Paikalliset

Vantaa myi tontin jonon ohi lainvastaisesti

Oikeusprosessin laittoi alulle vantaalainen Raimo Rapo. Korkein hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksensä tiistaina. Sen mukaan Vantaan tonttikaupat olivat lainvastaisia.

Vesa Marttinen

Korkein hallinto-oikeus antoi tiistaina päätöksen, jonka mukaan Vantaan kaupunki on menetellyt lainvastaisesti myydessään erityisperustein tontin ex-kansanedustaja Hanna Markkula-Kivisillalle (kok) ja tämän miehelle.

Petikon Koivurinteessä sijaitseva tontti myytiin 90 000 euron hintaan jonon ohi ilman, että kaupasta järjestettiin minkäänlaista yleistä hakua tai tarjouskilpailua.

Kaupungin mukaan menettely perustui kaupunginhallituksen tammikuussa 2001 tekemään päätökseen. Sen varjolla muitakin tontteja on myyty merkkihenkilöille ilman yleistä hakumenettelyä tai tarjouskilpailua. Näitä tontteja on kutsuttu ”elinkeinopoliittisiksi tonteiksi”.

Markkula-Kivisillan tonttikauppa herätti vilkasta keskustelua jo valtuustossa vuonna 2008, jossa kauppa kuitenkin hyväksyttiin äänestyksen jälkeen reilulla äänienemmistöllä.

Vantaan Sanomat uutisoi päätöksen tuoreeltaan, jonka jälkeen Kuninkaanmäessä asuva Raimo Rapo tarttui asiaan.

– Luin asiasta lehdestä. Se soti minun oikeustajuani vastaan niin pahasti, että päätin tehdä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Oikeusasiamies antoi kaupungille moitteet menettelytavasta. Rapon mukaan kuvio jatkui kuitenkin entiseen malliin, joten hän päätti viedä asian hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Helsingin hallinto-oikeus totesi kesällä 2009 antamassaan päätöksessä, että kauppa on lainvastainen.

Vantaan kaupunki ei tähän tyytynyt, vaan valitti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO antoi päätöksensä kuluvan viikon tiistaina. KHO hylkäsi Vantaan tekemän valituksen lievästi erilaisilla perusteilla kuin HO.

Vantaan vt. maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Leea Markkula-Heilamo ei halua ennen maanantain kaupunginhallituksen kokousta kommentoida, miten päätös vaikuttaa Vantaan tonttienjakoperusteisiin tulevaisuudessa.

– Nopeasti arvioiden vaikuttaa siltä, että päätöksessä on kyse yksittäistapauksesta, hän suostuu sanomaan.

Tontin kaupungilta ostanut Hanna Markkula-Kivisilta on valtakunnallisesti tunnettu vantaalainen, pitkäaikainen valtuutettu ja kansanedustaja sekä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri. Hän ei vastannut torstaina VS:n soittopyyntöön. Valitusprosessin myötä tontille kaavailtu omakotitalo on jäänyt rakentamatta eikä kauppaakaan koskaan solmittu.

Oikeusprosessin alulle laittanut Raimo Rapo on eläkkeellä oleva poliisi, joka kiinnostui asiasta yksityishenkilönä, koska asia soti hänen oikeustajuaan vastaan.

– Haluan innostaa muitakin tavallisia ihmisiä, että he olisivat aktiivisia ja puuttuisivat näkemiinsä vääryyksiin. Jos ihmiset seuraisivat asioita tarkemmin, päättäjät pysyisivät varpaillaan ja pirteämpinä.

Mitä johtopäätöksiä Vantaan pitäisi oikeuden ratkaisusta tehdä? Ota kantaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu