16-vuotias koululainen paiskii töitä yrittäjänä – tavoitteena laittaa säästöön 1 000 euroa joka kuukausi

Samuli Markkanen aikoo jatkaa opintoja Varian jälkeen ammattikorkeakoulussa.

Marika Lumme

Samuli Markkanen kannustaa nuoria alkamaan rohkeasti yrittäjiksi. – Yrittäminen ei ole vaikeaa, eikä siinä ole taloudellisesti paljon pelissä. Kun teet hyvin hommat, töitä riittää. Eikä se huonolta näytä CV:ssä.

Marika Lumme

TYÖ Samuli Markkanen aikoo läpäistä opinnot kahdessa vuodessa. Samalla hän työllistää itsensä.

Hämeenkylässä asuva Samuli Markkanen, 16, on pian vuoden vanha yrittäjä. Nuori mies perusti viime keväänä oman Ulkotyöt-yrityksen, jotta sai kesätöitä itselleen.

– Parhaimpana viikkona tein 56 tuntia töitä, pisin päivä oli 12 tuntia, Markkanen sanoo.

Erilaisia pihatöitä tekevä Markkanen on työskennellyt läpi vuoden. Talvella hän teki lumitöitä yksityisille henkilöille ja taloyhtiöille. Kevään aikana hän on muun muassa haravoinut pihoja. Tänä viikonloppuna on vuorossa pensaiden leikkuuta. Markkanen sai keikan 4H-yhdistyksen kautta. Hän on ollut alusta asti 4H-yrittäjä.

Markkanen tekee töitä, jotta saa säästettyä omaan asuntoon rahaa. Nuoren miehen tavoite on saada joka kuukausi tuhat euroa säästöön. Määrä on kunnianhimoinen, koska Markkasen arkipäivät kuluvat koulussa. Hän opiskelee parhaillaan Myyrmäessä Varian Ojahaantien toimipisteessä sähköalaa. Ammattiopintojen ohella hän suorittaa lukio-opintoja. Markkasen tavoitteena on valmistua sähköasentajaksi ja ylioppilaaksi kahdessa vuodessa.

– Kun koulu alkoi syksyllä, päätin pian, että hoidan koulun kahdessa vuodessa, koska lukujärjestyksessä oli aikaa niin paljon. Juuri aamulla olin omilla tunneilla ja iltapäivällä kakkosluokkalaisten tunneilla.

Yrittäjyys-kurssin hän sai koulussa korvattua kokemuksellaan, mutta vapaata Markkanen ei pitänyt. Hän meni kurssin aikana työssäoppimiseen raksalle, josta aukesi kesätyöpesti.

– Ensi kesänä olen päivät raksalla ja illalla teen oman yrityksen töitä, Markkanen suunnittelee.

Ahkera nuori mies ehtii myös harrastaa: judoa, brassijujutsua ja partiota.

– Nuorena täytyy tehdä töitä kun vielä jaksaa, jotta vanhempana voi ottaa rennommin. Välillä äiti on huolissaan kuinka jaksan. Kaiken ehtii kun hyvin suunnittelee, hän sanoo.

4H-yrittäjä

4H-yhdistys auttaa nuoria oman yrityksen perustamisessa.

Vantaalainen Samuli Markkanen on yksi 4H-yrittäjistä. Markkanen on pyörittänyt omaa yritystä pian vuoden ajan.

Yhdistys tarjoaa tukea ja kursseja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Ensi viikolla Kivistössä järjestettävälle 4H-yrittäjäkurssille on ilmoittautunut parikymmentä oman yrityksen perustamisesta kiinnostunutta nuorta. Kurssi on täynnä.

Uusi yrittäjäkurssi järjestetään pääkaupunkiseudulla syksyllä.

4H-yrittäjä voi olla kuka tahansa yrittämisestä kiinnostunut 13–28-vuotias.

Yhdistys auttaa kirjanpidossa ja verotusasioissa. Yhdistyksen kautta on mahdollisuus saada myös vakuutus.

Yhdistyksen kautta nuoret voivat myös saada työtarjouksia.

Vuonna 2015 4H:lla oli 518 yritystä ja 800 yrittäjää.

www.4h.fi

Written by:

Marika Lumme

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

15-vuotias perusti oman yrityksen – "Ei tarvitse pelätä, että tulee kenkää"HS: 12-vuotiaat vohvelikauppiaat säästivät rahaa droneen – kauppa palkitsi nuoret yrittäjät ilmaisilla koptereilla.Talouselämä kertoo: Muista nämä ohjeet hakiessasi kesätyötäSuomalaisjätti palkkaa 300 kesätyöläistä – "Mielekäs työ, tasapuolinen palkkaus ja perehdytys"