Puheenaihe

Graffitikiistan päätös: Vantaa loukkasi sananvapautta

KOHU Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ei muuttaisi tekoaan, vaikka saisi mahdollisuuden.

Hende Nieminen ja Deos maalasivat Myyrmäen avoimelle graffitiseinälle kantaaottavan teoksen.

Olli Berg

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosen loukanneen sananvapautta määrätessään Hävetkää!-graffitin päällemaalaamisen ja sen jälkeen osittaisen poistamisen. Oikeusasiamies antoi päätöksensä viime viikolla.

Oikeusasiamies päätti kuitenkin samalla, että tapaus ei johda jatkotoimenpiteisiin.

Päätöksestä huolimatta Nenonen kertoo omatuntonsa olevan puhdas, eikä hän jälkikäteen arvioituna tekisi asioita toisin.

– Ehkä olisin korostanut heti alussa, että taideteos pitää ottaa talteen, hän lisää.

Vantaan Sanomat uutisoi tammikuussa 2016 Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n holtittomasta rahankäytöstä. Salaisen raportin mukaan yhtiön rahoja oli käytetty kymmeniä tuhansia euroja muun muassa alkoholiin ja kalliisiin lahjoihin. Väärinkäytökset selvisivät Nenosen tilaamasta kaupungin sisäisestä tarkastusraportista, jossa tarkasteltiin yhtiön toimintaa vuosina 2012–2014.

Vain päiviä uutisen jälkeen graffititaiteilijat Hende Nieminen ja Deos maalasivat Myyrmannin kauppakeskuksen viereiselle avoimelle graffitiseinälle teoksen, joka kehotti urheilupuistoyhtiön johtohahmoja häpeämään. Henkilöiden kasvot ja nimet olivat mukana teoksessa.

Nenonen arvioi tuolloin, että graffiti asetti yhtiön johtohahmot kohtuuttoman kritiikin kohteeksi, joten teos oli poistettava. Poistamiseen vaikutti myös se, että kaupunki omistaa graffitiseinän, vaikka se onkin käytännössä Myyrmäki-liikkeen valvoma.

Oikeusasiamiehen mukaan graffitin tekijöiden sananvapauteen puuttuminen ei ollut ”välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa”, vaikka poistamisen peruste onkin ”yleisellä tasolla laillinen ja hyväksyttävä”.

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee oikeusasiamiehen päätös ottaa tapaus käsittelyyn, vaikka tapauksesta kannellut peruutti kantelunsa viime vuoden maaliskuussa. Sananvapauden näkökulmasta tapaus on siis merkittävä.

Oikeusasiamies huomauttaa, että kahden perusoikeuden, graffitintekijöiden sananvapauden ja graffitissa tunnistettavissa olevien ihmisten kunnian suojan yhteensovittaminen ei tällaisessa tapauksessa ole helppoa.

Myös Nenonen kertoo poistopäätöstä tehdessään punninneensa perusoikeuksia. Hän painottaa, ettei oikeusasiamiehen päätös suinkaan ole yksiselitteinen.

– Luen tätä omalla tavallani. Oikeusasiamiehen kokonaisarvio oli, ettei tapauksesta seuraa muita toimenpiteitä, Nenonen kertaa.

Eduskunnan oikeusasiamies otti päätöksessään huomioon sen, ettei teosta ollut lopullisesti hävitetty. Kohuteos on tällä hetkellä Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmissa, mutta yleisöltä piilossa.

Juttua korjattu 23.5. klo 13.20. Poistettu lause, jonka mukaan asia olisi jätetty pöydälle kaupunginhallituksessa. Pöydälle jäi sen sijaan Vantaan graffitiohjelman käsittely, joka on eri asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Katso kuva: Vantaan urheilupomojen sikailusta tehtiin graffiti – "Hävetkää!"25.1.2016 11.32
Näin kaupunginjohtaja puhui graffititaiteilijoille Hävetkää! -kohusta – "Kohtasin aika kovan vastuksen"9.2.2016 17.09
Vantaan kohugraffiti lahjoitetaan museoon28.1.2016 14.33
Sensuuri iski Vantaalla – kriittinen graffiti maalattiin peittoon26.1.2016 15.53
Vantaan graffitisotku: Nyt puhuu graffitin tekijä27.1.2016 20.28
Graffiti oli Vantaalle liian raju pala – näin kaupunki selittää sensuuriaan26.1.2016 20.55
Tuhansien eurojen viinalaskuja ja kalliita lahjoja – salainen raportti paljastaa Vantaan urheiluyhtiön sikailut22.1.2016 06.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu