Puheenaihe

Maidon kittaamisella havaittu yhteys diabetekseen – tämä on suositeltu päiväannos

Tutkimuksissa ei ole osoitettu, että juustolla tai hapanmaitotuotteilla olisi yhteyttä tyypin 1 -diabetekseen, vaan se on havaittu vain tuoremaidolla.

Sirkku Aalto/Arkisto

Maito saattaa kasvattaa riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen. Syy sille, miksi maito voi lisätä riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen on kuitenkin yhä hämärän peitossa, kertoo erikoistutkija Sari Niinistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Useat tutkimukset osoittavat, että runsas maidon kulutus vauvaiässä tai myöhemmin lapsuudessa on ollut yhteydessä korkeampaan riskiin sairastua tyypin 1 diabetekseen. Syytä sille, miksi näin on, selvitetään edelleen, Niinistö kertoo.

Runsaan maidonkulutuksen ja ykköstyypin diabeteksen sairastumisriskin yhteys on Niinistön mukaan toistaiseksi havaittu väestötutkimuksissa, joissa perheiltä on kysytty heidän syömistään ruoista. Väestötutkimukset eivät kuitenkaan välttämättä anna parasta mahdollista näyttöä syy-seuraussuhteista, sillä niiden tuloksiin voivat vaikuttaa muutkin tekijät ravinnossa ja ympäristössä.

– Esimerkiksi myös muut ruoan ravintoaineet ja sairastetut virusinfektiot saattavat vaikuttaa sairastumisriskiin, Niinistö sanoo.

– Lisäksi tutkimukset on tehty lapsilla, joilla on kohonnut perinnöllinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen, joten niiden tuloksia ei voi yleistää koskemaan koko väestöä, hän lisää.

Luotettavinta näyttöä maidon ja tyypin 1 diabeteksen yhteydestä antaisivatkin Niinistön mukaan kokeelliset tutkimukset. Kokeellisissa tutkimuksissa tutkittavat jaetaan ryhmiin, joista toiseen kuuluvat altistuvat tutkittavalle asialle ja toiseen ryhmään kuuluvat eivät. Yksi tällainen tutkimus on käynnissä Suomessa, ja siitä saadaan tuloksia tänä syksynä.

Tähänastisten tutkimusten perusteella ei Niinistön mukaan voi määrittää yksiselitteistä maitomäärää, joka kasvattaisi riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Nykyinen suositus kaikille on käyttää nestemäisiä maitotuotteita noin neljä desilitraa päivässä muun muassa kalsiumin, jodin ja D-vitamiinin riittävän saannin varmistamiseksi. Diabetesriskilapsille ei toistaiseksi ole erillistä omaa suositusta.

– Tutkimuksissa juustolla tai hapanmaitotuotteilla ei ole ollut yhteyttä tyypin 1 diabetekseen, vaan se on havaittu vain tuoremaidolla, Niinistö lisää.

Nykyinen suositus on käyttää nestemäisiä maitotuotteita noin neljä desilitraa päivässä."

Julkisuudessa on takavuosina pohdittu, voisiko maidon käsittely olla taustalla vaikuttamassa erilaisiin maitoon yhdistettyihin vaivoihin. Niinistö on parhaillaan mukana tekemässä tutkimusta, jossa selvitetään, vaikuttaako maidon käsittely maidon ja tyypin 1 diabeteksen väliseen yhteyteen.

– Tutkimuksessa selvitetään, vaikuttavatko esimerkiksi homogenointi eli maitorasvan pilkkominen ja lämpökäsittely siihen, että maidosta tulee diabetekselle altistavaa, Niinistö avaa.

Toistaiseksi maidon käsittelyn ja sairauksien yhteydestä tiedetään tutkimusten perusteella se, että raakamaidon käyttö on ollut yhteydessä pienempään riskiin sairastua allergisiin sairauksiin.

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos haluaisi minimoida esimerkiksi lapsensa riskin sairastua ykköstyypin diabetekseen?

Niinistön mukaan tällä hetkellä ei vielä ole riittävästi näyttöä siihen, että tietyllä ruokavaliolla voidaan ehkäistä tyypin 1 diabetesta. Hänen seuraavassa esittämänsä neuvot perustuvat yksittäisistä tutkimuksista saatuihin viitteisiin, joiden pohjalta ei voi vielä antaa yleisiä suosituksia.

– Mikäli lapsella on geneettinen riski tyypin 1 diabetekselle, nestemäisiä maitovalmisteita ei kannata juoda ainakaan nykysuosituksia enempää, Niinistö sanoo viitaten leikki-ikäisille suositeltuun neljän desilitran päiväannokseen nestemäisiä maitovalmisteita.

Lisäksi lasta kannattaa imettää. Imetyksen on eräissä tutkimuksissa havaittu vähentävän riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen, ja imetyksellä on joka tapauksessa monia muita terveyshyötyjä. Myös kalan sisältämien n3-rasvahappojen saanti etenkin vauvaiässä saattaa suojata tyypin 1 diabetekselta, Niinistö sanoo.

Myös D-vitamiinin riittävästä saannista kannattaa huolehtia. Iältään 0–2-vuotiaiden pitäisi saada D-vitamiinia 10 mikrogrammaa ja 2–18-vuotiaiden 7,5 mikrogrammaa päivässä.

Mikä ykköstyypin diabetes?

Ykköstyypin eli nuoruustyypin diabeteksen ilmaantuvuus kasvoi Suomessa viime vuosikymmenelle asti.

Ykköstyypin diabetesta esiintyy Suomessa enemmän kuin muualla maailmassa. Sitä sairastaa Suomessa noin 35 000–40 000 ihmistä.

Ykköstyypin diabetes todetaan Suomessa vuosittain kuudella henkilöllä kymmenestä tuhannesta alle 15-vuotiaasta.

Tyypin 1 diabetes johtuu siitä, että haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat. Tästä seuraa insuliinin puute, minkä takia verensokerin määrä kasvaa.

Sairastumiseen vaikuttaa perinnöllinen taipumus.

Lähteet: Duodecim, Tampereen yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Näin moni suomalainen juo maitoa joka ikinen päivä – Kuulutko sinä joukkoon?13.7.2017 19.10
Tomi Kokko lataa: "Suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa"13.7.2017 19.05
MT: Ravitsemusterapeutti ihmettelee suomalaisia – "Vain mutantti-ihmiset voivat juoda maitoa"1.6.2017 21.06
Tämä mies on vegaani ja treenaa silti tosissaan – "Urheilijan ei tarvitse syödä lihaa tai maitotuotteita pärjätäkseen"15.4.2017 10.35
Vantaalainen tila rupesi taas myymään raakamaitoa – "Laki muuttui järkevämmäksi"21.2.2017 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu