Puheenaihe

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: "Oikeus varhaiskasvatukseen säädettävä perustuslakiin"

Lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan Suomessa on aikaisemmin tuettu lapsen kasvua täyteen potentiaaliinsa yhteiskuntapolitiikan turvin. Nyt tämä kehitys on pysähtynyt ja rapautumassa. Kuvituskuva.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen pitäisi säätää perustuslakiin, esittää lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

– Suomessa yhteiskuntapolitiikka on vahvistanut jokaisen lapsen kasvua täyteen potentiaaliinsa, mutta nykyisellään tämä kehitys pysähtynyt ja päinvastoin se on rapautumassa. Suomen on vahvistettava lapsen sivistyksellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia oikeuksia. Varhaiskasvatuksessa on tästä kyse. Viime vuosina käyty vellova keskustelu varhaiskasvatuksen kehittämisestä kertoo tarpeen lapsen perusoikeuksien vahvistamiseen, jolloin varhaiskasvatuksen peruspilareita ei myllätä poliittisten suhdanteiden muuttaessa aina uusiksi. On muistettava, että köyhä ja vähäisillä pääomilla varustettu Suomi satsasi jo ennen toista maailmansotaa kansanterveyteen ja varhaislapsuuden tukeen. Neuvolajärjestelmän rakentaminen on osa tätä perintöä. Vastaavaa otetta tarvitaan nyt erityisesti pedagogiseen varhaiskasvatukseen, lapsiasiavaltuutettu Kurttila muistuttaa.

Hän huomauttaa, että perustuslakiin on jo säädetty oikeus maksuttomaan perusopetukseen.

– Kyseessä on yhteiskunnalle tuottava investointi. Nyt on aika ymmärtää, että varhaiskasvatuksen hyöty on kuitenkin arvioitu suuremmaksi kuin sitä seuraavan perusopetuksen, lapsiasiavaltuutettu Kurttila toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu