Puheenaihe

Yäk vai nam? Maistaisitko tätä – kolajuomaa ja hyönteisiä joka ruokalajissa

Topi Kairenius loihti kotisirkoista ja nachoista Coca-Cola Crickets Nacho Platter -annoksen.

Suomen Coca-Cola

Hyönteiskokki Topi Kairenius on kehittänyt neljän ruokalajin Coke and Insects -hyönteismenun, jossa Coca-Colaa käytetään hyönteisruokien raaka-aineena. Resepteissä on hyödynnetty juomaa sekä raaka-aineena että ruokien makua tasapainottavana makuparina.

Coca-Colan makeus ja aromit tasapainottavat hyönteisten metsäistä makua

– Suomessa ollaan kansainvälisesti vertaillen edistyksellisiä hyönteissyönnissä. Hyönteisruokailu on Euroopassa yleisintä Hollannissa ja Belgiassa, mutta Suomi pitää niiden jälkeen kolmossijaa. Pohjoismaissa olemme hyönteisruokakulttuurin kärjessä. Hyönteisruokia, joissa olisi käytetty raaka-aineena Coca-Colaa, ei ole tullut aiemmin vastaan. Innostuin mahdollisuudesta luoda uudenlaisia ruokalajeja, sillä juoma tasapainottaa monien hyönteisten luontaista aromia. Coca-Cola myös tekee uusista ruuista myös hieman helpommin lähestyttäviä, Kairenius kuvailee.

Tuntematon osa sarastavaa uutta ruokakulttuuria."

Yli 130 vuotta vanhalla Coca-Colalla ja ruoanvalmistuksella on pitkä yhteinen historia. Mausteisen aromikas juoma sopii erityisesti tulisten ruokien kanssa mutta myös tomaattisten välimerenruokien tai grilliruuan kanssa. Juoman maut täydentävät aasialaisen ruuan umami-makuja ja sen hiilihapot vaimentavat tulisuutta sekä raikastavat makuaistia. Coca-Cola onkin usein ollut niin ravintola- kuin kotikokkien käytössä mausteena muun muassa liharuokiin, äyriäisherkkuihin, paelloihin, keittoihin, salaatinkastikkeisiin, tulisiin ruokiin, leipiin ja leivonnaisiin.

– Coca-Cola on kautta aikain ollut kehittämässä ja edistämässä uusia ruokatrendejä, mutta hyönteisruuat olivat meillekin täysin tuntematon osa sarastavaa uutta ruokakulttuuria. Lisäksi hyönteisissä yhdistyvät eettisyys, ekologisuus ja ravinteikkuus, minkä vuoksi meitä kiinnosti hyönteisruokien ja Coca-Colan makujen yhteensopivuus. Kaireniuksen osaamisen rohkaisemana ryhdyimme ennakkoluulottomaan kokeiluun, Suomen Coca-Colan viestintäpäällikkö Théa Natri sanoo.

Kotisirkat ja jauhomadot ovat yleisimpiä raaka-aineita hyönteisruuissa."

Kotisirkat ja jauhomadot ovat yleisimpiä raaka-aineita hyönteisruuissa. Suomalaisissakin kotitaloissa entisaikaan majaillut kotisirkka on Kaireniuksen mielestä monipuolisuutensa vuoksi hyönteinen, joka toimii parhaiten Coca-Colan kanssa. Kairenius tarjoaa kotisirkat mieluiten kolalla marinoituina meksikolaishenkisessä nacho-annoksessa.

Cola Crickets Nacho Platter yhdistää juoman karamellimaisen makeuden ja nachojen suolaisuuden. Se on makupari, jota pidetään voittamattomana. Coca-Cola tuo esille kotisirkan pähkinäisen, aavistuksen rusinaisen maun, jossa on kitiinikuoren vuoksi vivahdus äyriäismäisyyttä.

Varastoissa ja viljasiiloissa luontaisesti viihtyvät jauhomadot taas saavat Kaireniuksen käsittelyssä uuden kodin aasialaistyyppisestä, kevyestä kevätrullasta.

– Keväiset jauhisrullat vaativat kaverikseen soijapohjaisen hoisin-kastikkeen, jolle ihanteellinen kumppani on raikas ja hapokas kolajuoma tai sen sokeriton versio. Kolapohjainen juoma tasapainottaa makupalan aavistuksenomaista tulisuutta, Kairenius kuvailee.

Mehiläisentoukka saattaa olla monelle hyönteisharrastajallekin vielä tuntematon otus. Toukat kasvavat mehiläistiloilla hunajakennoissa, joissa ne syövät ravinnokseen hunajan esiastetta. Mehiläisentoukka on paras esimerkki ruokahyönteisten ekologisesta ulottuvuudesta. Useimmat toukat päätyvät mehiläistilan biojätteeseen, jos niitä ei käytetä ihmisravinnoksi.

– Mehiläisentoukka on pääraaka-aine Bees n’ Cherry Cheese -salaatissa, jossa on lisäksi halloumia, kirsikoita, pinjansiemeniä, romainesalaattia sekä viinisuolaheinää. Salaatti on hyvä esimerkki ruokaisasta mutta kevyestä aromien sinfoniasta, joka toimii makukartan samassa osassa kolajuoman kanssa. Kirsikan sekä vaniljan sävyt yhdistettynä rasvaiseen ja suolaiseen halloumi-juustoon ja täydentävät mehiläisentoukkien maissista ominaismakua, Kairenius kuvailee.

Menun viimeistelee Bugs n’ Beet Coke -smoothie, jossa käytetään hyönteisiä amerikkalaistyyppisesti jauhon muodossa. Punajuuresta, omenasta, banaanista, kiivistä, kaurajogurtista sekä sirkkajauheesta valmistettu juoma on kolajuoman soodamaisuuden ansiosta kuohkea.

Ei vielä ruokakaupoissa

Hyönteisten tuotantoon kuluu merkittävästi vähemmän luonnonvaroja kuin lihantuotantoon, ne tarvitsevat vain vähän tilaa ja niitä voidaan ruokkia sellaisilla rehukasvien osilla, joita ei syötetä eläimille.

Niitä voidaan myös ruokkia elintarviketeollisuuden ruokajätteillä.

Hyönteiset sisältävät hyviä rasvahappoja, proteiinia, vitamiineja, kuitua ja mineraaleja.

Suomessa ei vielä ole sallittua myydä hyönteisiä elintarvikkeeksi.

Suomessa on jo useampi tila, jossa kasvatetaan hyönteisiä koeluontoisesti.

EU:n asetus uuselintarvikkeista on muuttumassa ensi vuonna.

Toistaiseksi hyönteisiä myydään Suomessa keittiösomisteina.

Ensimmäisten hyönteiselintarvikkeiden odotetaan saapuvan kauppojen hyllyille syksyllä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Joko sirkka rouskuu suomalaisen suussa? – Tässä teille hyönteisruoan mallimaa19.10.2016 10.20
Heinäsirkka loikkasi koululaisten lautasille – maistaisitko sinä näitä hyönteisiä?14.3.2016 13.42
Luvassa uutta potkua hyönteisbuumiin – suomenkielinen keittokirja kauppoihin4.2.2016 12.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu