Sirja synnytti lapsensa yksityisessä synnytyskodissa – 2-vuotias esikoinenkin paikalla synnytyksessä

Neljän kuukauden ikäinen Leea tarttui äidin käteen ensimmäistä kertaa vedessä. Samassa hetkessä Leean tapasi myös isoveli Luka.

Marika Lumme

Sirja Launonen elää arkea vauvan ja taaperon kanssa. Äiti ehti piipahtaa kahvilassa kun 2,5-vuotias esikoinen oli päiväkodissa.

Marika Lumme

KOTISYNNYTYS Sirja Launosen synnytyksessä oli mukana palkattu kätilö ja doula sekä 2-vuotias poika.

Sirja Launonen, 28, suukottaa neljän kuukauden ikäistä Leea-tytärtään. Leea on yksi viidestä vauvasta, joka on syntynyt Suomen ensimmäisessä yksityisessä synnytyskodissa.

– Synnytys oli vauhdikas, mutta rauhallinen, Launonen kuvailee.

Launonen kuuli Hämevaarassa sijaitsevasta vuokrattavasta Synnytyssyli-tilasta ystävältään.

– Kävimme mieheni kanssa tutustumassa tilaan kun odotin Leeaa. Tila oli meille yksi vaihtoehto, jossa mietitytti lähinnä noin 2 000 euron kustannukset, hän kertoo.

Neljä kuukautta ennen tytön syntymää äidille vahvistui, että hän haluaa ensisijaisesti kotisynnytyksen.

– Minulla oli vahva tunne, että kaikki on hyvin. Meille oli selvää, että sairaalaan mennään, jos tulee pienintäkään ongelmaa raskaudessa tai synnytyksessä, Launonen painottaa.

Launosten esikoinen, nyt 2,5-vuotias Luka syntyi Jorvissa ilman lääkkeellistä kivunlievitystä.

– Lukan synnytys oli hyvä kokemus, kaikki sujui hyvin. Juuri siksi kotisynnytys tuntui meille mahdolliselta.

Espoolainen perhe päätyi vuokrattavaan synnytystilaan, jotta oma koti säästyy.

– Mieheni pelkäsi lattioiden puolesta, koska halusin ammesynnytyksen.

Launosen toive toteutui ja Leea syntyi ammeeseen Synnytyssylissä. Paikalla oli Launosten palkkaama kätilö ja doula sekä isoveli Luka.

– Halusimme tarjota Lukalle mahdollisuuden olla mukana synnytyksessä. Hän hyvin sosiaalinen ja reipas lapsi. Herkemmän lapsen kanssa olisin todennäköisesti toiminut toisin.

Launonen kertoo katsoneensa Lukan kanssa vesisynnytyksiä netistä ennakkoon.

– Sellaisia, joissa on musiikkia ja rauhallinen tunnelma. Lukaa ne eivät hetkauttaneet, Launonen naurahtaa.

Kun synnytys käynnistyi, Launonen pomppi yön jumppapallon päällä kotonaan ja hengitti laventelin tuoksua. Hän sinnitteli aamuun, jotta Luka saa nukkua.

– Automatkalla supistusten aikaan lauloin synnytyslaulua, se vain nauratti poikaa kovasti.

Synnytystilassa perhe ehti olla vain pari tuntia kun vauva näki maailman.

– Luka lähinnä leikki yläkerrassa, eikä synnytys tuntunut kiinnostavan. Välillä hän kävi kurkkaamassa.

Perhe vietti vuokratilassa noin 12 tuntia ennen kotiutumista. Jorviin lastenlääkärin tarkastukseen he varasivat itse ajan, ja Leea pääsi piipahtamaan sairaalassa kahden päivän ikäisenä.

– Meitä kohdeltiin kuin ketä tahansa synnyttäjää, erittäin asiallisesti.

Jos Leeasta tulee joku päivä isosisko, aikoo Launonen valita kotisynnytyksen.

– Ehdottomasti! Mielestäni täytyy olla vaihtoehtoja, emme ole kaikki samanlaisia. Toisille sairaala on ainoa oikea paikka.

Vastuu synnytyksestä

Kotisynnytyksen valinnut Sirja Launonen opiskeli paljon synnytyksestä raskausaikana. Hän korostaa, että synnyttäjän täytyy tuntea kehonsa, synnytyksen kulku ja riskit. Synnyttäjän täytyy Launosen mukaan haluta ottaa vastuu synnytyksestään.

Launonen seurasi synnytyksen aikana erityisen tarkasti muun muassa mahdollista kuumeen nousua, joka voi kertoa esimerkiksi kohtutulehduksesta.

Launosella kivunlievityksenä toimi vesi ja akupisteiden painanta.

Synnytyssyli on synnytyksiin vuokrattava kodinomainen tila. Paikalla ei ole hoitohenkilökuntaa, vaan synnyttäjä palkkaa ne itse.

Aluehallintovirasto (avi) selvitti hiljattain yksityisen synnytysyrityksen toiminnan, eikä yritys tarvitse avilta lupaa toiminnalleen.

Avin mukaan kotisynnytyksissä vastuu synnytystapahtumasta on yksin kätilöllä ja perheellä.

Written by:

Marika Lumme

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Jo 5 vauvaa syntynyt vantaalaisyrityksen vuokraamassa synnytystilassa – Aluehallintovirasto ei vaadi toiminnalle lupaaLääkäri kotisynnytyksistä: Merkittäviä riskejäSynnytyspelkoisten määrä on tuplaantunut – "Osa pelkää synnytystä niin, että ei uskalla edes tulla raskaaksi"Julius-vauvansa menettänyt Virpi: Pyysin sektiota, enkä saanut – Valviralta moitteet synnytystä hoitaneilleVantaalle avautui Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti – aluehallintovirasto teki selvityspyynnönKotisynnytysten määrä kasvussa – Näin moni vauva syntyi matkalla sairaalaan