Puheenaihe

Vantaan valtuustoon valitut tahtonaiset sen todistavat: Poliittinen kulttuuri on muuttumassa

POLITIIKKA Nämä naiset eivät pelkää vastuuta tai hankalia kysymyksiä.

Kivistössä asuva Jenni, Matarissa asuva Ayub ja kaivokselalainen Sveta Silvennoinen ovat valmiina käärimään hihat ja ryhtymään töihin Vantaan kehittämiseksi.

Johanna Erjonsalo

Vantaan neljästä maahanmuuttajataustaisesta uudesta valtuutetusta kolme on naisia. Ayub Saba (sd.), Sveta Silvennoinen (vihr.) ja Jenni Chen-Ye (kok.) uskovat, että heidän valtuustopaikkansa kertovat muutoksesta. Maahanmuuttajat ovat nyt Vantaallakin valmiita tarttumaan vallankahvaan – äänestämällä ja lähtemällä ehdokkaiksi. 

– Kaupunginvaltuustossa päätetään asioista, jotka ovat lähellä arkea, ehkä naiset siksi mielletään hyviksi kuntapäättäjiksi, pohtii vihreiden uuden valtuustoryhmän jäsen Silvennoinen.

Kokoomuslainen valtuutettu Jenni Chen-Ye jatkaa:

– Maahanmuuttajataustaiset naiset haluavat varmasti ajaa tasa-arvoa naista äänestämällä. Tasa-arvon ajaminen Suomessa on erityisen tärkeää, jos siihen ei ole ollut mahdollisuutta synnyinmaassa.

Kolmikko lähtee oppimaan ja ratkaisemaan ongelmia.”

Chen-Ye on syntynyt Kiinassa, mutta varttunut Suomessa. Silvennoinen muutti Suomeen 15 vuotta sitten Venäjältä. Demari Saba Ayub.on kotoisin Pakistanista. 

Naiset ovat hankkineet kannuksensa myös työelämässä. Tyhjästä Suomessa aloittanut Ayub on omistamansa tulkkitalon toimitusjohtaja, Chen-Ye on ravintoloitsija ja Silvennoinen edistää vesivientiä projekti-insinöörinä.

Kolmikko puhuu esimerkin voimasta ja haluaa näyttää mallia muille maahanmuuttajataustaisille suomalaisille.

– Pääsin valtuustoon ja sain aika suuren äänimäärän. Toivottavasti se on merkki myös muille maahanmuuttajataustaisille naisille, että he voivat toimia aktiivisesti, sanoo Silvennoinen.

Tuoreilla valtuutetuilla on myös omat esikuvansa.

– Arvostan monia poliitikkoja yli puoluerajojen, muun muassa Maria Guzeninaa ja Sanni Grahn-Laasosta. He ovat äitejä ja poliitikkoja, joihin on helppo samaistua, kertoo Chen-Ye.

Vantaa on aidosti kansainvälinen kaupunki.”

Silvennoisen esikuva löytyy omasta valtuustoryhmästä.

Sirpa Kauppinen on tehnyt paljon työtä esimerkiksi koulujen sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Arvostan myös rauhaa edistänyttä Pekka Haavistoa.

Tarja Halosta ihaileva Ayub toivoo voivansa tehdä töitä paitsi Vantaan myös demareiden hyväksi.

– Olen huolestunut siitä, että monet köyhät suomalaiset ovat kääntyneet demareista perussuomalaisten kannattajiksi. Toivon, että voimme voittaa nuo äänestäjät takaisin.

Valtuustotyöstä ei uusilla tulokkailla ole liian ruusuista kuvaa. He lähtevät oppimaan ja ratkaisemaan ongelmia.

Chen-Ye haluaa perehtyä muun muassa tapoihin, joilla Vantaan terveyspalveluista saisi toimivimpia. Hän haluaa tehdä Vantaasta myös lapsiystävällisemmän.

Silvennoinen aikoo ympäristöalan asiantuntijana tehdä töitä muun muassa joukkoliikenteen kehittämiseksi. Hänen työlistallaan on myös matalan kynnyksen työpaikkojen luominen vastavalmistuneille ja maahanmuuttajille.

Ayub korostaa, että maahanmuuttajaäidit on saatava nopeammin töihin ja opintoihin.

– Siihen pitää käyttää niin keppiä kuin porkkanaa.

Naisten keskustelussa korostuu toivo. He pitävät kotikaupungistaan.

– Vantaa on aidosti kansainvälinen kaupunki. Täällä on helppo rakentaa esimerkiksi kansainvälistä liiketoimintaa, päättää Silvennoinen.

Monikulttuurinen valtuusto

Vantaan uudessa kaupunginvaltuustossa on kuusi maahanmuuttajataustaista valtuutettua (suluissa heidän vaaleissa saamansa äänimäärä). Heitä on siis noin yhdeksän prosenttia kaikista valtuutetuista.

Abdi Faysal (sd.) (486)

Ayub Saba (sd.) (269)

Chen-Ye Jenni (kok.) (402)

Ibrahim Aadan (sd.) (321)

Silvennoinen Sveta (vihr.) (415)

Sodhi Ranbir (sd.) (433)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jytky teki Aadan Ibrahimista poliitikon 6.5.2017 07.33
Myös ulkomaalaiset saavat äänestää Suomen kuntavaaleissa – tämä ryhmä äänestää ahkerimmin4.2.2017 07.24
Valtuustoihin pääsivät tavallista koulutetummat – vihreiden ehdokkaista joka toisella kk-tutkinto27.4.2017 14.11
Valtuustosta putoaa 10 nykyvaltuutettua10.4.2017 15.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu