Puheenaihe

Louhela Jamin perumisvaara on ohi – Hyväntekijä Englannista turvasi rahoituksen

Jokiuoman puistossa päästään kuin päästäänkin juhlimaan Louhela Jam -festivaalin neljännesvuosisataista olemassaoloa. Tapahtuman kulujen hoitamiseen saatiin väliaikaista lisäapua festivaalin järjestämisessä aikoinaan vahvasti mukana olleelta yksityishenkilöltä.

Arkisto

Yksi on nyt varmaa: pelkoa tulevan viikonlopun Louhela Jam -festivaalin viime hetken peruuntumisesta ei enää ole. Kaupungin aluerahakäytännön muuttumisesta johtunut rahasotku hoituu nyt yksityishenkilöltä saatavan lainarahan ja kaupungilta ennakkoon tulevan puolikkaan avustuspotin turvin.

Myyrmäen aluetoimikunta päätti tiistaina pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan, että festivaali saa ennakkoon puolet aluerahasta, jota sille helmikuisella päätöksellä myönnettiin kaikkiaan 18 000 euroa. Kokous järjestettiin varta vasten avustusraha-asiaa varten sen jälkeen kun kävi ilmi, että avustusten muuttunut jakamiskäytäntö oli tullut Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmu ry:lle täytenä yllätyksenä.

Kaupunki ei maksakaan avustusta aikaisempien vuosien tapaan ennakkoon, vaan vasta kustannuksista tehtyä tilitystä vastaan, jos ei ennakkoon maksamista ole erikseen pyydetty.

Velmun toiminnanjohtaja Tommi Ouvinen arvioi, että osittaisen ennakkoavustuksen saaminen ei todennäköisesti kuitenkaan akuuteimpaan rahantarpeeseen ehdi apua enää tuoda.

– Se, kuinka nopeasti raha nyt tehdyn päätöksen jälkeen yhdistyksen tilille siirtyy, on epävarmaa. Tapahtumahan on viikonloppuna ja rahojen saaminen saattaa mennä ensi viikkoon. Osalle esiintyjistä on pystyttävä maksamaan jo tällä viikolla ja eräpäiviä on myös maanantaina.

Nopeampi pelastus tuleekin yksityishenkilön tarjoamana lainarahana, yllättäen Englannista asti.

– Meihin otti yhteyttä Juha Ikonen, joka on aiemmin Louhela Jameja pyörittäneen Länsi-Vantaan Rock-musiikkiyhdistyksen perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli kuullut tilanteesta ja ilmoitti että hänellä olisi mahdollisuus auttaa välirahoituksen järjestämisessä, Ouvinen kertoo.

Englannissa nykyään Nu Steam Productions -musiikkituotantoyhtiötä pyörittävä Ikonen lainaa Velmun käyttöön tuhansia euroja.

– Mutta ei aivan tuota 9 000 euroa, koska olemme joitakin esiintyjäpalkkioita pystyneet jo hoitamaan Velmun omilla, käytettävissä olleilla varoilla. Summa on kuitenkin tässä tilanteessa merkittävä ja turvaa tätä vaihetta, jossa ei ole varmuutta kaupungin ennakkomaksun ehtimisestä, Ouvinen selvittää.

– Lainasta on sopimus jo kirjoitettu ja rahatkin pantu tänään maksuun. Huomenna keskiviikkona sitten katsellaan, näkyvätkö jo yhdistyksen tilillä, Ouvinen iloitsee ja luonnehtii Ikosta "hyväntekijäksi".

– Nyt on jo helpompi hengittää ja saa nukuttua yönsä, hän naurahtaa.

Velmu ei ole ainoa yhdistys, jolta aluerahojen maksukäytäntöjen muutos on mennyt ohi. Myös Tikkurilan aluetoimikunta käsitteli yhdistyksiltä tulleita ennakkomaksupyyntöjä viikon alussa.

Myyrmäen aluetoimikunnan puheenjohtaja Jaana Heiskanen kertoo, että samoin asukasyhdistyksessä, johon hän itsekin kuuluu, asia yllätti.

– Meillä avustussumma vain oli niin pieni, että kustannus pystyttiin väliaikaisesti hoitamaan omin avuin, hän sanoo.

Heiskasen käsityksen mukaan kaupungin sivuille on tarkoitus tulla käytännöstä lisäinfoa. Jatkossakin tapahtumiin myönnettyjä rahoja on joka tapauksessa mahdollista pyytää maksettavaksi ennakkoon.

Aluetoimikunnilta rahaa ei kuitenkaan alueellisiin tapahtumiin enää jatkossa haeta, sillä niiden toiminta lakkaa huomisesta, eli 1. kesäkuuta, alkaen ja rahanjaosta vastaa yleisjaosto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Rahasotku uhkaa perua vantaalaisen festarin – "Tilanne on päätön"20.5.2017 07.10
Vantaan aluetoimikuntien toiminta loppuu kesällä – "Aika on ajanut ohi"14.12.2016 06.25
Louhela Jam on vakikävijöille kuin vuosittainen luokkakokous – "Louhela ei lähde minusta"28.5.2017 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat