Ruoka

Itsetehdyn jäätelön voi maustaa vaikka raparperilla

Heikki Ahokallio seuraa jogurttijäätelömassan valmistumista. Erikoista hänen jäätelössään on, että jogurtti on valmistettu kyytönmaidosta, jonka rasvahappokoostumus poikkeaa tavallisesta: tyydyttymättömiä on enemmän kuin tyydyttyneitä. Täysmaito sopii jäätelöön mainiosti, jos kyytönmaitoa ei ole saatavilla, mies lohduttaa kotikokkeja.

Heli Koivuniemi

Onni ja Eelis Ahopelto kirmaavat Lahtuan tilan pihapiirin vehreällä nurmella seuranaan iäkäs koira. Maatilan emäntä seuraa heitä sivusilmällä.

– Romppanen ja Nyytti on kivoja koiria, toinen pojista huudahtaa.

– Meillä on kiva kesäretki tänään, pojat iloitsevat.

Poikien isä, Heikki Ahopelto piipahtaa alakerran pikkuruisessa juustolassa ja tarjoaa maistiaisia tuoreesta raparperijogurttijäätelöstä. Juustolan nurkassa pyörii jonkin verran kotiin myytäviä jäätelökoneita suurempi teräksinen laite.

Kirpeähkö raparperin maku tulvahtaa suuhun. Raikas jäätelö viilentää helteessä.

Jos jossain olet maistanut koneessa valmistettua jäätelöä, kuulut onnekkaiden joukkoon. Päivittäin jäätelöä valmistetaan vain muutamia kymmeniä litroja.

Mainetta niittäneen kyytönmaitojäätelön kysyntä on kasvanut jo yli äyräidensä, mutta tuotantoa ei ole siirretty, eikä aiota siirtää jättimäisille liukuhihnoille.

– Valmistamme vain yhtä jäätelölajiketta kerrallaan. Parhaillaan koneessa pyörivät jogurtti- ja rahkapohjainen raparperijäätelö. Puolet raaka-aineesta on raparperia ja puolet jogurttia ja rahkaa, Armasperheen perustaja Heikki Ahopelto sanoo.

 

”Oikeasta keltuaismassan lämpötilasta ollaan montaa mieltä. Minusta se on 82 astetta.”

Ahopelto on monessa liemessä keitetty, suomalaisten perinteiden ja lähiruoan puolestapuhuja. Yritteliäs mies valmistutti jo Näsinneulan keittiömestarina omaa käsintehtyä kyytönmaitojuustoa. Lähtiessään ravintolasta mies vei juustotouhut mukanaan. Nyt hän valmistaa myös itse kyytönmaidosta juustoja, jogurtteja, smetanoita ja jäätelöitä itsenäisenä yrittäjänä.

LIV-kanavan katsojille Heikki Ahopelto on tuttu Heikin lähiruokaa -tv-sarjasta. Mies on julkaissut muun muassa Lähellä -nimisen ruokakirjan ja syksyllä ilmestyy Lähellä maata -ohjekirja kotikokeille.

Yrittäjän puhelin soi tiuhaan. Tuottajat, kauppiaat ja yksityishenkilöt lähestyvät Ahopeltoa monen sorttisilla kysymyksillään. Vanhanajan osuustoimintaa kaipaavalla yrittäjällä on mittava tuottajien ja ostajien verkosto. Kiire ja rönsyily eivät häntä tunnu rasittavan.

– Osa rönsyistä kuihtuu, eikä vedä. Myöhemmin olen todennut, että nekin olivat kokemisen arvoisia, Ahopelto vastaa.

Jäätelön valmistajan on Heikki Ahopellon mukaan tärkeintä valita hyvät raaka-aineet. Laadukkaan, maukkaan, lisäaineettoman ja kalorittoman jäätelön valmistus on Ahopellon mielestä samanaikaisesti täysi mahdottomuus.

– Esimerkiksi jogurttijäätelöön joutuu ikävä kyllä lisäämään melkoisesti sokeria. Muuten siitä tulee liian kovaa. Kermajäätelöissä pehmeyden puolestaan takaavat riittävä rasva, sokeri ja kypsennetty kananmunan keltuainen.

Vaniljajäätelön Ahopelto kehottaa valmistamaan kotimaisesta täysmaidosta.

– Jos kyytönmaitoa ei ole tarjolla, käy tavallinen kaupasta ostettu täysmaitokin.

Luomumies kertoo, että kermajäätelön kriittisin valmistusvaihe on keltuaismassan kuumennus.

– Oikeasta keltuaismassan lämpötilasta ollaan montaa mieltä. Minusta se on 82 astetta.

Ahopellon suosikki on vaniljajäätelö. Kakkosena tulevat jogurttijäätelöt.

Pikajätskeistä suosituin on frozen yogurt, suoraan jäätelökoneesta syötynä.

– Frozen yogurt -jäätelön voit tehdä kevyenä, jos syöt sen ennen jäätymistä. Laita jäätelökoneeseen valutettua jogurttia ja sokerilientä, jossa on soseutettuna jokin maku. Anna pyöriä, kunnes massa jähmettyy. Syö jäätelö saman tien tai laita hetkeksi pakkaseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat