Puheenaihe

Synnyttäjät pääsevät pian hotelliin – Näin Husin uutuus alkaa palvella perheitä

Hus avaa Naistenklinikan synnyttäjille potilashotellin lokakuussa. Tilakeskus vuokraa noin 20 hotellihuonetta synnyttäjien käyttöön Meilahden Cumuluksesta.

Sanna Jompero

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo sijoittaa osan Naistenklinikalla synnyttävistä äideistä jatkossa hotelliin.

Suunnitelmissa on noin 20 hotellihuoneen vuokraaminen Meilahden Cumuluksesta ensi syksynä.

– Ajatuksena on, että hotelli otetaan käyttöön, kun Kätilöopiston synnytystoiminnot loppuvat lokakuussa. Tämä tapahtuu hyvin samalla tapaan kuin mitä muualla on jo tehty, kertoo Husin toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Synnyttäjiä on ohjattu jo vuosia hotelliin muun muassa Tampereella hyvin kokemuksin. 

Helsingissä tilojen vuokraajana toimii kaupungin tilakeskus, joka neuvottelee parhaillaan Cumuluksen kanssa sopimuksen yksityiskohdista. Itse sopimus on tarkoitus allekirjoittaa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

– Potilashotellisopimus on hyväksytty Husin talous-ja konsernijaoston kokouksessa 14. kesäkuuta ja se voidaan allekirjoittaa, kun päätöksen oikaisuvaatimusaika on kulunut, kertoo tilakeskuksen hallintopäällikkö Elisa Julin

Sopimus on toistaiseksi voimassaoleva 12 kuukauden irtisanomisajalla.

Heinonen arvelee, että tilojen vuokraaminen jatkuu ainakin sote-uudistukseen asti eli alkuvuoteen 2019.

Käytännössä tilakeskus vuokraa Meilahden Cumulus-hotellin kakkoskerroksen synnyttäjien käyttöön.

Synnyttäjien lisäksi paikalla on aina kaksi kätilöä, joille tehdään kanslia samassa kerroksessa olevan kuntosalin tiloihin. Lisäksi synnyttäjien käytössä on kerroksen yleiset tilat leikkinurkkineen ja keittomahdollisuuksineen. Tiloissa on mahdollista tavata perheenjäseniä ja muita vierailijoita.

Hotelliin tullaan syksystä alkaen siirtämään synnytyksestä seuraavana aamuna Naistenklinikalta sellaisia synnyttäjiä, joiden synnytys on sujunut ongelmitta.

–  Synnyttäjiä, joiden katsotaan selviävän siellä vastasyntyneen kanssa. Lähinnä tulee mieleen uudelleensynnyttäjät, täsmentää Heinonen.

Synnyttäjät yöpyvät hotellihuoneissa arviolta yön tai kaksi.

– Jos aikaa täytyy jostain syystä venyttää, niin suhtaudumme totta kai siihen joustavasti.

Hotellihuoneiden vuokraamisen syynä ei ole yksin ollut Kätilöopistossa havaitut sisäilmaongelmat, jotka kuitenkin nopeuttivat niiden käyttöönottamista.

– Hyks otti Cumuluksesta potilashuoneita hotellista käyttöön jo aiemmin. Siinä vaiheessa tehtiin optio, että myös synnyttäneet voisivat tulla käyttämään tiloja, Heinonen sanoo.

Kätilöopiston sairaalassa henkilökunta on jo pitkään kärsinyt erilaisista sisäilmaongelmiin viittaavista oireista.

Hus julkaisi huhtikuussa teettämänsä selvityksen, jonka mukaan rakennuksessa on pahoja mikrobivaurioita. Pitämässään tiedotustilaisuudessa Hus ilmoitti samalla, että rakennus tullaan sulkemaan seuraavan puolen vuoden aikana. Sairaalan toiminnot tullaan siirtämään pääosin Naistenklinikalle ja Espoon Jorviin.

Kätilöopistolla syntyy vuosittain noin 5 500 lasta.

Tällä hetkellä Kätilöopiston toimintoja on pysytty vähentämään västa vaiheittain, sillä väistötiloja kaikille toiminnoille ei ole vielä löytynyt.

Syksyllä Kätilöopistolle jää vielä toistaiseksi ainakin lastenpsykiatria sekä kuvantaminen, joka on muuttamassa ensi vuoden alussa Postitaloon.

Onko synnyttäjien siirtäminen hotelliin mielestäsi hyvä idea?

Kyllä on
60% (18 ääntä)
Ei ole
40% (12 ääntä)
Ääniä yhteensä: 30

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinki valmiina beibibuumiin – Tältä näyttää uusittu Naistenklinikka8.2.2017 18.52
Uudistunut Naistenklinikka avautuu maaliskuussa – luvassa monia muutoksia 8.2.2017 12.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu