Kehä III:sta ja kehäradasta tuli kuolettava sumppu kauriille – Yle: Syynä uudet aidat?

Kauriita ja peuroja kuolee entistä enemmän kolareissa. Kuvassa metsäkauris.

Arkistokuva / Tanja Kuisma

Kehä III:lla Vantaan Hämeenkylän tienoilla on sattunut viimeisen vuoden aikana entistä enemmän kauris- ja peurakolareita.

Syyksi epäillään pohjois–etelä-suunnassa kulkevan kehäradan suoja-aitaa, joka estää lännestä itäänpäin kulkevia eläimiä pääsemästä radalle ja sen ylitse, kertoo Ylen Uutiset.

Vantaan Hämeenkylän metsästysyhdistyksen puheenjohtajan Karri Toivolan mukaan Kehäradan suojaksi rakennettu korkea aita näyttää olevan ainoa merkittävä "ulkoinen syy" kauris- ja peurakolarien lisääntymiseen.

Hämeenkylän metsästysseuran vapaaehtoiset ovat vuoden aikana saaneet 30 hälytystä loukkaantuneista peura- ja hirvieläimistä. Määrä on tuplaantunut vuodessa.

– Enemmän niitä (kauriita) jää autojen alle kuin metsästetään. Silti niitä näyttää aina vain riittävän, toteaa Toivola.

Toinen tekijä kolarien lisääntymisessä on kannan kasvu. Koko Vantaan alueella hirvieläinkolareita oli viime vuonna 110, kun edellisenä vuonna luku oli 70. Kolareita sattuu etenkin hämärään ilta- ja yöaikaan.

Toivolan mukaan kolareita voidaan ehkäistä lisäämällä kauriiden metsästystä. Toinen konsti on ohjata eläimiä perustamalla ruokintapaikkoja sopiviin kohtiin.

Kehäradan projektipäällikkö Juha Kansonen sanoo, ettei hänen korviinsa ole tullut tietoa eläinkolareiden lisääntymisestä. Kansonen pitää mahdollisesta, että radan aitaamisella on ollut jonkinlainen "sumputusvaikutus".

Toisaalta hän muistuttaa, että kauriskantakin on kasvanut.

Kehäradalla ei ole hirvieläimille ali- tai ylikulkuja, sillä rataosuuden ympäristöselvityksissä ei tullut ilmi mitään, minkä vuoksi niitä olisi pitänyt rakentaa.

Pienille hirvieläimille parhaat paikat radan ylittämiseen, tai itse asiassa alittamiseen, löytyvät Kansosen mukaan Kehä III:n ja Kivistön alueen siltojen alta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä