Puheenaihe

Naistenklinikan miljoonaremontti valmistui – Erikoisuutena kolme ammetta:  "Tämähän on kuin spa-osasto!"

NAISTENKLINIKKA Naistenklinikan odotettu miljoonaremontti ja lisäosa valmistuivat vihdoin, pääurakoitsijan konkurssisista johtuen noin vuoden suunniteltua myöhässä. Tilat otetaan käyttöön keskiviikkona. Uutuutena on muun muassa kolme ammetta synnyttäjille.

Ylilääkäri Mika Nuutila ja kätilö Henriikka von Schantz-Enoksson esittelivät Naistenklinikan uutta synnytysosastoa, jossa on yhteensä kolme ammetta. – Tämähän on kuin spa-osasto! Nuutila naurahtaa. Allashuoneen katossa on valoilla tehty tähtitaivas.

Päivi Tuovinen

Naistenklinikan jättisuuri sekä pahasti aikataulustaan myöhästynyt L-osan peruskorjaus sekä uusi lisäsiipi ovat vihdoin valmistuneet. Tilat otetaan virallisesti käyttöön keskiviikkona, jolloin myös ensimmäisen vauvan odotetaan syntyvän synnytysosaston uusissa tiloissa.

– Tämä on tietynlainen paluumuutto. Ehkä isoin asia on, että gynekologinen päivystys ja gynekologiset leikkaukset siirtyvät Naistenklinikalle, toteaa HYKS:in naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Gynekologisiin leikkauksiin tarkoitettuja leikkaussaleja on yhteensä kahdeksan.

– Tavoitteena on, että täällä tehdään jatkossa yli 20 gynekologista leikkausta päivässä, Heinonen jatkaa.

Leikkaukset alkavat maaliskuussa. Valtaosa potilaista on tarkoitus kotiuttaa uuden hoitosuuntauksen mukaisesti jo saman päivänä aikana.

Päivystysvastaanotot synnyttäjille jatkuvat kaikissa Hyksin synnytyssairaaloissa, mutta naistentautien päivystys toimii jatkossa vain Naistenklinikalla.

Uudessa lisäsiivessä aloittavat toimintansa naistentautien ja synnytysten päivystyksen lisäksi myös synnytysosasto, vastasyntyneiden teho-osasto, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä kahden laitteen magneettikuvausyksikkö.

Ensimmäisessä kerroksessa on kahdeksan leikkaussalia. Toisessa kerroksessa sijaitsee synnytysosasto ja sen 16 synnytyssalia sekä samassa yhteydessä kolme leikkaussalia. Kolmannessa kerroksessa on vastasyntyneiden 36-paikkainen teho-osasto.

Uusien tilojen myötä Naistenklinikan synnytysmäärä nousee väistöä edeltäneelle tasolle. Vuodessa synnytyksiä tulee olemaan noin 6 500. 

– Otamme synnytyssalit käyttöön vaiheittain. Avaamme keskiviikkona kahdeksan ensimmäistä, toteaa ylilääkäri Mika Nuutila.

Synnytyssaleissa uutta on tietenkin huippunsa varusteltu teknologia sekä viihtyisät ja mahdollisimman vähän johtoja vilisevät pehmeäsävyiset salit, mutta myös kolme ammetta yhteensä kuuden huoneen käytössä.

– Tämähän on kuin spa-osasto! Nuutila heittää.

Kylpylätunnelmaan saattaneekin päästä rauhallisen tunnelman sekä katossa tuikkivan tähtitaivaan ansiosta.

– Kannustamme kokeilemaan erilaisia synnytystapoja. Jokaisessa vuorossa on vesisynnytyksiin erikoistunut henkilö, Nuutila jatkaa.

Uudessa lisäsiivessä on tilat myös vastasyntyneiden tehohoidolle, joka on ensimmäinen toiminnallinen osa ensi vuonna valmistuvaa Lastensairaalaa.

– Tästä kerroksesta menee noin sata metriä pitkä käytävä uuteen Lastensairaalaan, kertoo HYKSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Osastolla on 18 tehohoitohuonetta, kymmenen tehovalvontapaikkaa, tarkkailutila ja vastaanottohuoneita.

Uusissa tiloissa tehohoidolle on lähes triplasti nykyistä suuremmat tilat, yhteensä noin 2 000 neliötä.

– Vanhoissa tiloissa emme olisi enää voineet pysyä kehityksen tahdissa. Nyt pystymme jatkuvasti uudistamaan hoidon sisältöä sen mukaan kuin lääketiede menee eteenpäin, Petäjä jatkaa.

Tehohoito-osasto sijaitsee synnytyssalien päällä, jolloin matka osastolta toiselle on lyhyt.

– Hoidon tason parantuminen on kokonaisvaltainen juttu. Tilojen väljyys on myös kasvanut niin paljon, että voimme ottaa perheet hoitoon mukaan modernilla tavalla. Vanhemmat voivat olla täällä mukana.

Viihtyisyyden lisäämiseksi seinillä on värikkäitä tauluja ja käytävillä puita muistuttavia pehmeitä koristeita.

Erikoisuutena vastasyntyneiden tehohoidon uusissa tiloissa on muun muassa erillinen leikkaussali. Uutta on muun muassa se, että valtaosalla pikkupotilaista on mahdollisuus päästä omaan huoneeseen, joissa vanhemmatkin voivat yöpyä.

Lastenklinikalle tehohoitoon päätyi viime vuonna 587 vauvaa eli reilut kolme prosenttia ikäluokasta. Viime vuonna HUS:n alueella syntyi 17 543 vauvaa, joista 421 tarvitsi vastasyntyneiden teho-osastonhoitoa. Lasten, 0-16-vuotiaiden, tehohoidosta puolet kohdistuu vastasyntyneisiin.

Noin vuoden aikataulustaan myöhässä valmistuvan remontin rakennuskustannukset ovat noin 50 miljoonaa euroa.

Syy remontin myöhästymiseen oli pääurakoitsijan ajauduttua konkurssiin loppuvuodesta 2014. Kilpailutuksen kautta uudeksi urakoitsijaksi valittiin SRV, joka aloitti työt vuonna 2015.

Korjaus 1.3. kello 12.16: Ammeita on kolme, yhteensä kuuden huoneen käytössä.

Myös seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukikeskus aloittaa keväällä

Naisten ja vastasyntyneiden erikoissairaanhoitoon keskittyvän Naistenklinikan uusi lisäsiipi otettiin käyttöön tällä viikolla.

Toimintansa lisäsiivessä aloittavat naistentautien ja synnytysten päivystys, synnytysosasto, vastasyntyneiden teho-osasto, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä magneettikuvausyksikkö.

Naistenklinikalla hoidetaan terveiden synnyttäjien lisäksi HUS:n alueen vaikeimmat riskiraskaudet sekä ennenaikaiset keskossynnytykset.

Sairaalassa on lisäksi äitiyspoliklinikka, kaksi lapsivuodeosastoa, lisääntymislääketieteen yksikkö ja sikiölääketieteen keskus.

Myöhemmin keväällä toimintansa aloittaa myös seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukikeskus.

Lähde: HUS

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinki valmiina beibibuumiin – Tältä näyttää uusittu Naistenklinikka8.2.2017 18.52
Uudistunut Naistenklinikka avautuu maaliskuussa – luvassa monia muutoksia 8.2.2017 12.49
Naistenklinikkaa 14,5 miljoonan euron sopimuksella remontoinut rakennusfirma konkurssiin9.12.2014 13.15
Miljoonasijoituksen saaneen suomalaisen peliyhtiön hieno ele – lahjoittaa rahaa synnytysosastolle4.11.2016 14.38
Porvoon synnytysosaston alasajo testiin jo kesällä – "Juuri seisoin 35 minuuttia Helsingin ruuhkassa"19.5.2016 19.05

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu