Kaupan alalla alkamassa lakko vapun jälkeen – "Tilanne on jatkuvasti pahentunut"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Kaupan alalla toteutetaan todennäköisesti työnseisaus vapun jälkeen.

Akavalainen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN jätti lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle viime viikolla.

Ylemmät toimihenkilöt vaativat Kaupan liittoa aloittamaan neuvottelut oman työehtosopimuksen solmimiseksi. Kaupan Liitto on torjunut vaatimuksen ja esittänyt yhteistyön edistämistä työpaikoilla.

Työnseisaus on tarkoitus toteuttaa koko maassa 2. toukokuuta kello 00–12 ja 5. toukokuuta kello 12–24.

Työtaistelutoimenpiteet koskevat ylempien toimihenkilöiden työtehtäviä suurimmissa kaupan alan yrityksissä Keskossa, SOK:ssa, Stockmannilla, Oriolassa, Instru Optiikassa ja Inex Partnersilla.

Osassa yrityksiä työnseisaukset järjestetään myös torstaina 4. toukokuuta.

Lisäksi yrityksiä koskee myös ylityökielto ja vapaa-ajalla työmatkustamisen kielto 2.–8. toukokuuta.

Työtaistelu ei koske kyseisissä yrityksissä Palvelualojen ammattiliitto Pamin työehtosopimusten mukaisia työtehtäviä tai työterveyshuollossa työskenteleviä.

Työtaistelulla ei ole tiettävästi vaikutuksia kauppojen aukioloon.

YTN:n kaupan projektin vetäjän Ville-Veikko Rantamaulan mukaan kaupan alan asiantuntijat tekevät keskimäärin 200 tuntia vuodessa ylitöitä, joista lain mukaisen korvauksen saa vain noin kymmenen prosenttia. Rantamaulan mukaan myös työajanseuranta on retuperällä ja asiantuntijoiden ja esimiesten jaksaminen koetuksella.

– Tilanne on jatkuvasti pahentunut esimerkiksi työaikojen osalta. Tähän haluamme sopimuksella muutosta. Asiantuntijoiden ääni ei kuulu työehtojen kehittämisessä, hän kertoo oman näkemyksensä.

Kaupan liiton mukaan työehtosopimus ei ole ratkaisu YTN:n esille nostamiin kysymyksiin.

– Tarrautumalla sokeasti työehtosopimukseen ainoana kehittämisen keinona lisätään ainoastaan työmarkkinajärjestöjen valtaa, pahimmillaan ruokitaan ammattiliittojen keskinäistä eripuraa ja viedään päätöksiä entistä kauemmas työpaikoilta. Kyse on myös sopimisvapaudesta, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo omasta kannastaan.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet koolle maanantaina 24. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Riikka Jokinen

Ota yhteyttä