Puheenaihe

Opettaja ja lapsia evakkoon toiseen kouluun – "Mikkolaan jääville palkataan sijainen"

OPETUS Kevään ajaksi tehdään väistötilaratkaisuja, koska sisäilmaoireilut jatkuvat.

Mikkolan koulussa on tehty uusia oppimistiloja, joita hyödynnetään esimerkiksi väistötiloina. Apulaisrehtori Kristian Nivala sanoo koulunkäynnin sujuvan Mikkolassa rauhallisesti ja hyvin.

Marika Lumme

Mikkolan koulussa tehdään uusia väistötilajärjestelyjä, koska sisäilmaoireilut jatkuvat.

Koulun yksi neljättä luokkaa opettava opettaja ja osa luokan oppilaista siirtyy hiihtolomaviikon jälkeen Rekolanmäen kouluun. Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan Rekolanmäkeen siirtyvät ne yhden neljännen luokan oppilaista, jotka oireilevat ja joiden vanhemmat toivovat siirtoa.

– Suurin osa luokasta jää Mikkolan kouluun ja heille palkataan sijainen. Kyseessä on loppukevään ajan väistötilaratkaisu, Kalo selvittää.

Vanhemmat saivat tiedon väistötilamahdollisuudesta maanantaina. Päätös lapsen siirtämisestä Rekolanmäkeen tuli tehdä keskiviikkoon mennessä. Koululaisten siirrosta Rekolanmäkeen kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Tämä oli liian nopea aikataulu vanhempien mielestä ja olemme siitä pahoillamme. Halusimme tehdä ratkaisuja nopeasti, koska oireilut ovat tutkimuksista ja korjaustöistä huolimatta jatkuneet, Kalo sanoo.

Vanhemmille on annettu lisäaikaa hiihtolomaviikon jälkeiselle maanantaille saakka päättää, jatkaako lapsi Mikkolassa vai siirtyykö Rekolanmäkeen.

Kyseessä on siis yksi luokka, mutta Kalon mukaan tarvittaessa vastaavia tilaratkaisuja tehdään muidenkin luokkien kanssa.

– Kyseisen neljännen luokan oppilailla on ollut oireilua keskimääräistä enemmän. Myös luokan opettaja on kärsinyt oireista, Kalo kertoo.

Hiihtolomaviikon jälkeen Mikkolassa tulee muitakin muutoksia. Yksi oireiluista kärsinyt 7.–9. luokan aineopettaja siirtyy opettamaan Mikkolan nuorisotilaan ja seurakuntakoti Mikaeliin. Lisäksi yhden opettajan mahdollista siirtymistä toiseen kouluun selvitetään.

Viimeisin Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tekemä tutkimus paljasti betonilattian kosteuden olevan koholla fysiikan ja kemian luokassa sekä kahdessa varastotilassa. Tämä luokka on nyt pois käytöstä ja sen jatkotutkimukset aloitetaan hiihtolomaviikon aikana.

Toinen käytöstä poissaoleva luokka on Vega-rakennuksessa sijaitseva 1. luokan tila, jossa tehdään parhaillaan tiivistyskorjauksia. Ekaluokkalaiset ovat muutaman viikon ajan evakossa Lyyra-rakennuksessa. Tiivistyskorjauksia on tehty Vega-rakennuksessa useisiin luokkatiloihin huone kerrallaan.

Mikkolan koulun rehtori Kaija Kirvesmäen mukaan 11 työntekijää on ilmoittanut oireistaan työterveyshuoltoon ja 39 oppilaan huoltajat ovat ilmoittaneet lapsensa oireilusta kouluterveydenhoitajalle.

Kirvesmäen mukaan fysiikan ja kemian luokan opetus järjestetään joustavasti muissa tiloissa.

Osa Mikkolan koulun opettajista jätti tammikuun lopulla kaupungille vetoomuksen toiveestaan saada välittömästi riittävä määrä nano-tason ilmanpuhdistimia koululle sekä väistötila oireileville opettajille sekä oppilaille.

– Oireilevista on toki iso huoli. Paljon on kuitenkin oppilaita ja opettajia, joita asia ei koske. Kaikkien toiveena on, että löytyisi jokin ratkaisu asiaan, Kirvesmäki sanoo.

Niin Kirvesmäki kuin Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius odottavat Aalto-yliopiston tutkimusten valmistumista. Walleniuksen mukaan tutkimushankkeen tulokset valmistuvat hankkeen päättyessä helmikuussa 2018. Loppuvuodesta voi olla saatavissa koulukohtaisia tuloksia.

– Tilanne on todella haastava, koska emme ole löytäneet syytä oireilulle. Voimme korjata yhden kohdan, mutta se ei ratkaise mitään, koska oireita saavat oireilevat kaikkialla koulussa. Hienoa olisi, jos yliopistotutkimus toisi konkreettista tietoa mitä voimme vielä tehdä sisäilmaolosuhteiden parantamiseksi, Wallenius sanoo.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee Mikkolan koulun tilannetta viikon päästä maanantaina 27. helmikuuta.

Tästä on kyse

Mikkolan koulua on tutkittu ja korjattu vuosien aikana, mutta täydellistä ratkaisua sisäilmaongelmille ei ole löytynyt.

Osa opettajista ja oppilaista kärsii erilaisista sisäilman aiheuttamista oireista.

Mikkolan koulu on yksi neljästä vantaalaisesta koulusta, joiden sisäilmaongelmien syitä selvitetään parhaillaan Aalto yliopiston tutkimuksessa. Tutkimus valmistunee vasta ensi vuoden puolella.

Mikkolan koulussa on kaikkiaan 840 oppilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Osa Mikkolan koulun opettajista vetoaa nyt päättäjiin – "Osa meistä on jo menettänyt terveytensä"31.1.2017 19.30
Mikkolan koulun sisäilmamysteeri jatkuu14.10.2016 19.35
Vastine: Emme tunnista väitteitä koulumme viestinnästä31.10.2016 17.05
Huonosta sisäilmasta sairastuneiden lasten äidit järjestävät mielenosoituksen5.9.2016 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu