Puheenaihe

Yläkoulu on kuin avokonttori – uudenlainen oppiminen tuo kouluihin pelisääntöjä työelämästä

MENETELMÄ "Meillä on työrauha, ei hiljaisuutta", opettaja kertoo.

Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari ja yläkoulun vastuuopettaja Timo Järvenpää näyttävät kuinka uusilla tuoleilla voi ja saa keikkua.

Päivi Tuovinen

Opettajien tehtävänä on opettaa lapsille tietoja ja valmiuksia, joita he tarvitsevat tulevaisuuden työelämässä. Tätä mieltä on Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari.

Koska työelämän vaatimukset muuttuvat samalla kun koko maailma muuttuu, on myös opetuksen muututtava. Muutoksen synnyttämään tarpeeseen vastaa Majasaaren mukaan sanapari: uusi oppiminen.

– Ketä palvelee tänä päivänä se, että istutaan hiljaa luokissa ja opettaja opettaa edessä parhaaksi katsomallaan tavalla? Majasaari kysyy.

Meillä ei tarvitse istua paikallaan, jos ei halua."

Monella työpaikalla töitä tehdään avokonttoreissa. Hienoihin yksilösuorituksiin ylletään useimmiten yhteistyöllä. Teknologia ja nettimaailma ovat arkea. Näihin tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin valmennetaan Hämeenkylän yläkoululaisia ainutlaatuisissa väistötiloissa. Enää ei ole luokkahuoneita vaan oppimistiloja.

– Meillä ei tarvitse istua paikallaan, jos ei halua, Majasaari sanoo.

Koulun useat erilaiset tuolivaihtoehdot suorastaan kannustavat liikkumaan ja kiikkumaan. 75 oppilaan oppimistilassa opetusta vetää kaksi opettajaa ja ja laaja-alainen erityisopettaja. Keskustelu on sallittu kun toisia ei häiritä.

– Meillä on työrauha, ei hiljaisuutta. Näinhän toimitaan myös työelämässä, kertoo Hämeenkylän yläkoulun vastuuopettaja Timo Järvenpää.

Uudenlainen ajattelu oppimisesta ja oppilaista oppijoina on peruskoulun uuden opetussuunnitelman punainen lanka. Majasaari tietää, että maailmalla Hämeenkylän yläkoulun väistötilan kaltaisia kouluja löytyy.

– Australiassa pääsin neljä vuotta sitten tutustumaan kouluun, joka oli rakennettu uuden oppimisen ajattelun mukaisesti avariksi oppimistiloiksi. Oppimistulokset ovat heillä parantuneet uuden ajattelun myötä. Kaikki on mahdollista, kun on rohkeutta, Majasaari selvittää.

Vastuuta oppilaalle

Opetushallituksen mukaan opetussuunnitelman uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että lasten ja nuorten osaaminen pysyy tulevaisuudessakin hyvällä tasolla.

Alakouluissa uutta opetussuunnitelmaa on ajettu sisään jo viime lukuvuonna. Tänä syksynä vuorossa on yläkoulu.

Uudistuksen keskeisinä tavoitteina on vahvistaa oppilaan aktiivisuutta, lisätä opiskelun merkityksellisyyttä ja mahdollistaa onnistumisen kokemukset. Lapsia ja nuoria ohjataan ottamaan vastuuta opiskelustaan.

Hämeenkylän yläkoulu toimii väistötiloissa Sanomalan entisessä toimistorakennuksessa.

Vantaankoskella sijaitseva koulu on remontoitu uuden oppimisen ajattelun mukaisesti laajoiksi oppimistiloiksi. Tavallisia luokkatiloja ja pienempiä oppimistiloja on muutama.

Lähde: Opetushallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Entinen toimisto muuttui satojen oppilaiden väliaikaiseksi kouluksi – Hämeenkylän yläkoulu aloittaa ainutlaatuisissa tiloissa8.8.2017 06.15
Rajatorpan ja Hämeenkylän koulut rakennetaan allianssimallilla25.4.2017 06.15
Vantaa aikoo siirtää Hämeenkylän koulun yläkoululaiset Sanomalaan9.12.2016 09.55
Hämeenkylän uusi koulu käyttöön ehkä 2019 – "Perinteisiä luokkahuoneita tuskin rakennetaan"20.9.2016 06.20
Hämeenkylän koululle purkutuomio – Tuomelan koulun tilat sittenkin väistötiloiksi18.4.2016 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu