Puheenaihe

Jopa puolta miljoonaa nuorta loukattu somessa – uusi palvelu tuomassa avun

Arkisto/Ella Kajaste

Arviolta 500 000 suomalaista nuorta on kohdannut loukkaavan tilanteen somessa.

Pian loukkauksien käsittelemiseen on tarjolla uudenlainen sovellus.

Kolmen sosiaalipsykologinaisen muodostama tiimi rakentaa parhaillaan tekoälyn avulla toimivaa ilmaista digitaalista lakipalvelua, jonka avulla kuka tahansa voi selvittää, täyttääkö somessa tapahtunut loukkaus rikoksen tunnusmerkit.

Kyseessä on ilmainen digitaalinen lakipalvelu, jonka avulla on tarkoitus madaltaa kynnystä raportoida someloukkauksista.

– Lapsiin ja nuoriin kohdistuvista somessa tapahtuvista loukkauksista suuri osa jää raportoimatta. Tilanteet ovat monimutkaisia ja loukatuksi tuleminen herättää jo itsessään hämmennystä, syyllisyyttä ja häpeää.

– Usein sekä koulussa, kotosalla että kaveripiirissä ollaan yhtä ihmeissään, miten toimia, kun loukkaus osuu omalle kohdalle. Kaikki mokaavat, mutta someviidakkoon tarvitaan myös pelisäännöt. Siksi rakennamme konkreettista työkalua somekonfliktien ratkaisemiseksi, Someturvan toinen perustajajäsen, koulukuraattori Minttu Salminen, kuvaa ongelman laajuutta

Palvelussa yhdistyy uusin teknologia ja yhteiskunnallisesti merkittävä ongelma, johon ei tähän asti ole löytynyt ratkaisua.

– Tiimimme kehittämä ratkaisu on hyperskaalautuva ja sen yhteiskunnallista vaikuttavuutta voidaan mitata, sanoo Someturvan perustajäsen, sosiaalisen median tutkija ja yrittäjä Suvi Uski.

Someturvatiimi kilpailee miljoonan euron rahoituksesta Vuosisadan rakentajat -kilpailussa, jonka finaali käydään syyskuussa Tavastialla.

Tukijoukoissa seisoo myös presidentti Tarja Halonen.

– Moderni teknologia on antanut meille valtavat mahdollisuudet tiedon lisäämiseen. Mutta kuten kaikissa aikaisemmissakin järjestelmissä, on tässäkin omat haasteensa. Olemme oppineet sen, että jotkut käyttävät sitä myöskin kielteisesti toisten kiusaamiseen joko tarkoituksella tai vain vahingossa.

– Tämän vuoksi mielestäni palvelun kehittäminen on ehdottoman tärkeää, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu