juttuun tosi hyvin, vaikka välillä Lindan täytyykin jakaa puheenvuoroja, kun kaikki selittävät innoissaan yhtä aikaa, hän kertoo.

– Hauskinta on silloin, kun me otetaan tämä niin tosissaan, että läpiluvussa roolit puhutaan ja esitetään kuin näyttelijät oikeasti tekisivät. Musat valitaan silleen, että kaikki ehdottavat mielestään sopivia biisejä ja sitten niistä otetaan paras mahdollinen, summaa Anni.

Käsikirjoittajan roolissa viihtyy myös Linda Tuomenvirta, 18 vuotta.

– Stagen kohtauksia on yllättävän kiva tehdä. Kaikilta ryhmästä tulee paljon hyviä ideoita, joten on sitten varaa valita, että mitä me kirjoitetaan. Jännintä on nähdä, miltä repliikit kuulostavat jonkun toisen sanomina ja miten tuotantotiimi ja näyttelijät ottavat meidän ideat vastaan.

Lumosalissa musikaalin kahden ensimmäisen kohtauksen harjoitukset jatkuvat. Paikkoja lavalla mietitään, roolihahmojen eleitä, liikkeitä ja repliikkejä hiotaan pikkutarkasti. Keskittyneen työnteon lomasta näkyy, että musikaalin tekeminen yhdessä on hauskaa. Huhtikuun lopulla ensimmäisestä livelähetyksestä alkaen pääsee myös suuri yleisö seuraamaan, miten Annalle käykään seitsemän kuolemansynnin pyörityksessä.

Suvi Sintonen, musiikinopettaja

Pinja Hahtola, draamaopettaja

Lumon lukio

Stagen lähetykset alkavat Nelosella 13.4. klo 19. Ensimmäinen live-lähetys nähdään 27.4. Jaksojen uusinnat nähdään sunnuntai-iltapäivisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu