Puheenaihe

Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista

Sauvo Jylhä

Kotihoidon henkilöstöä on vähennetty, vaikka samaan aikaan asiakasmäärät ovat kasvaneet, kertoo THL:n Vanhuspalvelujen seurantatutkimus. Kotihoidossa oli seurantaviikolla päivittäin keskimäärin 3 000 asiakasta enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kotihoidon työntekijöiden määrä oli silti vähentynyt yli 400 henkilöllä.

Samanaikaisesti ympärivuorokautisesta hoidosta on vähentynyt 2 800 asiakaspaikkaa. Vaikka tämä on lisännyt kotihoidon asiakaspainetta, resursseja ei ole siirretty kotihoitoon. Kotihoidossa asiakasmäärät tulevat yhä kasvamaan väestön vanhetessa, ja kotihoito saa uusia tehtäviä hoitaakseen.

– Sairaalahoidosta kotiutetaan aikaisempaan nopeammin, akuuttitilanteet pyritään entistä useammin hoitamaan kotona ja kuntoutus on siirtymässä koteihin. Nämä tehtävät vaativat resursseja, toteaa tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa THL:stä.

Kuntouttaminen ei ole riittävästi mukana asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmissa.

– Kun kuntoutustavoitteet on kirjattu asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan, ne myös toteutuvat todennäköisemmin, sanoo erikoistutkija Hanna Alastalo THL:sta. ”

– Positiivista on, että fysioterapeuttien määrä lisääntyy, mikä vahvistaa kuntouttavaa työotetta, hän jatkaa.

Toinen hyvä uutinen liittyy, teknologiaan, joka auttaa kotona asuvia.

Erityisesti julkinen kotihoito on ottanut harppauksen henkilöstön työntekoa helpottavan teknologian hyödyntämisessä. Esimerkiksi älypuhelin, tabletti tai kannettava tietokone on käytössä jo yhdeksässä kymmenestä julkisesta kotihoidon yksiköstä.

Silti asiakkaan omatoimisuutta tukevia teknologisia ratkaisuja käytetään vasta vähän, tutkimuksesta selviää. Painotus on turvallisuutta lisäävissä laitteissa, kuten turvarannekkeissa ja kulkemisen seurannassa.

Hallituksen kärkihanke keskittyy myös kotihoidon parantamiseen.

– Tavoitteena on, että kotiin saa tarvittaessa palvelua 24 tuntia vuorokaudessa myös viikonloppuisin. Äkilliseen avun tarpeeseen kehitetään uusia liikkuvia palveluja ja kuntoutusta tehostetaan, Kehusmaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ruohonleikkuuta, ulkoilutusta, ateriakuljetuksia... – seuraavaksi Posti laajentaa kotihoitoon10.1.2017 18.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu