Puheenaihe

Miten ylös asuntolainan korko nousee? Näin suomalaiset veikkaavat – joka kolmas ei ole varautunut

Asuntojen hintojen alueellinen eriytyminen tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

Jari Pietiläinen

Asuntovelalliset uskovat korkojen maltilliseen nousuun tulevan kolmen vuoden aikana, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Neljä kymmenestä uskoo asuntolainansa kokonaiskoron olevan 1,5–3 prosenttia kolmen vuoden kuluttua.

Yleisimpiä tapoja varautua korkojen nousuun olivat tutkimuksen mukaan säästäminen, pieni lainamäärä ja korkokatto. Kolmasosa asuntovelallisista ei kuitenkaan ole varautunut korkojen nousuun mitenkään.

‒ Oli yllättävää, että vain alle puolet yli  35-vuotiaista asuntovelallisista osasi arvioida, mihin suuntaan korot ovat menossa. Kolmasosa nuorista ei osannut sanoa edes asuntolainansa nykyistä kokonaiskorkoa, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Nuoret asuntovelalliset ovat kuitenkin varautuneet korkojen nousuun muita paremmin. Vain viidesosa alle 35-vuotiaista asuntovelallisista ei ole varautunut nousuun mitenkään.

Tutkimuksen mukaan omistusasunto säilyy suomalaisten ykkösvaihtoehtona. Seitsemän kymmenestä suomalaisesta haluaisi ensisijaisesti asua omistusasunnossa.

‒ Puheet vuokra-asuntosukupolven kasvamisesta vaikuttavat kyselyn perusteella liioitelluilta. Omistusasuminen on selvä ykkösvaihtoehto myös nuorilla, Olli Kärkkäinen sanoo.

‒ Vuokrien nousupaineisiin voidaankin vastata myös omistusasuntojen rakentamista vauhdittamalla, jotta entistä useampi voisi siirtyä toiveidensa mukaisesti vuokralta omistusasuntoon, Kärkkäinen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Paljonko sinä maksoit asuntolainastasi? Tässä keskimääräinen korko nyt1.11.2016 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu