"Seuralaista ei viedä juhliin sohvannurkkaan mököttämään" – Juhliin lähdössä? Katso Kaarina Suonperän neuvot

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä sai vuonna 2015 tasavallan presidentin myöntämän kamarineuvoksen arvonimen.

Kari Hautala

Jos kutsussa lukee avec, sukujuhliin voi viedä vaikka vanhan koulukaverin, sanoo tapakouluttaja ja kamarineuvos Kaarina Suonperä. Sukupuolella ei ole väliä – pääasia on, että seuralainen ei ole mikään edellisen illan tuttavuus.

– Jos eilen on tavattu mukava kundi, jonka kanssa on ollut kiva tanssia, niin en ihan kutsuisi sukujuhliin. Jos ei itsekään tiedä muuta kuin että toisella on ruskeat silmät, niin se ei oikein riitä, Suonperä linjaa.

Hänen mukaansa kutsutun on hyvä esitellä seuralaisensa isäntäväelle heti kättelyssä muutenkin kuin pelkällä etunimellä. Suotavaa olisi kertoa, miten kutsuttu ja seuralainen tuntevat toisensa ja miksi juuri kyseinen seuralainen on otettu mukaan.

– Seuralainen pitää tuntea niin hyvin, että osaa sanoa yllättäviinkin kysymyksiin oikeita vastauksia, Suonperä sanoo.

Tapakouluttajan mukaan kutsutun on kohteliasta kertoa seuralaiselle juhlaväen tavoista etukäteen. Koska kutsuttu on ottanut avecin mukaan, hänen pitää huolehtia, että seuralaisella on mukavaa eikä hän jää yksin.

– Avec ei tunne juhlista ketään, joten hänelle pitää esitellä juttuseuraksi henkilöitä, jotka ovat samanikäisiä tai joilla on samoja mielenkiinnon kohteita.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että seuralaisen tarvitsisi vain kulkea ystävänsä perässä kuin eksynyt koiranpentu. Seuralaisen tulee Suonperän mukaan ymmärtää, että on kutsutulta iso teko ottaa tämä mukaansa.

– Hän ei voi vain istua ja odottaa, että kaikki tulevat juttelemaan hänelle. Häntä ei ole kutsuttu sohvannurkkaan mököttämään, Suonperä sanoo ja lisää, että hyvä tapa valmistautua keskusteluihin on seurata uutisia ennen juhlia. Näin mielessä on jo valmiina takuuvarmoja puheenaiheita, joilla ei loukkaa ketään. Keskustelun ulkopuolelle kannattaa jättää politiikka, raha-asiat, sairaudet ja uskonnot.

– Jos tietää, että jollakin ei ole töitä, niin ei kannata kysellä, että oletko vielä työtön. Juhlissa puhutaan positiivisista asioista, esimerkiksi aurinkoisesta säästä tai harrastuksista, ja vain idiootti kyselee toiselta arasta asiasta.

Avec-sana kutsussa ei tarkoita sitä, että juhliin olisi pakko ottaa seuralainen. Pääasia on, että kutsuun vastatessa ilmoittaa, tuleeko yksin vai jonkun kanssa. Kutsutyypin täytyy kuitenkin olla kaikille kutsutuille sama. Jos yksi saa avec-kutsun, sellainen täytyy lähettää muillekin kutsutuille. Naimisissa oleva pariskunta tulisi aina kutsua kummankin osapuolen nimellä. Jos jompikumpi osapuolista ei pääse paikalle, voi toinen kutsutuista sopia kutsujan kanssa ystävän tuomisesta juhliin.

– Aika ihmeellinen kutsuja olisi, jos kieltäytyisi. Mitä vähemmän on ehdottomuuksia, sitä sujuvammin kaikki menee, Suonperä painottaa.

toimitus