Puheenaihe

Malminkartanon kohuportaat maalataan uudestaan – "Teosta voi jokainen tulkita omalla tavallaan"

Malminkartanon täyttömäen portaat ehtivät olla värikkäät vain pari päivää, kunnes joku tai jotkut maalasivat osan askelmista valkoisiksi.

Lukijan kuva

Malminkartanon täyttömäen juoksuportaat saavat uudelleen väriä pintaan keskiviikkona 16. elokuuta.

Portaiden sivut maalattiin talkoovoimin värikkäiksi taiteilija Majbritt Huovilan suunnitelman mukaisesti viime viikolla, mutta osa porrasaskelmien väreistä peitettiin ilkivaltaisesti valkoisella maalilla vain pari päivää teoksen valmistumisen jälkeen.

– Sovimme, että uusintamaalaus tehdään keskiviikkona kello 9–13. Jos sataa, siirretään maalaus torstaille, kertoo Helsingin taiteilijaseuran Taidekehä-hankkeen tuottaja Anna Puhakka.

Huovilan suunnittelema teos on osa Taidekehä-hanketta. Vapaaehtoisia teoksen uudelleen maalaamiseksi ilmoittautui esimerkiksi Facebookissa runsaasti sen jälkeen, kun tieto teoksen töhrimisestä levisi.

– Meillä on Helsingin kaupungin kanssa sopimus siitä, että me huollamme teosta, taiteilija Huovila sanoo.

Ajatuksiaan ilkivallasta ja taiteestaan Helsingin Uutisille kertonut Huovila oli myös itse tulossa maalaamaan portaita uusiksi ja maalia riittää.

– Teknos on sponsoroinut teoksen maalit ja heiltä saamme muutamia värejä lisää, kertoo Puhakka.

Teos voi katsojan silmissä assosioitua esimerkiksi räsymattoon tai vaikka sateenkaarimaisiin pride-väreihin, mutta Puhakka korostaa, että teoksessa on tärkeintä sen yhteisöllinen toteutustapa.

– Malminkartanolaiset olivat mukana suunnittelemassa teosta ja valitsivat siinä käytettäviä värisävyjä, Puhakka sanoo.

Huovilan mukaan lopputuote on kantaaottamaton abstrakti värimaailma maisemassa ja teosta voi jokainen tulkita omalla tavallaan.

Malminkartanon portaiden kaltainen suuri maisemateos on ollut Huovilan haaveena aina. Nyt teos töhrittiin niin nopeasti, että Huovila ei edes ehtinyt dokumentoida sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nyt puhuu töhrityt sateenkaariportaat suunnitellut taiteilija: "Saman tehokkuuden kun saisi kanavoitua hyvään"10.8.2017 18.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu