Polkupyöräriksa vie vanhuksia ajelulle – vapaaehtoisia kuskeja etsitään

Sirkka Sipilä ja Raimo Tikka nautiskelivat vauhdin hurmasta pyöräkapteeni Launo Tuurin kyydissä. Nyt haetaan lisää vapaaehtoisia ajeluttamaan vanhuksia.

Päivi Tuovinen

Sirkka Sipilä ja Raimo Tikka pääsivät pyöräkapteeni Launo Tuurin kyytiin Tikkurilassa.

Päivi Tuovinen

Riksa on sähköpyörä. Kyydissä on hyvä olla kypärä päässä.

Päivi Tuovinen

VIRKISTYS Vantaan kaupunki hankki testamenttirahoilla kaksi sähköpyöräriksaa. Ajajiksi koulutetaan vapaaehtoisia.

Sirkka Sipilää, 87, huolettaa.

– Ollaanko me liian painavia?

– Ette yhtään! vakuuttaa Launo Tuuri ja polkaisee sähköpyörään vauhtia.

Sipilä ja vieressä istuva Raimo Tikka, 81, lähtevät Tuurin kuljettaman riksan kyytiin Suopursun palvelutalosta Tikkurilasta.

Korsolainen Tuuri on Pyöräliiton kouluttama pyöräkapteeni, joka vapaaehtoisena vie Vantaan vanhuksia riksaretkille. Hän myös kouluttaa muita vapaaehtoisia riksaluotseiksi, jotta useammat pääsisivät nauttimaan ulkoilmasta.

Pyörällä kaiken ikää -toiminta on alkamassa Vantaalla kahdella, testamenttivaroilla hankitulla riksalla. Molempien nimeksi on annettu Dorrit lahjoittajan etunimen mukaan.

Toisen riksan "asemapaikka" on Suopursun palvelutalo ja toisen Myyrinkoti Myyrmäessä. Kyytejä järjestelee vanhusten avopalveluiden toiminnanohjaaja Tiina Rasilainen.

Pyöräkyydeillä halutaan ilahduttaa ja virkistää vanhuksia.

– Pyöräriksalla pääsee vaikka luontoon tai torille, Rasilainen mainitsee.

Pyörä myös pidentää vanhojen ihmisten ulkoilua, kun sillä pääsee kotoa kauemmas kuin kävellen. Riksan kyydissä voi tuntea vapautta ja raikkaan tuulenvireen kasvoillaan.

– Pyörän voi myös pysäyttää, jos joku tuttu tulee vastaan ja jäädä juttelemaan, Tuuri jatkaa.

Pyöräluotseja etsitään parhaillaan koulutettavaksi.

– Yhteydenottoja ihmisiltä, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana vapaaehtoistyössä, tuli heti mukaan, kun laitoimme hausta tiedon verkkoon, Rasilainen iloitsee.

Pyöräilyharrastaja Tuuri sanoo, että luotsin ei tarvitse olla mikään himokuntoilija. Sähköpyörää on kevyt polkea, sillä akusta saa virtaa polkemisen lisävoimaksi.

– Mutta kun pidempään polkee, niin siinä löytää itsestään sellaisia lihaksia, joita ei tiennyt olevankaan, Tuuri naurahtaa.

Hän on jo kyydinnyt kokeilumielessä suopursulaisten lisäksi muun muassa Simonkodin asukkaita.

– Riksa levittää hyvää tuulta.

Ensimmäinen pyöräluotsikoulutus järjestetään jo huhtikuussa. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa pyörän hallintaa ja ihmisten kohtaamista.

Rasilainen sanoo, että pyöräriksatoiminta muovautuu, kun koulutukset on pidetty. Sen jälkeen tiedetään, miten usein vapaaehtoiset ehtivät kyyditä vanhuksia.

Tietysti myös halukkaita kyytiläisiä pitää löytyä, mutta heistä ei ehkä tule pulaa.

– Tuntui kivalta. Istutaan tässä koko ilta ja kesällä joka päivä, Sirkka Sipilä letkauttaa retken päätteeksi.

Pyöräluotsit koulutetaan

Vantaan kaupunki on mukana Pyörällä kaiken ikää -toiminnassa. Toimintaan tarvitaan nyt vapaaehtoisia pyöräluotseja, jotka ajeluttavat vanhuksia.

Pyöräluotsikoulutukset järjestetään 25.4. (osa 1) ja 27.4. (osa 2) klo 16–19.

Ilmoittautumiset koulutukseen: [email protected] viimeistään ma 24.4.

Koulutuksessa käydään läpi sähköpyörän hallinta, ihmisten kohtaaminen ja miten heitä avustetaan kyytiin. Koulutuksessa selviävät myös vakuutusasiat ja yleisesti vapaaehtoistyön perusasiat.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Saapuuko sähköpyöräbuumi vihdoin Suomeen? – Yrittäjä: Hyvä vaihtoehto heille, jotka ovat "liimautuneet mersun istuimeen"Polkupyöräriksat tulevat Suomeen – tämä mies uskoo mahdollisuuksiin