Minne mennä

Skidi ja Faija tubettavat turvallisista peleistä – "Joskus ikärajat turhankin korkeita"

– Isän ja kavereiden kanssa on kaikkein kivointa pelata, ilmoittaa Leo Huittinen. Henri Huittinen pitää huolta pelien sopivuudesta, mutta kokee huomattavasti suuremmaksi riskiksi netin monenkirjavat videot. – Vaikka käyttörajoittimia pystyy asettamaan, pitäisi vanhempien silti olla tarkkana, hän kehottaa.

Johanna Erjonsalo

Pian 7 vuotta täyttävä Leo Huittinen oli puolitoistavuotias, kun hän sai isältään Henri Huittiselta ensimmäisen kerran käteensä peliohjaimen. Taapero paineli vempainta innokkaasti pienin sormin ja sai pelihahmon ruudussa jopa hypähtelemään, joskin tahattomasti.

– Sen jälkeen ohjain menikin suuhun, Henri Huittinen hymyilee.

Isän videoima tapahtuma on tavallaan Leon ”tubettamisuran” alku, sillä video on katsottavissa kaksikon yhteisellä Skidi ja Faija -sivustolla tai suoraan Youtubessa. Nyt he pelaavat yhdessä pelejä tehden niistä samalla esitteleviä ja kommentoivia videoita. 30-vuotias Faija myös bloggaa peleistä ja on lisäksi alkanut kirjoittaa arvioita.

– Videomateriaali on sisällöltään turvallista ja suunnattu enimmäkseen lapsille. Blogit taas on tarkoitettu erityisesti sellaisille lasten vanhemmille, jotka eivät tiedä pelaamisesta juuri mitään.

Esikoisen sukeltaminen pelimaailmaan sai Huittisen katsomaan asioita uusin silmin.

– Erityisesti havahduin Leon Youtubesta katsomiin pelivideoihin, suomalaisten tubettajien kielenkäyttö kun ei niissä ole aina ihan siivoa.

Leon ikäisiä lapsia kiinnostavat myös itseään vanhemmille tarkoitetut pelit. Niitä Leo saa valikoidusti pelata, jos grafiikka ei ole liian realistista eikä esimerkiksi verisyyksiä esitellä.

– Joissakin ikärajat ovat turhan korkeita, Huittinen sanoo ja nostaa esimerkiksi japanilaisen The Legend of Zelda -sarjan pelit, joista uusimman, Breath of the Wildin hän on jo hankkinut.

– Peli on pitkälti seikkailua ja tutkimista. Haastettahan tässä on, mutta peliä pelatessa tulee koko ajan paremmaksi. Itse olen pelannut muksuna samantyyppisiä pelejä, jotka ovat vain grafiikallisesti olleet yksinkertaisempia.

Leo ilmoittaa suosikkipelikseen Minecraftin.

– Koska siinä saa rakentaa kaikkea.

Minecraftin ikäraja on 7+. Isä ei näkisi estettä sallia Leolle myöskään peliin sisältyvää taisteluversiota.

– En muutenkaan halua tiukasti rajoittaa kilpailua, esimerkiksi autopelejä. Yritän kilpailuun jopa varovaisesti kannustaa, että tulisi enemmän epäonnistumisiakin. Niistä oppii, että voittamisen sijaan tärkeämpää on viihtyminen.

Huittinen toivoo, että hän jatkossa saisi Skidi ja Faija -nettifoorumin kautta kannustettua lapsia ja vanhempia myös klassikkopelien pariin. Yksi niistä on omien lapsuudenkokemusten kautta ylitse muiden, ja kun Leo sai ensi kerran ohjaimen käsiinsä, ruudussa pomppi – kukas muukaan kuin Super Mario.

Mitä todennäköisimmin myös perheen kuopus, pian 1-vuotias Meri, saa vielä kuluvan vuoden aikana tavata tämän maailman kuuluisimman tasohyppelijän.

 

SpringPlay2017

Lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnattu tapahtuma Vernissassa la 1.4. klo 15–20.

Teemoina mm. some, pelaaminen ja koodaaminen.

Esiintyjinä somevaikuttajia ja tubettajia, kuten Seksikäs-Suklaa, Olivia Oras, Jenni’s Hairdays ja Miska MH. Lisäksi pelicorner ja workshoppeja.

Vanhemmille omaa ohjelmaa mm. turvallisuudesta ja lasten digitaalisista taidoista.

Mukana asiantuntijat Pelastakaa Lapset ry:stä, vantaalaislähtöinen Henri Huittinen ja vantaalainen vanhempain-verkostossa vaikuttava Mika Jokinen.

Maksuttoman tapahtuman ikäraja on 7, ja sen järjestää Vantaan nuorisopalvelut.

Lisätietoa ohjelmasta: www.nuortenvantaa.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vanhemmilla vaikeuksia pysyä kartalla lasten käyttämistä nettipalveluista – Katso asiantuntijan vinkit7.8.2016 08.00
Kirkko meni Minecraftiin – ota selfie Jeesuksen aasin kanssa!30.3.2015 14.43
Peliarvio: Tämä klassikko kannatti julkaista uudelleen26.2.2015 22.45
Blogisti Ylellä: Peliajan rajoittaminen jakaa lapset hyvä- ja huono-osaisiin7.1.2015 12.09
Terapeutit: Pelaaminen vaikuttaa empatiakykyyn ja jopa motoriikkaan24.12.2014 08.33
Nyt jyllää retropelien buumi – Löytyykö kodistasi peliaarteita?5.12.2014 22.00
Leikkikulttuuri ei karkaa perheiltä14.7.2014 21.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu