”Sijoittaminen on tosi hottia” – Marja-Leena Haapanen rohkaisee naisia hoitamaan raha-asiansa itse

Marja-Leena Haapanen haluaa avartaa naisten näkemystä sijoittamisesta ja rohkaista tekemään omia päätöksiä. Hän käy esitelmöimässä aiheesta ja on perustanut Facebookiin Sijoittajanaisten sparrausboxin, jossa aiheesta saa kysyä kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Päivi Tuovinen

Pörssitalon hulppeat puitteet ovat Marja-Leena Haapaselle vain symboli omalle sijoittamisharrastukselle, jossa hän luottaa vakaisiin, pitkäikäisiin yrityksiin. – Olen tavallinen ihminen ja löydän suurimman onnen arjesta. En ole koskaan pyrkinyt miljonääriksi enkä tarvitse trendikahveja, vaan juon Juhla Mokkaa, hän nauraa.

Päivi Tuovinen

Osakesijoittamisen taidot omin voimin opetellut Marja-Leena Haapanen on jo tuttu näky sijoitusmessuilla, verotustapahtumissa ja yhdistystilaisuuksissa.

Puhujapyyntöjä satelee kuusikymppiselle naiselle, joka haluaa kertoa ja jakaa neuvoja sijoittamisesta muille naisille.

– Sijoittaminen on tänä päivänä tosi hottia, Haapanen luonnehtii kasvanutta kiinnostusta aiheeseen.

Hän haluaa tuulettaa pois naisten epävarmuuden.

– Luullaan, että sijoittamisessa tarvitaan jotain valtavaa fiksuutta ja viisautta, vaikka ihan talonpoikaisjärki riittää.

Osakeomistuksista vain vajaa viidennes on naisten nimissä. Haapasen sanoma naisille on selkeä:

– Älkää nojatko miehiin, vaan huolehtikaa talousasioistanne itse.

Neuvoillaan Haapanen ei piirtele näkymiä ylenpalttisista rikkauksista.

– En ole koskaan itsekään halunnut olla miljonääri. Olen vain tavoitellut vanhuudenturvaa ja mukavaa, taloudellisesti turvattua elämää, jossa voi silloin tällöin kustantaa itselleen sekä läheisilleen jotain ekstraa.

Sen Haapanen on myös saavuttanut niin, että jäi muutama vuosi sitten etuajassa eläkkeelle Fazerilta, jossa työskenteli travel managerina.

– Vuositasolla eläkkeeni on suurempi kuin mitä saan osinkoina, mutta näin pärjään ihan loistavasti, hän kiteyttää osaketulojensa tason.

– Matkustan milloin haluan, enkä ole joutunut tinkimään mistään eläkkeelle jäätyäni.

Jokaisella aikuisella on mahdollisuus vaikuttaa varallisuuteensa, jos esteenä ei ole sairaus tai työttömyys."

Haapanen karsastaa asennetta, jolla pörssi leimataan huijareiden ja kasinopelureiden pesäpaikaksi.

– Ei se niin ole, jokaisella aikuisella on mahdollisuus vaikuttaa varallisuuteensa, jos esteenä ei ole sairaus tai työttömyys. On sitten ihmisen oma valinta, haluaako hän ymmärtää ja hyväksyä sen yksinkertaisen asian, että vain rahalla voi tehdä rahaa.

Haapanen aloitti yli 20 vuotta sitten säästämällä palkastaan kerrallaan aina muutaman sata euroa, joilla osti osakkeita. Sitä ennen kokemusta kertyi kantapään kautta pankin sijoitusneuvoilla, joiden jäljiltä käteen jäi pienestä perintörahasta alle kolmasosa.

– Kimpaannuin, että jumankauta, kukaan ei enää minun rahojani tuhlaa ja aloin ottaa entistä innokkaammin itse selvää sijoitusasioista.

Käyttäjän Leena Koivisto kuva

Leena Koivisto