Steinerlukiosta kohti diplomaatin uraa – lauantaina Pihla Pekonen ei ehdi ratsaille

Neljän vuoden uurastus Vantaan steinerlukiossa on takana. Pihla Pekonen on helpottunut ja suuntaa ilolla kohti uusia haasteita. Nuoren naisen haaveissa on diplomaatin ura.

Johanna Erjonsalo

Juhlamaljoja Pihla Pekonen kilistelee noin 70 vieraan kanssa. Dellulle hän käy syöttämässä porkkanoita tallilla ennen juhlia.

Johanna Erjonsalo

Johanna Erjonsalo

Johanna Erjonsalo

Johanna Erjonsalo

Vantaalainen Pihla Pekonen nousee hevosen selkään huojentunein mielin. Neljän vuoden rutistus Vantaan seudun steinerlukiossa on takana ja Pekonen saa ylioppilaslakin virallisesti päähänsä lauantaina.

– Ihan mieletön fiilis, Pekonen kuvailee tunnelmiaan.

Kulomäessä asuva Pekonen nauttii nyt vapaa-ajastaan Järvenpään ja Mäntsälän rajalla sijaitsevalla Haarajoella, jossa on ylioppilaan vanhempien hevostila.

Tämä on aika kuuma tapaus."

Takana on ylioppilaskirjoitusten lisäksi myös Helsingin yliopiston pääsykokeet. Nuori nainen toivoo paikan historian opintoihin aukeavan. Suunnitelma B on myös olemassa.

– Jos en pääse Helsinkiin, haen Frankfurtin yliopistoon niin ikään historiaa lukemaan, mutta saksaksi, Pekonen kertoo.

Helsinki on ykkösvalinta, koska Pekosen harrastus ja rakkaus, Lowland's De Luxe eli Dellu, on Haarajoella hoidettavana. Hän sai hevosen omakseen 16-vuotiaana ja kisasi vielä muutama vuosi sitten aktiivisesti.

– Dellu sairasteli, jonka vuoksi kisaaminen jäi. Toiveenani on aloittaa kisaaminen uudelleen.

Hevosharrastus on Pekoselle elämäntapa, joka vie aikaa sekä rahaa, ja myös antaa paljon.

– Hevonen on opettanut minulle valtavasti kärsivällisyyttä. Tämä on aika kuuma tapaus, jolloin on ollut pakko itse oppia ottamaan rauhallisesti, hän kertoo.

Ylioppilas haaveilee diplomaatin urasta. Hän uskoo karttuneen kielitaitonsa ja hevosharrastuksen tuoman kärsivällisyyden olevan voimavaroja unelman saavuttamisessa.

Pekonen on käynyt steinerkoulua ensimmäisestä luokasta asti. Hän kiittää koulua kielitaidostaan.

– Englanti ja ruotsi alkoivat ensimmäiseltä luokalta, saksa viidenneltä. Minulle järjestettiin lukiossa mahdollisuus opiskella ja kirjoittaa myös ranska, vaikka olin kolmannella luokalla aineen ainut opiskelija. Olen erityisen kiitollinen ranskan opettajalle, että hän mahdollisti opiskelun, hän korostaa.

Pekonen sanoo steinerkoulun antaneen hyvät eväät lukioon. Steinerkoulussa on sama opettaja aina 8. luokkaan asti.

– On mahtavaa kun opettajat tuntevat minut läpikotaisin, tietävät vahvuudet ja tukevat heikkouksissa. He tietävät myös harrastukseni.

Lukio käydään läpi perinteisesti oman luokan kanssa. Vantaan steinerlukion kurssiohjelma on suunniteltu nelivuotiseksi, koska opintoihin sisältyy muun muassa työharjoitteluja.

Lauantaina tuore ylioppilas kilistelee juhlamaljoja noin 70 vieraan kanssa. Dellulle hän käy antamassa porkkanoita koulun juhlatilaisuuden jälkeen, mutta ratsastamaan ei tuolloin ehditä. Dellu saa tosin poseerata kuvissa vielä iltasella.

Steinerlukiosta kahdeksan ylioppilasta

Vantaan steinerlukiossa opiskelee parhaillaan noin 60 opiskelijaa.

Ensi lauantaina ylioppilaslakin saa kahdeksan opiskelijaa.

Vantaan seudun steinerkoulussa on kaikkiaan 270 oppilasta.

Steinerlukio on erityislukio. Erityistehtävän saaneiden lukioiden tavoin siellä voi jättää pakollisiakin kursseja pois suoritettuaan tietyn määrän erityistehtävän mukaisia kursseja.

Vantaan steinerlukiossa opiskellaan esimerkiksi arkkitehtuurin historiaa, keramiikkaa, draamaa ja kirjansidontaa.

Vantaan steinerlukion kurssiohjelma on suunniteltu nelivuotiseksi, koska opintoihin sisältyvät työharjoittelut, näytelmät, projektit ja leirikoulut.

Lähde: Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jarno Paalasmaa Vantaan seudun steinerkoulu.

Written by:

Marika Lumme

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Merkonomi urakoi myös yo-lakin – Fanny Kopponen vaihtoi lukiohaaveet ammattiopintoihinOnnea uusille ylioppilaille! Tässä Vantaan kevään 2017 ylioppilaat