Paikalliset

Mielipide: Myyrmäen terveysasemalla on ylipitkät jonot

Myyrmäen terveysasemalle täytyy jonottaa kohtuuttoman kauan. Vapaita aikoja ei meinaa löytyä.

arkisto/Tiina Örn

Jonottaminen terveysasemalla puhuttaa aika ajoin. Raija Keijama kirjoittaa kokemuksistaan Myyrmäen terveysasemalla.

Täytyy olla terve jaksaakseen jonottaa Myyrmäen terveyskeskuksessa hoitajalle ja lääkäriin. Normaaliaikoina, siis talviaikaan, ensin jonotetaan pari tuntia hoitajalle hoidon arviointiin. Jos on akuutti tarve lääkärille, jonotetaan vielä uudelleen vaikkapa toista tuntia.

Pari viimeistä kertaa käyntini on kestänyt nelisen tuntia. Jos on akuutti tarve, on mentävä aamulla jonottamaan. Iltapäivällä olisi vähemmän jonottajia, mutta silloin ei enää anneta aikoja lääkärille edes seuraavaksi päiväksi, vaan on tultava aamulla uudelleen.

Noin kuukausi sitten siskoni päätti viedä minut lääkäriin sydänoireiden ja väsymyksen vuoksi. Myyrmäen terveyskeskuksen aula oli tupaten täysi. Sanoin, etten jaksa odottaa. Siinä vaiheessa siskoni totesi osaavansa arvostaa työterveydenhoitoa.

Menimme yksityiselle Terveystaloon. Pääsin lääkärin vastaanotolle 20 minuutin kuluttua. Lääkäri kävi jo ennen sitä kysymässä, jaksanko istua.

Välittömästi otettiin sydänfilmi ja verikokeita ja uudelleen lääkäriin. Hyvää ja nopeaa palvelua, 230 euroa.

Lähdin 22. toukokuuta taas jonottamaan hoitajalle, kaukaa viisaana jo 20 minuuttia ennen avaamista. Pääsinkin sisään ”jo” 40 minuutin kuluttua. Halusin ajan omalääkärille koskien talvella tapahtuneen tapaturman jälkiseurauksia. Hoitaja sanoi, ettei aikoja anneta enää juhannuksen jälkeiselle ajalle, vaan kesällä on tultava jonottamaan aamulla.

Hämmästyin, juhannukseenhan oli yli kuukausi. Sitten hoitaja löysi peruutusajan 19. kesäkuuta. Tajusin, että kaikki muut ajat juhannukseen asti ovat varattuja.

Tuntuu rankalta, että vaikka olisi kuinka sairas, ei kesällä voi varata lääkärille aikaa, vaan on lähdettävä jonottamaan.

Aikaisemmin hienosti toimineeseen laboratorioonkin on viime aikoina joutunut jonottamaan kohtuuttoman kauan. Moni ei mahdu edes istumaan odotusaulaan. Jonotus kesti 1–1,5 tuntia, tosin viime kerralla vain puolisen tuntia.

Tämä asia olisi saatava paremmalle tolalla ennen sote-uudistusta. Ehkä moni ei jaksa antaa palautetta, mutta odotusaulasssa asiasta keskustellaan. Martinlaaksossa tilanne on paljon parempi, miksei myös Myyrmäessä. Henkilökunnallakin on varmasti kovat paineet ja yrittävät parhaansa.

Paitsi, että tämä jonotus on raskasta käy myös kovasti kukkarolle, kun ei jaksa jonottaa ja menee yksityiselle. Köyhimmäthän, kuten työttömät ja eläkeläiset, eniten tarvitsevat kunnallista terveydenhoitoa. Useimilla työssä käyvillä on työterveydenhoito.

Raija Keijama

Millaisia kokemuksia sinulla on terveysasemien toiminnasta? Tai onko mielessäsi jokin muu aihe, josta haluaisit kirjoittaa? Jätä oma mielipidekirjoituksesi tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mielipide: Tikkurilan patoympäristön kultturihistoriallinen arvo säilyy 21.5.2017 08.10
Mielipide: Osa Kuusijärven metsistä tulisi muuttaa luonnonsuojelualueeksi18.5.2017 08.05
Mielipide: Miten käy Pähkinärinteen nuorten, kun kunnon nuorisotilaa ei ole?17.5.2017 07.30
Mielipide: Uusi ilmiö leviää Korsossa – koululaiset kiusaavat mummoja13.5.2017 07.10
Mielipide: Ruskeasannasta tuli yht´äkkiä sakkorysä – alueelle tarvitaan lisää pysäköintipaikkoja6.5.2017 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu