Makumaailma

Kaksi Michelin kokkia kruunaa villiyrttejä ylistävän tapahtuman

Sasu Laukkonen kokosi yhteen TuOHi-tiimin, jonka menussa käytetään monin tavoin villiyrttejä. Taste of Helsingin pop up -ravintolassa ovat mukana Ragnar Eiríksson (ravintola Dill/ Reykjavik), Sasu Laukkonen (Chef & Sommelier/ Helsinki), Ossi Paloneva (Egg/ Helsinki) ja Ilkka Isotalo (C/ Tampere).

Marketta Karjalainen

Suomen juhlavuoden kunniaksi Taste of Helsinki haluaa tänä vuonna korostaa erityisesti tapahtuman ajankohtaa ja ympäristöä. Neljän huippukokin kanssa yhteistyönä toteutettava pop up ravintola TuOHi ammentaa suomalaisista villiyrteistä.

– Olen aina halunnut Taste of Helsingille syvemmän tarkoituksen, ja vihdoin voimme tuoda tapahtumaan jotain, joka on luotu varta vasten ylistämään ja tuomaan esiin ympärillemme levittäytyvää upeaa suomalaista luonnon ruokakomeroa, kertoo ruokafestivaalin toimitusjohtaja sanoo Barry MacNamara.

Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan tapahtuma ei kuitenkaan kelvannut.

– Miksikö? Hakijoille ei kerrota perusteluja, MacNamara toteaa.

Suhteet festivaalin kotikaupunkiin Helsinkiin näyttäisivät viiden vuoden väännön jälkeen olevan vihdoin lämpenemässä. TuOHi toteutuu Helsingin kaupungin ja yritysten tuella.

– Helsinki on muuttunut viiden viime vuoden aikana selvästi. Olemme oppineet arvostamaan täkäläistä ruokaa ja omia ravintoloitamme, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategi Milla Visuri arvioi.

Taste of Helsinki on nyt ensimmäistä kertaa itse mukana toteuttamassa festivaaliravintolaa.

Poikkeuksellisen hitaasti edennyt kevät on huomattu myös ravintoloiden keittiöissä.

– Villiyrttikausi alkoi vasta kaksi päivää sitten eli puolitoista kuukautta tavallista myöhemmin, kertoo Michelin-ravintola Chef & Sommelierin ravintoloitsija Sasu Laukkonen.

Kesäkuun puolivälissä villiyrttisesonki on toivottavasti kukkeimmillaan, kun Laukkosen kokoama kokkinelikko tarjoilee luonnon antimia Taste of Helsingissä.

– Meillä on uniikki mahdollisuus ystävien kesken näyttää miltä kesäkuinen Helsinki ja Espoo maistuu, arvioi Sasu Laukkonen.

Pop up ravintolan raaka-aineet kerätään yhteisellä metsäretkellä Keskuspuistosta ja Laukkosen kotikulmilta Westendin lähistöltä.

Michelin-ravintola Dillissä islantilaisiin raaka-aineisiin syventynyt Ragnar Eiríksson lupaa nyt inspiroitua suomalaisesta luonnosta. Tampereelta mukaan tulee ravintola C:n Ilkka Isotalo ja Helsingistä Eggin Ossi Paloneva.

– Olemme kokkailleet Eiríkssonin kanssa yhdessä aiemminkin, kertoo vilkkaasti eri puolilla Eurooppa reissaava Laukkonen.

Taste of Helsinkiin osallistuu tänä vuonna TuOHin lisäksi yhdeksän ravintolaa. Yksi tulee Tallinnasta, yksi Turusta, Yksi Kirkkonummelta ja kuusi Helsingistä. Erilaisia ruoka-annoksia maisteltavana on kaikkiaan 40.

Ruoka- ja juomafestivaali järjestetään nyt 6. kerran. Se kerää keskimäärin 9 000 kävijää, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulta. Osa kävijöistä on tapahtumaan lentäviä foodieita ja turisteja. Kävijöiden keski-ikä on 28–38 vuotta. 60 prosenttia kävijöistä on naisia.

Taste of Helsinki järjestetään 15.–18. kesäkuuta Kansalaistorin puistossa.

TuOHin menu

Ossi Paloneva: Ruista Tofun ja Orvokin kera.

Vegaanisessa annoksessa on tofua eri tavoin mielenkiintoisesti käytettynä, ruista tuomassa juurevuutta ja orvokin antamaa särmää.

Sasu Laukkonen: Kalaterriiniä jugurtin ja Villiyrttien kera.

Lahnasta ja hauesta tehty terriini on maustettu savustetulla, kuivatetulla ja lopuksi jauhetulla särjellä. Lisäkkeenä koivua.

Ragnar Eiríksson: Kapteeni Grillisydän ja hänen Taikayrttinsä.

Hyvin yksinkertainen annos syntyy kevyesti grillatuista sydämistä ja metsästä löytyvistä yrteistä.

Ilkka Isotalo: Ternimaitoblini, Pihkakermaa ja Hapatettua tattarihunajaa.

Vähän suolaisempi jälkiruoka raikastetaan yrteillä.

Ravintola pop up TuOHi syntyy Taste of Helsinki -tapahtumaan, joka järjestetään 15.–18. kesäkuuta Kansalaistorin puistossa Töölönlahdella.

www.tasteofhelsinki.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tässäkö kesän hitti – Marskin nimikkoannos ensimmäistä kertaa festarimyynnissä10.5.2017 19.10
Tässä ovat Taste of Helsinki -ravintolat 2017 – Viron paras ravintola täydentää kattauksen5.4.2017 13.57
Huippukokit tulevat taas Kansalaistorille – Taste of Helsingissä mukana 10 ravintolaa28.3.2017 18.36
Chef & Sommelier sulkee ovensa kesäkuussa2.5.2017 10.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu