Puheenaihe

Ensimmäinen Suomessa: Hakunilan koirapuisto sai oman viherkaton

Viherkaton suojaan pääsee molemmilla puolilla Kormuniityn koirapuistossa. Katon alla ei kastu ja siellä on helteellä viileämpää.

Taina Suonio

Hakunilassa sijaitseva Kormuniityn koirapuisto on edelläkävijä. Se on ensimmäinen koirapuisto Suomessa, joka sai oman viherkaton.

Maanantaina valmistuneen viherkaton tarkoituksena on houkutella koirapuistoon ja lähiluontoon muun muassa perhosia. Kaunis kasvillisuus ja sen houkuttelemat siivekkäät kaunottaret eivät kuitenkaan ole ainut syy viherkaton rakentamiseen.

– Katos suojaa koiria ja niiden omistajia sateelta ja auringonpaisteelta, kertoo projekti-insinööri Taina Suonio. Suonio on mukana Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -hankkeessa. Viherkaton rakennutti Vantaan kaupungin viheralueyksikkö yhteistyössä tutkimushankkeen kanssa.

Viherkatossa alimmaisena on kattopelti ja sen päällä on kierrätyslumpusta valmistettu huopa. Huovan päällä on kasvualustaa, jolle istutettiin muun muassa ahomansikkaa, kangasajuruohoa, ketoneilikkaa ja oreganoa. Salaojana kasvualustan alla on järviruokoa.

– Esimerkiksi kangasajuruohon tiedetään kiinnostavan perhosia.

Suonio iloitsee siitä, että Kormuniityn koirapuistossa viherkatto on helposti kaikkien nähtävillä.

– Onhan se kaunis katsella.

Ilkivaltaa viherkaton rakentajat eivät pelkää.

– Maailmalla tehtyjen tutkimusten mukaan kasvillisuuden avulla voidaan vähentää ilkivaltaa ja muuta antisosiaalista käytöstä. En usko, että kukaan haluaa tuhota kasvillisuutta. Viherkatolle ei myöskään pääse helposti kiipeämään, kertoo Suonio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu