Puheenaihe

Homehelvetti vei perheeltä kaiken – "Emme saaneet mistään apua"

HOMETALOT Kodin ostosta alkanut viiden vuoden painajainen vei Susanna Makaroffin perheen terveyden ja rahat.

– En tiedä uskallammeko enää ostaa asuntoa. Nyt voimme kuitenkin mennä eteen päin ja alkaa toipua, kertoo homekotikriisin läpi taistellut Susanna Makaroff.

Katja Riihola

Makaroffin perhe oli pakahtua onnesta astuessaan espoolaisesta merenrantalähiöstä ostamaansa rivitalokotiin ensimmäistä kertaa.

Uusperheen neljä lasta olivat juuri lentäneet pesästä, ja Susanna Makaroff oli muuttamassa miehensä ja kymmenvuotiaan poikansa kanssa asuntoon, jollaisesta perhe oli unelmoinut jo pitkään.

Kuntotarkastetun asunnon hinta lähenteli puolta miljoonaa euroa.

– Täydellinen asunto ihanalta alueelta. Lisäksi ajattelimme, että asunto on myös hyvä sijoitus, josta saisimme aina vähintään omamme takaisin, Makaroff kertoo.

Tajuat, että oma koti myrkyttää sinut etkä enää voi asua siinä.”

Perhe sairastui kuitenkin heti muuton jälkeen sitkeään flunssaan.

– Olimme jatkuvasti väsyneitä, kärsin silmäoireista ja päänsäryistä. Minulle puhkesi myös ruoka-aineallergioita.

Kuukaudet kuluivat kuin usvassa, mutta erikoislääkärit eivät osanneet yhdistää oireita huonosta sisäilmasta johtuviksi. Mies puolestaan valitteli jatkuvaa kurkkukipua, ja poika alkoi saada korva- ja poskiontelontulehduksia.

– Tajusin, mistä oireemme voivat johtua, kun luin lehdestä juttua espoolaisesta homekoulusta. Kuvatekstissä lueteltiin homealtistuksesta tulleita oireita, Makaroff kertaa.

Perhe laittoi taloyhtiön hallitukselle viestiä epäilyistään ja otti yhteyttä kaupungin terveystarkastajaan. Puolueettomuuteen sitoutunut tavarantarkastaja kävi tutkimassa asunnon, ja asunnosta löytyi muun muassa sädesientä. Lopulta terveystarkastaja laittoi asunnon asumiskieltoon.

– Katastrofi iskee pahimmillaan yössä. Tajuat, että oma koti myrkyttää sinut etkä enää voi asua siinä, Makaroff kuvailee.

Makaroffit hakivat asuntokaupan purkua, mutta siihen ei suostuttu. Makaroff kokee, että asunnon ongelmia vähäteltiin.

– Meidän myös syytettiin itse aiheuttaneen asunnon homeongelmat, Makaroff kertoo.

Makaroffit muuttivat hometta väistöön vuokralle, mutta joutuivat silti maksamaan asuntonsa vastikkeen. Pahimmillaan asumismenot nousivat vuokrineen, vastikkeineen ja lainanlyhennyksineen 4 500 euroon kuukaudessa.

Taloyhtiö remontoi asuntoa ja Makaroffit muuttivat takaisin. Remontti osoittautui kuitenkin riittämättömäksi ja oireet palasivat. Edessä oli uusi muutto, ja perhe joutui hakemaan pankista lisää lainaa selvitäkseen asuinkuluista.

Makaroff kertoo, että homekotikriisin aikana on vaikea saada rahallista tukea.

– Yrittäjyys vaikeuttaa tukien saantia. Emme saaneet mistään apua, eikä kotivakuutuskaan korvaa homevahinkoja, Makaroff sanoo.

Lopulta pankkikin pani rahahanat kiinni ja liki viisikymppiset joutuivat turvautumaan omien vanhempiensa taloudelliseen apuun.

– Olimme kuin kaksikymmentävuotiaat opiskelijat, kun kalustimme evakkoasuntojamme Ikean kalusteilla, Makaroff kuvailee.

Nyt kesäkuussa Makaroffien koettelemus on ohi. Makaroff kertoo, että he voittivat kaupanpurkuoikeudenkäynnin sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. Korkein oikeus ei enää myöntänyt asiassa valituslupaa.

”Tunsin itseni vapaaksi kuin taivaan lintu. Mietin tältäkö viattomana vankilaan tuomitusta ja vuosien vankeuden jälkeen armahduksen saaneesta tuntuu. Sillä hetkellä vain sillä oli merkitystä, että saimme takaisin vapautemme.”, Makaroff kuvailee elokuussa julkaistussa Homeäidin päiväkirjassa hetkeä, jolloin taistelu oli lopullisesti takana.

Makaroff kertoo kirjoittaneensa kirjan vertaistueksi niille, jotka ovat vastaavassa tilanteessa jo luovuttamassa. Kirjassa on myös selviytymisopas, johon on koottu neuvoja ja vinkkejä homekotiloukkuun joutuneille.

– Voitimme siinä mielessä, että pääsimme eroon asunnosta ja taloyhtiöstä.  Fakta on kuitenkin se, että nyt meillä on järjettömät velat. Emme ole saaneet omaisuuttamme vielä takaisin, Makaroff sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mielipide: Hometta voi verrata asbestiin – senkään terveyshaittoihin ei ajoissa kovalla kädellä puututtu26.7.2017 06.30
Uusi ongelma taloyhtiöissä – Myrkyttömät ekomaalit päästävät homeen seiniin5.7.2016 09.41
Uudet arvoasunnot tyhjänä home-epäilyjen takia – "Uskomatonta, että asiat tiedostetaan mutta joka päivä tulee lisää"20.6.2016 10.43
Sisäilmaongelmat eivät selviä yhdellä testillä – muista myös ilmanvaihdon puutteet13.3.2017 09.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu