Puheenaihe

Kaadatko sinäkin jogurtista ylimääräisen nesteen viemäriin? – Yle: Kannattaa lopettaa heti

Jogurttituotteiden pinnalle syntyy usein heraa, jota ei kannata heittää pois.

Crista Lassfolk-Feodoroff / Arkisto

Jogurtin pinnalle nouseva kirkas hera saattaa ällöttää purkin aukaisevaa. Jotkut kaatavat pilaantuneeksi luulemansa nesteen pois, jotkut taas eivät. Ilmiön synnystä kertoo Yle.

Tutkija Riitta Partanen Valion tutkimuslaboratoriosta muistuttaa, että pois ei heraa kannata heittää.

– Jos hapanmaitotuote on muuten kunnossa, niin heraa on turha säikähtää. Pakkauksessa muusta nesteosasta erottunut hera kuuluu tuotteeseen. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, joka olisi sinne purkkiin jostakin muodostunut, Partanen korostaa.

Hera pitää sisällään kalsiumia ja muita kivennäisiä sekä laktoosia ja maitohappoa.

Heraa maitotuotteisiin syntyy, jos tuotteessa on vain vähän rasvaa – tällöin painovoima pudottaa tuotteen proteiinisaostumat purkin pohjalle ja hera jää pintaan. 

Myös kaupasta kotiin tuotaessa mekaaninen tärinä voi erottaa jogurtin ainesosia toisistaan, jolloin hera erottuu tuotteesta helpommin kuin tasaisemmassa kyydissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu