Mielipide: Thaimaalainen ostaa marjoilla talon – suomalainen työtön ei mustikoita poimimalla itseään elätä

Mustikoita poimimalla ei kateta korkeita elämisen kuluja, eikä saada Suomen taloutta nousuun, Henna Kalliskota muistuttaa mielipidekirjoituksessaan.

Armi Suojanen/arkisto

Kannustinloukut ovat totta, mutta kaikki työttömät eivät ole laiskoja ja työtä vältteleviä, toteaa kirjoittaja. Mustikoita poimimalla ei itseään Suomessa elätä.

Riittämätön palkka ja raskas työ ovat yhdistelmä, joka ei houkuttele.

Vaikka kotimaan työttömät keräisivät yötä päivää marjoja metsistä, niillä rahoilla ei kateta korkeita elämisen kuluja, eikä nosteta Suomen taloutta. Thaimaalaiselle marjojen poiminta voi parhaassa tapauksessa tuottaa palkkiot, joilla voi ostaa Thaimaasta oman talon, antaa sukulaisille ja mahdollisesti jotain jää säästöönkin.

Marjanpoiminta on varmasti yksi raskaimpia töitä, joka vaatii erinomaisen hyvää fysiikkaa, jos mielii aamusta iltaan poimia koko satokauden ajan. Siihen ei pysty kaikki ulkomaalaisetkaan.

Ei voi olettaa, että ikääntyneet, sairauksien ja kulumien rasittamat taipuisivat siihen, vaikka haluaisivatkin. On varmaan mukavaa kerätä pari sankollista omiin tarpeisiin, kuin yrittää elättää itsensä marjoilla.

Kannustinloukut ovat täyttä totta, mutta ne jotka valittavat työttömiä laiskaksi, haluttomaksi ja tukia nauttivaksi armeijaksi, voisivat itse omalla esimerkillään näyttää, kuinka helppoa ja palkitsevaa marjojen poiminta ainoana tulonlähteenä on. Mars metsään ja mustikkaan!

Henna Kalliskota

Vantaa

Written by:

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Mielipide: Muodikkaassa muraali-ilmiössä ei ole mitään uuttaMielipide: Pakkomusiikki tekee ostoksilla käynnistä epämiellyttävää – Tikkurilan Prismassa tekno jytkää heti aamustaMielipide: Muraali-ilmiössä näkyy suomalaisten heikko itsetunto – Trendien pitää tulla merten takaa, ennen kuin ne voidaan hyväksyä SuomessaMielipide: Hometta voi verrata asbestiin – senkään terveyshaittoihin ei ajoissa kovalla kädellä puututtuMielipide: Köyhyys ei ole valinta eikä laiskuuden ilmentymäMielipide: Miksi ministerien palkkoja hämmästellään, kun valtionyhtiön työntekijät ansaitsevat jopa tuplasti – ja ilman yliopistokoulutusta?