Uuden torin puutteet ja taide haittaavat kauppiaiden bisnestä –  "Kulttuuria on tuotu esiin torielämän kustannuksella"

Vantaan torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ari Uotila toivoo, että kaupunki tekisi parannustoimia uudelle torille mahdollisimman pian.

Tuomas Massinen

Ari Uotilan mukaan torikahvila on Tikkurilantorin sydän. Ilman sitä torielämä sammuisi.

Tuomas Massinen

BISNES Tikkurilantorilta puuttuvat yhä kunnon sähkövedot, jätehuolto ja sosiaalitilat. Lisäksi alueen taide rokottaa torimyyntiä.

Vantaan kaupunki tahtoo, että pari vuotta sitten valmistunut Tikkurilantori olisi ainut tori Tikkurilassa ja vetovoimainen ykköstori Vantaalla. Kaupunki ei ole kuitenkaan vieläkään järjestänyt alueelle useita elävän ja palvelevan torielämän edellyttämiä toimintoja.

Torilta puuttuvat yhä kunnolliset sähkövedot, jätehuolto ja myyjien sosiaalitilat. Kauppiailla ei ole myöskään omia parkkipaikkoja torilla.

– Kieltämättä puutteita on. Toistaiseksi meidän on mukauduttava vallitseviin oloihin, sanoo Vantaan torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ari Uotila.

Tilannetta on helpottanut yhteistyö lähialueiden toimijoiden kanssa. Myyjät voivat viedä roskia kaupungintalon viereisen museorakennuksen jätekeräykseen, jonne tosin on hieman matkaa. He voivat myös käyttää torin kivijalkakahvilan vessaa ja läheisen parkkihallin paikkoja kuukausimaksua vastaan.

– Osa kauppiaista vie kuitenkin yhä jätteensä vanhan Peltolan torin roskiksiin.

Siellä on myös sosiaaliset tilat, ja torikauppiasyhdistys voi käyttää sitä toistaiseksi myyntipaikkanakin. Siellä näkeekin ajoittain kukkakauppiaan ja vihannesmyyjän, jotka eivät ole halunneet siirtyä uuteen paikkaan.

Uotila uskoo, että Tikkurilantorista voi tulla tulevaisuudessa Vantaan elinvoimainen ykköstori, mutta nykytilanne ei anna suuria lupauksia.

Asiat etenevät hitaasti, pitkälti taloussyistä. Tunnetusti kaupungin rahakirstu ei juuri pullistele.

– Puutteiden korjaaminen maksaisi muutama satatuhatta euroa.

Uotila pitää pulmana myös sitä, että kaupunki satsaa vahvasti taiteeseen torilla, joka sijaitsee paraatipaikalla kaupungintalon ja aseman välissä. Satsauksien ansiosta Tikkurilantori sai viime keväänä Suomen Kuntatekniikan yhdistyksen palkinnon.

Uotilan mukaan kulttuurin jalustalle asettamisen varjopuolena on, että toribisnes kärsii. Viime vuonna falafel- ja jäätelökioskit lähtivät alueelta: kaupunki määräsi ne siirtymään, koska ne peittivät torin istutusasetelman.

– Kulttuuria on tuotu esiin torielämän kustannuksella. Tämä aiheuttaa päänsärkyä kauppiaille. Pitäisi löytää kultainen keskitie sille, miten taiteelle ja torielämälle annetaan painoarvoa.

Tikkurilantorilla palvelee säännöllisesti pari vaatemyyjää, marja- ja vihanneskauppiaita, kirpputorimyyjiä ja torikahvila. Sinänsä viihtyisällä alueella ei ole samaa markkinahumua kuin Paalutorilla.

– Myynnin näkökulmasta Myyrmäen tori on Vantaan selkeä ykköstori.

Näin voi olla jatkossakin.

– Tikkurilantorista rakennettiin alun perin liian pieni. Paalutorille mahtuu enemmän kauppiaita.

Parannus 2019?

Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo, että kaupunki aikoo tehdä Asematiestä kävelykadun 2019. Samalla tori voi saada kunnon sähkövedot, vesipisteen ja jätehuollon. Sosiaalitilat ja parkkipaikat eivät ole suunnitelmissa. Torin kansirakenne ei kestä pysäköintiä.

Vättö myöntää, että puutteet johtuvat osin riittämättömästä suunnittelusta ja ne, taide ja asuintalot rajoittavat toribisnestä.

– Se ei ole silti lähtökohta, että taide estäisi toritoimintaa.

Vätöstä torista olisi pitänyt tehdä isompi, mutta se on silti paras ykköstorin paikka sijaintinsa ansiosta.

Written by:

Tuomas Massinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Tikkurila on kahden torin loukussa – Kaupunki haluaa vain yhden torin, joka olisi vetovoimainenTikkurilan uusi tori palkittiin – "Vetovoimainen kokonaisuus"Kuvat: Tikkurilan uuden torin "pöpelikkö" hämmentää – "Se ei ole nyt kauneimmillaan"Äiti kompastui torilla sähköjohtoon ja mursi poskensa – "Kuin viritetty ansa"Myyrmäen Paalutorin valttina on sijainti – asiakkaita riittää huonollakin säällä