Puheenaihe

Mielipide: Terveysasemien ruuhkaisuutta pyritään helpottamaan uusin keinoin

Terveysasemilla potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Terveysasemien jonot ja vaikeudet saada lääkäriaikaa ovat puhuttaneet Vantaan Sanomien lukijoita. Viimeksi asiasta kirjoitti Raija Keijama, joka kritisoi pitkiä jonotusaikoja Myyrmäessä. Nyt Vantaan kaupunki vastaa kirjoitukseen:

Raija Keijama kirjoitti Vantaan Sanomissa käynneistään Myyrmäen terveysasemalla. Pahoittelemme sitä, että terveysasema on ollut ruuhkainen ja olette joutunut odottamaan.

Myyrmäen terveysasemalla, kuten kaikilla terveysasemilla, hoitotyön ammattilaiset tekevät hoidon tarpeen arvioinnin myös päiväpoliklinikalle tuleville potilaille. Hoidon tarpeen arviointi on lakisääteinen julkisella sektorilla, mutta ei yksityisissä terveyspalveluissa.

Terveysasemilla potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä, ja hoidon tarpeen mukaan potilas voidaan ohjata vaivasta riippuen lääkärin tai hoitajan vastaanotolle tai esimerkiksi laboratorioon. Myyrmäen terveysasemalla on toimintamalli, jossa hoitajan apuna hoidon tarpeen arvioinnissa on lääkäri. Näin osa potilaista voidaan hoitaa jo hoitajan vastaanotolla.

Myyrmäen terveysasemalla kokeillaan myös elokuusta alkaen sähköistä hoidon tarpeen arviointia. Siinä potilas voi kuvata oireensa verkossa ilman jonotusta puhelimessa tai paikan päällä. Tieto välittyy terveysasemalle, josta otetaan tämän tiedon pohjalta yhteyttä potilaaseen ja ohjataan hänet tilanteen perusteella hoitoon samoin perustein kuin perinteisesti tehtävässä hoidon tarpeen arvioinnissa.

Kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa on kuitenkin syytä hakeutua suoraan terveysaseman päiväpoliklinikalle tai virka-ajan ulkopuolella Peijaksen päivystykseen. Äkillisissä, vakavissa sairaustapauksissa, kuten sydänoireissa, kannattaa hakeutua vuorokauden ajasta riippumatta Peijaksen päivystykseen ja henkeä uhkaavassa tilanteessa soittaa hätänumeroon 112.

Eri terveysasemien jonoja pyritään tasaamaan muun muassa uudella valinnanvapauden mahdollisuudella. Vantaan päiväpoliklinikoiden jonotusajat näkyvät terveysasemien internet-sivuilla (www.vantaa.fi/terveysasemat). Kiireellisissä asioissa voi kuntalainen tämän tiedon perusteella valita, minkä terveysaseman päiväpoliklinikalle menee.

Kiireettömässä hoidossa lääkärille pääsyä voidaan nopeuttaa palvelusetelien avulla. Palveluseteli voidaan myöntää, mikäli omalla terveysasemalla ei ole tarjota kiireetöntä vastaanottoaikaa 21 päivän kuluessa. Tällöin asiakas voi hakeutua yksityisen yleislääkärin vastaanotolle haluamaansa paikkaan. Yleislääkärin vastaanoton palvelusetelin arvo on 45 euroa.

Terveysasemat supistavat perinteiseen tapaan toimintaansa ajalla 26.6.–14.8. henkilökunnan kesälomien vuoksi, ja kesän aikana kiireettömän hoidon lääkäriaikoja on vähemmän tarjolla. Kiireellistä hoitoa saa päiväpoliklinikoilla. Potilaita voidaan tänä aikana ohjata tavallista enemmän myös yksityislääkäreille palvelusetelien avulla. Kesäsupistusten jälkeisiä vastaanottoaikoja annetaan pääsääntöisesti vasta elokuun alussa.

Jarmo Kantonen, terveyspalvelujen johtaja, Vantaan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mielipide: Myyrmäen terveysasemalla on ylipitkät jonot1.6.2017 06.40
"Liikennevalot" kertovat netissä millä terveysasemalla on lyhin jono – Vantaan uusi palvelu on monille tuntematon22.4.2017 07.10
Terveysasemien jonotilanne löytyy nyt netistä – osa potilaista voi valita poliklinikkansa4.4.2017 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu