Kulttuuri

Naivisti näkee maailman muita iloisemmin

Ahvenanmaalaiset naiset ovat pääosassa Eeva-Liisa Ruotsinsalon maalaamassa taulussa, joka oli esillä Ahvenanmaalla viime kesänä. Ruotsinsalon naivistinen taide herätti suurta kiinnostusta. Jopa miehet kiinnostuivat taulusta; liekö syynä kuvassa näkyvät hauki ja lohi.

Heikki Merihaara

Vanha kesämökki täynnä mielenkiintoisia esineitä: flyygeli, tauluja, antiikkikalusteita ja pieniä koristeita. Laajennusosasta toiseen kulku käy omaperäisten portaiden kautta: niiden asemaa hoitavat erilaiset laatikot.

Tiukan paikan tullen minua alkaa hymyilyttää.”
Pihamaalla on pari loistokuntoista, vanhaa Saabia. Koirat tervehtivät tulijaa aitauksessa. Kesä on kauneimmillaan.

Kaiken tämän aisteja hivelevän runsauden keskellä asustaa Eeva-Liisa Ruotsinsalo, 71, tuttavien kesken Evita. Olemme Kirkkonummella Oitbackassa, Suomen Taiteilijoiden uuden luotsin kotona.

Värikäs persoona ei halua briljeerata elämänkokemuksellaan. Sen verran voi kuitenkin kertoa, että hän on vuosikymmenten aikana ystävystynyt koti- ja ulkomaisten merkkihenkilöiden – kirjailijoiden, laulajien ja taiteilijoiden – kanssa.

– Taidekouluja en ole käynyt, taidekursseja sitäkin enemmän. Olen asunut muun muassa Lontoossa, Malagassa ja New Yorkissa. Windsorissa ja Etonissa opiskelin potterya ja keramiikkamaalausta. Myöhemmin olen opiskellut öljy-, akryyli- ja ikonimaalausta.

Ruotsinsalon maalaukset ovat art naive -tyyliä. Hän korostaa, ettei naivisti ole lapsellinen tai typerä.

– Parhaimmillaan naivismi kuvaa inhimillisyyttä ja myönteisyyttä. Naivisti näkee maailman kirkkain silmin, muita iloisemmin.

Tällainen persoona Ruotsinsalokin on.

– Tiukan paikan tullen minua alkaa hymyilyttää. Sanon mielessäni hui hai. Hukkuuhan niitä valtamerilaivojakin.

Taidekasvatus mietityttää Ruotsinsaloa. Hänen mielestään vanhempien tulisi tarkkailla lapsia ja tukea luontaista kiinnostusta taiteita kohtaan.

– Kasvatus kuuluu viime kädessä kodeille. Luovuutta on tuettava säästelemättä. Kunnon paperit ja värit käteen niin hyvä tulee. Urheilua ja kulttuuria ei pidä asettaa vastakkain, kyse on pitkälti samoista asioista. Itsekin olen urheiluhullu – jääkiekon MM-kisojen aikaan kiljuin ääneni käheäksi.

Lasten luovuutta on tuettava säästelemättä.”
Suomen Taiteilijat on Ruotsinsalon mukaan yhdistyksenä hieman konservatiivinen, mutta uudistuksiakin tapahtuu: jäseneksi kelpaavat nykyisin taidemaalareiden lisäksi esimerkiksi graafikot ja kuvanveistäjät.

– Toimintamme monipuolistuu. Järjestämme kursseja niin jäsenille kuin ulkopuolisille.

Kesäkuun lopulla yhdistys avasi uuden taidekeskus Aapelin Kaapelitehtaalla Helsingissä. Siellä ovat sekä toimisto että galleria

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu