Puheenaihe

Rehtori laittaisi koululaisten loma-ajat kokonaan uusiksi: tällainen olisi 8­+3+2 -viikon malli

KOULUT Kesälomaa 8, joululomaa 3 ja pääsiäislomaa 2 viikkoa, ehdottaa rehtori Helinä Perttu.

Armita (7) ja Artan Eskandarin (9) äiti Katri Toivonen on kesäloman myöhäistämisen kannalla. Kesä on siirtynyt Suomessa syksymmälle, joten helpottaisi, jos lomat eivät alkaisi niin aikaisin, hän sanoo. Myös hänen veljelleen Timo Toivoselle, Eevan (3) ja Ilsen (5) isälle, ehdotus sopisi tulevaisuudessa, sillä hän lomailee elokuussa. Juhannuksena on edelleen sateista, hän perustelee.

Madeleine Hahl

Koulu tuo Suomessa syksyn keskelle kesää. Mutta jospa kesää ja lomaa voisikin jatkaa syyskuulle?

Rehtori ja Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) ehdotti äskettäin Facebookissa, että koulujen alkua siirrettäisiin elo–syyskuun vaihteeseen. Kesälomille kirmattaisiin vastaavasti vasta juhannuksen alla ja loma kestäisi nykyisen 10 viikon sijaan 8 viikkoa. Joululoma kestäisi 3 viikkoa ja pääsiäisloma pari viikkoa.

Koulujen syyslukukausi alkaa Suomessa elokuun alussa. Se tarkoittaa monille lapsiperheille pakkolomaa heinäkuussa, etenkin jos perheessä on päiväkoti-ikäisiä lapsia, joiden hoitopaikka on heinäkuun kiinni.

– Usein vanhemmat pitävät kesälomansa peräkkäin ja näin ollen koko perheen yhteistä loma-aikaa ei juuri ole, Perttu sanoo.

– Yhä enemmän kuulee myös sitä, että kansainvälisissä yrityksissä työskentelevien on vaikea saada lomaa kesäkuulle ja jos sitä saakin, niin on oltava stand by -valmiudessa ja seurattava työpaikan viestintää, Perttu perustelee.

Muutoksen hintalappua on vaikea arvioida, Perttu sanoo.

– Opettajien työpäivät ja lomapäivät pysyisivät määrällisesti samoina.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla suomenkieliset koulut alkavat tämän viikon torstaina. Sen sijaan esimerkiksi Kirkkonummella ja Keravalla kouluun palataan lomilta vasta ensi viikon tiistaina.

– Saman perheen lapsilla voi olla jopa eri aikataulut lomien suhteen, jos kouluja käydään eri kunnissa, Perttu huomauttaa.

Täsmennys 8.8. klo 10.54: Helsingissä suomenkieliset koulut alkavat tämän viikon torstaina, ruotsinkieliset vasta ensi viikolla.

Pitäisikö koululaisten kesälomia siirtää myöhemmälle kesään?

Kyllä
85% (582 ääntä)
Ei
15% (99 ääntä)
Ääniä yhteensä: 681

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu