Mämmien yön makukoulussa saa herkutella – Näin syntyy mämmimousse, katso video!

Mämmimousse on kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valiman suosikki. Mousse saa raikkautta sitruunasta ja keveyttä soijakermasta. Moussea pääsee maistelemaan Mämmien yö -tapahtumassa.

Marika Lumme

Mämmimousse on koristeltu vegaanisilla pääsiäisnameilla.

Marika Lumme

Sitruunankuori antaa raikkaan lisän mämmimousseen.

Marika Lumme

Inka Valima kannustaa käyttämään rohkeasti mämmiä. Mämmistä voi tehdä monenlaisia jälkiruokia ja vaikkapa leipää.

Marika Lumme

TAPAHTUMA Koko perheen Mämmien yö valtaa Vantaan aikuisopiston torstaina.

Vantaan aikuisopistossa on mahdollisuus nostaa pääsiäisen tunnelmaa ensi viikolla. Torstaina järjestettävä Mämmien yö levittäytyy Tikkurilassa aikuisopiston eri tiloihin.

Koko perheen tapahtumassa pääsee kiertämään rataa, josta löytyy erilaisia pääsiäisaiheisia rasteja.

Se on herkullista ja lisäksi lähiruokaa sekä vegaanista."

– Vaikka nimemme on aikuisopisto, olemme koko perheen paikka. Rata on suunniteltu erityisesti lapsille, kertoo Vantaan aikuisopiston kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valima.

Tapahtumassa pääsee osallistumaan makukouluun, jossa mämmiä tuunataan esimerkiksi vaniljalla ja kardemummalla. Lapset valmistavat omia mämmikakkuja pikkuisissa kupeissa mikrossa.

Valima itse nauttii mieluiten mämmin vaniljakastikkeen kanssa. Hän myöntää tekevänsä pääsiäisen ajan herkkua itse vain harvoin, koska tekoprosessi kestää vuorokauden verran.

– Kannustan jokaista kokeilemaan mämmin tekoa ainakin kerran, silloin tietää mitä syö. Kotitekoista mämmiä voi myös maistaa makunsa mukaan ja koostumuksesta pääsee tekemään mieleisensä, Valima selvittää.

Kotitekoista mämmiä pääsee maistelemaan Mämmien yö -tapahtumassa. Tempaus on osa valtakunnallisia Suomi100 ja Syödään yhdessä -hankkeita.

Valiman ideoima tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Opettaja toivoo varovaisesti noin 50 osallistujaa.

– Mämmi ansaitsee arvostusta! Se on herkullista ja lisäksi lähiruokaa sekä vegaanista. Mämmi on hauska perinneruoka, hän korostaa.

Valima sanoo, että mämmi voisi mainiosti olla trendiruokaa. Hän itse nauttii mämmiä pääsiäisen aikaan.

– Mämmi kuuluu minulla pääsiäiseen, vähän kuin rosolli jouluun. Mutta miksi sitä ei voisi nauttia läpi vuoden? Ainakin siihen tarvittavia kotimaisia raaka-aineita on saatavilla läpi vuoden.

Mämmien yössä on jaossa reseptejä erilaisiin mämmiherkkuihin. Valima innostuu luetellessaan mitä kaikkea mämmistä voi valmistaa.

– Leipää, jäätelöä, pastaa, tiramisua... Mämmi on loistava pohjaraaka-aine moneen, hän hehkuttaa.

Valima sanoo, että ruoanlaiton ei tarvitse olla vakavaa. Valmistuksessa ja perinteissä voi hieman hassutella.

– Haluan kannustaa ihmisiä astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Jos mämmistä on mielikuva, että se on vain tummaa seosta laatikossa, nyt pääsee herättelemään ennakkoluuloja, Valima naurahtaa.

Mämmien yössä pääsiäisen tunnelmaa pääsee luomaan myös askarrellen. Lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus marmoroida kananmunia kotiin viemisiksi.

Mämmien yö Vantaan aikuisopistossa (Lummetie 5) 6.4, klo 17–20. Tapahtuma on maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista.

Katso videolta kuinka syntyy mämmimousse. Mämmiohjeita jutun lopussa!

 

Kevyt ja raikas mämmimousse

2:lle

250g mämmiä
1 dl vaahtoutuvaa soijavispiä

1/2 luomusitruunan kuori

1 1/2 rkl sokeria

(sitruunan mehua)
koristeeksi pääsiäiskarkkeja

Vaahdota soijavispi sähkövatkaimella kulhossa ja lisää vaahdon joukkoon sokeri. Raasta pestyn luomusitruunan kuori raastimen pienellä terällä. Sitruunasta raastetaan vain sen keltainen osa. Älä raasta kuoren alta paljastuvaa valkoista peitettä, sillä se maistuu karvaalta.
Lisää sitruunaraaste kulhoon. Lisää joukkoon mämmi ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimen avulla. Maista moussea. Lisää kirpeyttä saa tilkalla sitruunan mehua.  Jaa valmis mousse tarjoilukulhoihin ja koristele värikkäillä pääsiäskarkeilla. 

Vinkki: Soijavispi pitää jälkiruoan kevyenä ja vegaanisena. Täyteläisemmän lopputuloksen saa vispi- tai kuohukermalla.

Mikäli tahdot pitää jälkiruoan täysin vegaanisena, koristele mousse vegaanisilla karkeilla.

Kotitekoinen mämmi Marttaliiton tapaan

1. vaihe
1½ l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

2. vaihe
2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

3. vaihe
1-2 dl siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
Päälle
sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot pallovatkaimen tai vispilän avulla. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot vispilän avulla. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä esimerkiksi kerman ja sokerin kera.

Käyttäjän marika.lumme@media.fi kuva

Marika Lumme