Tätä suomalaiset tahtovat: Näpit irti laitteista

Älypuhelin tunkee jo kaikkialle mukaan. Kyselyn mukaan moni perhe ei luovu kännyistä ja tableteista edes ruokapöydässä.

Arkisto/Toni Tervo

Joka toisessa lapsiperheessä Suomessa käytetään illallisen aikana joko älypuhelinta tai tablettia, tai katsotaan televisiota. Erityisesti suomalaisvanhemmilla on vaikeuksia pitää näppinsä erossa näistä laitteista. Tämä selviää yli 2 000 lapsiperheelle tehdystä pohjoismaisesta kyselystä.

Miltei joka toisessa suomalaisessa perheessä käytetään digitaalilaitteita illallisen aikana. Useimmin tähän syyllistyvät vanhemmat (48 %), jotka joko tekstaavat, katsovat nettilähetyksiä tai tarkistavat sähköpostejaan. Vain hieman yli joka kolmannessa perheessä lapset tuovat näitä laitteita ruokapöytään. Sekä vanhemmat että lapset ovat omaksuneet ruokaillessaan pöytäseurasta piittaamattomat käytöstavat joka viidennessä perheessä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista suomalaisista perheistä kokee älypuhelimien, tablettien tai television häiritsevän illallista. Pohjoismaista tanskalaiset olivat vahvimmin tätä mieltä. Ruotsalaisia vastaajia laitteet häiritsivät vähiten.

Mikäli ruokailijat käyttävät joitain laitteita, 48 prosenttia suomalaisvastaajista kokee, että he ovat vähemmän läsnä, ja 45 prosenttia sanoo että illallispöydässä keskustellaan tällöin vähemmän. Tästä huolimatta miltei joka kolmannessa suomalaisperheessä ei ole sääntöjä laitteiden käyttämiseen illallispöydässä.

Tutkimustulosten innoittamana Dolmio on julkaissut sovelluksen, jonka avulla perheet saavat parannettua yhteistä ruokailuhetkeä illallispöydän äärellä.

– Monissa perheissä eletään kiireistä arkea, ja älypuhelimet sekä tabletit seuraavat joka paikkaan. Tämän kyselyn tulokset osoittavat hyvin, että sekä vanhemmilla että lapsilla on vaikeuksia pysyä erossa laitteistaan. Auttaaksemme perheitä olemme lanseeranneet sovelluksen, joka viheltää laitteet jäähylle ruokailun ajaksi, kertoo Ylva Freiesleben, joka vastaa Suomessa myynnissä olevien Dolmio-kastikkeiden vastuullisuusviestinnästä kaikissa Pohjoismaissa.

Dolmio pepper hacker -ilmaissovellus hälyttää, jos joku rikkoo ennalta määritellyn mittaista taukoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin kysely tehtiin

Kyselyyn vastasi yhteensä 2 034 vanhempaa.

Vastaajat olivat 20–60-vuotiaita, ja heistä 512 oli Suomesta.

Dolmio toteutti kyselyn 17.–29.1. yhteistyössä tutkimusyhtiö YouGovin kanssa.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Vappu Pimiä pahoittelee: Lapsiperheisiin suhtaudutaan yhä kielteisesti "Ei se ole muiden asiakkaiden tehtävä pilata lapsiperheen ruokailuhetkeä" – keskustelu käy kuumana somessa