Puheenaihe

Vantaanjoki on malliesimerkki kunnostustöiden vaikutuksista – hoitoaktiivi toivoo vesistöistä huolehtimisen kasvavan kymmenkertaisesti

YMPÄRISTÖ Leader-rahoitus mahdollistaa jokien ja niiden sivu-uomien kunnostustyöt.

Tätä puroa Virho ry on kunnostanut jo useana vuonna.

Photographer:

Soraikoiden valmistaminen puroihin on yksi Virtavesien hoitoyhdistys VIRHO ry:n keinoista parantaa vesistöjen ekosysteemiä.

– Virtavesien kunnostusta voi tehdä monella tavalla. Vaikka keskitymmekin paljon vaelluskalakantojen elvyttämiseen, oikeastihan tässä on kyse koko vesistön tilan parantamisesta, Olli Toivonen Virhosta kertoo.

Virho ry on keskittynyt kunnostamaan Vantaanjoen sivu-uomia ja puroja, mutta kohteita on myös pääuomassa. Suurissa vesimassoissa, kuten Vantaanjoessa, ongelmien korjaaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa.

Jätevesiviemäristä on tullut elinkelpoinen vaelluskalajoki."

– Kun pienvesiin tulee ongelmia, esimerkiksi suoria päästöjä, ne voidaan vielä paikallistaa ja niihin on mahdollista puuttua. Meressä se on jo usein myöhäistä, sanoo Toivonen.

Virho ry sai vuoden vesistökunnostajapalkinnon vuonna 2015 ja WWF:n 20 000 euron Panda-palkinnon tänä vuonna.

– Vantaanjoki on hyvä esimerkki tehdystä työstä. Olemme tehneet töitä 20 vuotta tämän vesistön kanssa ja karkeasti tiivistäen sinä aikana on jätevesiviemäristä tullut elinkelpoinen vaelluskalajoki.

Viranomaiset ovat kunnostaneet pääuomaa isolla rahalla, ja Virhon hanke on panostanut pohjavesisyöttöisiin sivu-uomiin.

Kunnostukset näkyvät tutkimustuloksissakin, taimenkannan elpymisestä on jo merkkejä usean vuoden ajalta.

Virho ry on saanut mukaansa hankkeen toteuttamiseen talkoolaisia, maanomistajia ja omia aktiivejaan.

Vantaanjoki muodostaa mittavan vesistön, joka ulottuu nimensä mukaiselta alasuistolta aina Riihimäelle. Vantaanjoen lisäksi kunnostuksia tehdään Karjaanjoen vesistössä sekä Saloa halkovalla Uskelanjoella.

– Hanketta rahoittavat Ykkösakseli ry ja EMO ry eli hanke on kahden Leader-ryhmän välinen yhteishanke. Rahoitus on jakautunut puoliksi ja se tarkoittaa myös sitä, että kohteet pyritään jakamaan puoliksi alueiden välillä. Viime vuonna saimme toteutettua neljä kunnostuskokonaisuutta kummankin Leader-ryhmän alueella ja tänä vuonna tavoitteena on kokonaisuudessaan kymmenen kohteen kunnostus.

– Panda-palkinto oli meille kuin lottovoitto. Viime aikoina myös kalavesien omistajat ovat alkaneet antaa meille taloudellista apua. Jopa yritykset ovat aloittaneet virtavesien kunnostuksen tukemisen. Myös suomalainen perhokalastusbrändi Vision on lanseerannut tuoteperheen, jonka jokaisesta myydystä tuotteesta meille lahjoitetaan euro.

Olli Toivonen toivoo, että vesistöistä huolehtimisesta tulisi laajempikin ilmiö.

– Samankaltaista toimintaa on ympäri Suomea, mutta toivoisin sitä olevan vähintään kymmenkertainen määrä nykyiseen nähden. Vesistöjen kunnostus vaatii pitkäjänteistä työtä. Sillä voidaan saada aikaan hyviä tuloksia yhteisen elinympäristömme hyväksi, kuten Vantaanjokikin osoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Likaviemäristä tuli taimenjoki 20 vuodessa ­– Vantaanjoki taas vähän parempi kaloille15.2.2017 11.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu