Puheenaihe

Ratikkakuskit lopettavat lipunmyynnin ensi vuonna – myös raitiovaunulippu katoaa

Kuvituskuva

Armi Suojanen

Raitiovaununkuljettajat eivät myy matkalippuja enää ensi vuoden alusta, tiedottaa Helsingin seudun liikenne (HSL). Samalla koko raitiovaunulippu jää pois käytöstä.

HSL perustelee raitiovaununkuljettajien lipunmyynnin lakkaamista liikenteen sujuvoittamisella. Yhtiön mukaan raitiovaunuilla tehdään tulevaisuudessa pitempiä matkoja kuin nykyään, sillä raidejokerin myötä raitiolinjasto laajenee kauas keskustan Helsingin ulkopuolelle.

Samalla kasvaa tarve nopeuttaa liikennettä.

– Kuljettajamyynnin lopettaminen parantaa asiakaskokemusta, sillä lippujen myynti vaunuissa aiheuttaa käytäville tungosta ja viivästyttää liikennettä, perustelee HSL:n asiakkuudesta ja myynnistä vastaava osastonjohtaja Mari Flink.

Flinkin mukaan jo nyt kertalippujen myynti painottuu ennen matkaa ostettaviin kausilippuihin, arvolippuihin, mobiililippuihin ja automaateista ostettaviin lippuihin.

Kesästä 2017 alkaen kertalippuja voi ostaa ennakkoon kioskeista ja kaupoista. Kertalippujen myynti on tavoitteena tuoda myös Helsingin uusiin parkkiautomaatteihin tämän vuoden aikana.

HSL:n ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) selvitysten mukaan kuljettajarahastuksen korvaaminen muilla myyntikanavilla on liiketaloudellisesti ja yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa.

– Liikenteen nopeutumisesta koituvat hyödyt näkyvät sekä alempina liikennöintikustannuksina että korkeampina lipputuloina, tiedotteessa perustellaan.

HSL-alueella tulee myös aikaisintaan vuoden 2018 alussa käyttöön uusi vyöhykemalli, jossa ei ole kuntien omia eikä liikennemuodoittain hinnoiteltuja lippuja. Tällöin raitiovaunulippu jää kokonaan pois käytöstä.

VR ja HSL tiedottivat huhtikuussa, että lipunmyynti lähijunissa loppuu kesäkuussa.

Vielä tuolloin asiakkuudesta ja myynnistä vastaava osastonjohtaja Flink kommentoi, että kuljettajien lipunmyynti raitiovaunuissa jatkuu normaalisti eikä mitään päätöksiä lopettamisesta ole tehty.

Lue myös: Iso muutos: Lipunmyynti lähijunissa loppuu kesäkuussa – näin toimit jatkossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu